ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Δείτε τα σεμινάρια που πραγματοποιήσαμε στο Άθυρμα το 2013 – 2014
Μια παλιά φωτογραφία…

Βιωματικό Σεμινάριο

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014 / 15.00-19.00

Μέσα από το βιωματικό αυτό σεμινάριο καλούμαστε να κάνουμε ένα ταξίδι μνήμης για να ανασύρουμε εικόνες και τα κομμάτια που συμπληρώνουν το παζλ της ζωής μας.

Μια παλιά οικογενειακή φωτογραφία προηγουμένων γενεών θα είναι το κίνητρο διερεύνησης των σχέσεων και η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν.

Θα χρησιμοποιήσουμε το γενεόγραμμα για να συλλέξουμε πληροφορίες, να τις αναλύσουμε και να δουλέψουμε θέματα σχέσεων και προτύπων που επαναλαμβάνονται διαγενεϊκά.

Mέσω του παιχνιδιού θα δοθεί η δυνατότητα να αναδυθούν τα δημιουργικά δυναμικά και συναισθήματα που μας είναι απαραίτητα όπλα για τη δημιουργία του ασφαλούς πλαισίου έκφρασης και διαχείρισης των προσωπικών μας διαγονεϊκών εμπειριών.

Στο σεμινάριο θα αναλυθεί η τεχνική του γενεογράμματος με συστημική και παινιοθεραπευτική προσέγγιση.

Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να φέρουν μαζί τους μια οικογενειακή φωτογραφία της προηγούμενης γενιάς στην οποία δεν θα απεικονίζονται οι ίδιοι.

Το σεμινάριο συντονίζουν οι: Γιώτα Αντωνοπούλου, Ψυχοπαιδαγωγός-Παιγνιοθεραπεύτρια και Βούλα Δημητρίου Σύμβουλος Οικογένειας – Συστημική Θεραπεύτρια

Τιμή συμμετοχής (μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α): 50€ και 40€ για σπουδαστές.

Η Θεραπευτική Δύναμη της Δημιουργικότητας στη Θεραπεία

Τριήμερο Βιωματικό Σεμινάριο

The Healing Power of Creativity in Therapy.
Συντονίστρια: η Brenda Meldrum, BSc, MPPhil, RHPC

Παρασκευή – 22 Νοεμβρίου 2013 (19.30-21.30)
Σάββατο – 23 Νοεμβρίου 2013 (10.30-17.30)
Κυριακή – 24 Νοεμβρίου 2013 (10.30-14.30)

Η έννοια της δημιουργικότητας, ορίζεται ως η ικανότητα του ανθρώπου να χρησιμοποιεί με νέο και συνδυαστικό τρόπο το οποιοδήποτε υλικό έχει στη διάθεσή για να δημιουργήσει νέες μορφές έκφρασης. Η δημιουργικότητα προϋποθέτει φαντασία, περιέργεια για εξερεύνηση, ευρηματικότητα, χαρακτηριστικά που αναπτύσσονται ιδιαίτερα στην παιδική μας ηλικία και ενισχύονται μέσα στη σχέση γονέας-παιδί όπως αυτή εκφράζεται μέσα στο παιχνίδι.

Ο Παίγνιο- Δραματοθεραπευτής παρέχει στο θεραπευόμενο έναν «καθρέπτη», που «εμπεριέχει» τους βιωμένους φόβους και άγχη του. Μέσα από την ασφαλή απόσταση του παιχνιδιού επιτρέπει την εξερεύνηση των ψυχικών εμπειριών, ενώ μέσα από τη θεραπευτική σχέση ενισχύει την ανάπτυξη της εσωτερικής ασφάλειας, της αυτό-εκτίμησης και της αυτονομίας. Παίζοντας συμβολικά με τον θεραπευόμενο παιχνίδια προβολής και ρόλων δημιουργούνται νέες νοητικές εικόνες και συναισθήματα που στη συνέχεια ενσωματώνονται στην καθημερινότητα.

Στο τριήμερο αυτό θα χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία, τη δημιουργικότητά μας, διαδικασίες που εφαρμόζουμε στη συνεργασία μας με παιδιά, εφήβους, ενήλικες και τις τρεις πτυχές αλληλεπίδρασης που διέπουν έναν αρκετά καλά εδραιωμένο «ασφαλή δεσμό» θεραπευτή – θεραπευόμενου, αντίστοιχο με εκείνον «γονέα- παιδί» : Καθρέφτισμα (Mirroring), Γονεϊκή Ανταπόκριση- Ενσυναίσθηση (Reflective Parenting), Παιχνίδι Προσποίησης -Φαντασίας ( Pretend Play).

Το εργαστήρι θα είναι βιωματικό και θα συνδέει θεωρία και πράξη. Με παιχνίδι προβολής και ρόλων θα δημιουργήσουμε εξωτερικές μορφές στις εικόνες του νου, στα συναισθήματα, στις σχέσεις. Θα είναι μια ευχάριστη εμπειρία που προϋποθέτει άνοιγμα, παιγνιώδης διάθεση, δημιουργική έκφραση του νου!

