« Προβάλλοντας τον Φόβο… Πως θα Μπορούσαμε να Αναγνωρίσουμε το Φόβο και να τον Αξιοποιήσουμε Δημιουργικά στη Ζωή μας»

ΔΙΗΜΕΡΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

« Προβάλλοντας τον Φόβο… Πως θα Μπορούσαμε να Αναγνωρίσουμε το Φόβο και να τον Αξιοποιήσουμε Δημιουργικά στη Ζωή μας»

Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020 12.00-16.00

Υπάρχουν τόσοι πολλοί και διαφορετικοί κάθε φορά λόγοι που δημιουργούν «φόβο» στη ζωή μας. Για να αναφέρουμε μερικούς: μεμονωμένοι ατομικοί φόβοι, εθνικοί φόβοι που καλλιεργούνται από πολιτικούς ή μέσα ενημέρωσης, παγκόσμιοι φόβοι σε σχέση με το μέλλον του πλανήτη, και άλλοι..

Μπορεί ο φόβος να έχει και μία υγιή πτυχή, μία πτυχή που μας επέτρεψε να επιβιώσουμε, όπως επιβιώσαμε;

Το θέμα του φόβου φαίνεται να είναι πάντα παρόν στη θεραπεία, ακόμα και όταν κρύβεται ως σκιά ή παρουσιάζεται φανερά στην προσωπική μας ζωή. Μερικές φορές αν ονοματίσουμε το φόβο μειώνεται o τρομακτικός αντίκτυπος του. Άλλες πάλι φορές αν δούμε το φόβο πίσω από τις σκιές, μπορεί να μας αποκαλύψει ένα μήνυμα, ένα μήνυμα που χρειάζεται να το ακούσουμε. Μερικές φορές ο φόβος μας μας εμποδίζει να αναπτύξουμε το σύνολο του δυναμικού μας.

Στο βιωματικό αυτό σεμινάριο με τη Di Gammage θα εξερευνήσουμε τον τρόπο που ο φόβος εκδηλώνεται στο νου και στο σώμα, και προκαλεί σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες. Θα αναγνωρίσουμε πως ακούσια τρέφουμε τον φόβο. Θα εξερευνήσουμε τις διαφορετικές δυνατότητες του παιχνιδιού και τις μορφές που παίρνει ανταποκρινόμενο στο φόβο. Θα πειραματιστούμε με διάφορες τεχνικές για να μάθουμε να τον διαχειριζόμαστε καλλίτερα.

Το σεμινάριο θα συντονίσει η Di Gammage, UKCP Child & Adult(Core Process), Phychotherapist, HCPC Reg’d Dramatherapist, Playtherapist Co-Director Sirona Therapeutic Horsemanship. Παιγνιοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια, Βουδιστική Ψυχοθεραπεύτρια, εξειδικευμένη τα τελευταία χρόνια και στην εκπαίδευση της «συναισθηματικής- ψυχικής ανθεκτικότητας» σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της ψυχικής υγείας.Είναι συγγραφέας του βιβλίου Playful Awakening, Releasing the Gift of Play in your Life 9 (2017, London: Jessika Kingsley Publishers)

Ίδρυσε το Ινστιτούτο Lila στο Devon της Αγγλίας με στόχο να αξιοποιήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα στην όλη θεραπευτική διαδικασία και ανάπτυξη του ατόμου.

Δουλεύει επί σειρά ετών με ενήλικες και παιδιά ατομικά και στο Κοινωνικό Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Μεγάλης Βρετανίας.

Κόστος συμμετοχής :140

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

10.00-14.00

Το θέμα και ο συντονιστής θα ανακοινωθούν σύντομα

«Μια φορά κι έναν καιρό...»

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «Μια φορά κι έναν καιρό…»

Σάββατο 15 Μαΐου 2021 – 10.30-14.30

Μια φορά και έναν καιρό, πριν από πολλούς αιώνες, ξεκίνησε ένα παραμύθι που φτάνει μέχρι και σήμερα. Δε μιλάει για πρίγκιπες, ούτε για μάγια, τέρατα και πριγκιποπούλες αλλά για μια απλή διαβάτισσα με κόκκινη κάπα και έναν λύκο, κακό λύκο!

Ένα παραμύθι γεμάτο σύμβολα , ένα παραμύθι που το έχουν αναλύσει απ’ όλες τις πλευρές και σύμφωνα με όλες τις εποχές. Με πρωταγωνιστές την Κοκκινοσκουφίτσα, τον κακό το λύκο, τη γιαγιά και τον ξυλοκόπο, και λιγότερο τη μαμά. Με θύματα συνήθως την Κοκκινοσκουφίτσα και τη γιαγιά, κακό (θύτη) το λύκο και ήρωα διασώστη τον ξυλοκόπο.

Είναι όμως τα πράγματα όπως δείχνουν; Είναι πραγματικά αυτοί οι θύτες και τα θύματα; Μήπως ο θύτης είναι το θύμα και το θύμα ο θύτης; Μπορεί μέσα από τη μέθοδο της Δραματοθεραπείας να τους δοθεί η ευκαιρία να αλλάξουν ρόλους, να απελευθερωθούν από το κατεστημένο; Πρόκειται για ένα διδακτικό παραμύθι ή για ένα παραμύθι σεξουαλικότητας και ενηλικίωσης; Ποιος διδάσκει ποιόν και ποιος μαθαίνει από ποιόν; Μήπως τελικά μαθαίνει και ο λύκος κάτι για τον εαυτό του; Ή μήπως όλοι παίζουν άλλους ρόλους που είναι καλά κρυμμένοι και ούτε οι ίδιοι τους αναγνωρίζουν; Μέσα από τη μέθοδο της Δραματοθεραπείας και τη χρήση πολλαπλών τεχνικών θα δοθεί η ευκαιρία να επεξεργαστούμε τα παραπάνω ερωτήματα σε ένα τετράωρο εργαστήριο όπου κάθε ένας και κάθε μία ίσως δώσουν τις δικές τους απαντήσεις…

Η Ειρήνη Καβαλάρη είναι Θεατρολόγος – Δραματοθεραπεύτρια – Εκφραστική Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια.

Συνεργάζεται με το κέντρο ειδικών θεραπειών “Ευρυμάθεια” και στο κέντρο ” Bright Minds” καθώς και ιδιωτικά. Συντονίζει βιωματικά εργαστήρια δραματοθεραπείας για ενήλικες. Σε επίπεδο πρακτικής έχει συντονίσει ομάδες δραματοθεραπείας σε πληθυσμό με ψύχωση στη “Σεμέλη” και στο “Ηλιοτρόπιο” (2011, 2012-2013) και σε μετανάστες γονείς στην ”Κιβωτό του Κόσμου”(2011-2012). Είναι τελειόφοιτος του εκπαιδευτικού προγράμματος “Δημιουργικής Εποπτείας” στο Έρμα.

Κόστος συμμετοχής :40€

ΔΙΗΜΕΡΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Ιουνίου 2021 10.30-17.30

Σεμινάριο με τη Yolande Anastasi (το θέμα θα ανακοινωθεί)

Κόστος συμμετοχής :140€