Η Brenda Meldrum είναι Παιγνιο-Δραματοθεραπεύτρια, με πλούσιο συγγραφικό έργο και διεθνή παρουσία σε συνέδρια. Ίδρυσε και διευθύνει την εταιρεία Playing Matters Ltd. Εργάζεται ιδιωτικά ως Παιγνιοθεραπεύτρια και Δραματοθεραπεύτρια καθώς και σε δημόσια σχολεία του Νότιου Λονδίνου. Είναι αντιπρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών και ενεργητικό μέλος των BACP (British Association for Counselling & Psychotherapy ) και BPS.

Τιμή συμμετοχής (μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α): 170€ και 140€ για σπουδαστές.

Παιχνίδι και Δράμα (Playing and Plays)

Τριήμερο Βιωματικό Σεμινάριο

Συντονίστρια: η Ann Seymour, Δραματοθεραπεύτρια

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014 – 19.30-21.30
Σάββατο 17 Μαΐου 2014 – 10.30-17.30
Κυριακή 18 Μαΐου 2014 – 10.30-14.30

Το τριήμερο αυτό βιωματικό σεμινάριο θα ξεκινήσει με τη μελέτη της σχέσης ανάμεσα στο «Παιχνίδι» ως δραστηριότητα στη διαδικασία ανάπτυξης του ανθρώπου και το «Δράμα» ως μια εξωτερική μορφή έκφρασης των βιωμένων εμπειριών που ξεκινούν από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας.

Η κατανόηση αυτής της σχέσης είναι η βάση της Παιγνιοθεραπείας και της Δραματοθεραπείας, γιατί ως θεραπευτές αυτών των προσεγγίσεων αποδεχόμαστε την άποψη ότι όλοι μας έχουμε την έμφυτη ικανότητα για παιχνίδι, ικανότητα που εξελίσσεται σταδιακά σε δραστηριότητες υιοθέτησης ρόλων. Οι άνθρωποι, δηλαδή, έχουμε την ικανότητα να μεταμορφώνουμε τη βιωμένη εξωτερική πραγματικότητα σε μια καινούρια δημιουργία, να δημιουργούμε με άλλα λόγια το «δικό μας Δράμα». Η ικανότητα αυτή αξιοποιείται με στόχο τη θεραπεία.

Σε αυτό το εργαστήρι θα δουλέψουμε με τις διεργασίες της θεατρικής-δραματικής διαδικασίας: παρουσία- συμμετοχή, ρόλος- αλληλεπίδραση με άλλους, συναίσθηση παρουσίας μπροστά σε κοινό. Διεργασίες που αποτελούν τον πυρήνα της δραματοθεραπευτικής πρακτικής. Θα χρησιμοποιήσουμε αποσπάσματα θεατρικών έργων με στόχο να εξερευνήσουμε τις παραπάνω διαδικασίες που οι ρίζες τους βρίσκονται «στο δράμα- το παιχνίδι της καθημερινής μας ζωής».

Η Anna Seymour είναι Δραματοθεραπεύτρια, επόπτρια και λέκτορας της Δραματοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Roehampton του Λονδίνου. Έχει πολύχρονη εμπειρία στην εκπαίδευση της Δραματοθεραπείας στην Αγγλία και διεθνώς και πλούσιο συγγραφικό έργο. Είναι εκδότρια του επίσημου περιοδικού του Βρετανικού Συλλόγου Δραματοθεραπευτών «Dramatherapy”. Θήτευσε στο επαγγελματικό θέατρο και εκπαιδεύτηκε στην εμβιομηχανική με τον Gennadi Bogdanov (Moscow Theatre of Satire), στην Commedia Dell’ Arte και πρόσφατα με τον Antonio Fava στην Ιταλία.

Τιμή συμμετοχής (μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α): 170€ και 140€ για σπουδαστές.

Παίζω εγώ με τον χρόνο μου και όχι αυτός με εμένα!

Βιωματικό Σεμινάριο

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 / 10.00-14.00

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κακή διαχείριση του χρόνου αποτελεί για τον σύγχρονο άνθρωπο πηγή άγχους και αποτυχίας..

Αυτοί που απέκτησαν την ικανότητα να διαχειρίζονται σωστά το χρόνο τους απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα προσωπικής και επαγγελματικής ζωής με αυτοέλεγχο και με επιτυχία στους στόχους τους.

Αυτή η δεξιότητα δεν είναι έμφυτη αλλά μαθαίνεται μέσα από την καθημερινότητα και την καθοδήγηση.

Μαθαίνεται πολύ εύκολα στη μικρή ηλικία και πάρα πολύ δύσκολα σε ώριμη ηλικία.

Ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή που όλοι μας έχουμε πολυάριθμες ενασχολήσεις είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να διαχειριστούμε σωστά τον χρόνο μας, που σημαίνει:

Σαν γονείς, να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να διαχειρίζονται, την καθημερινότητα τους, τον εαυτό τους, τη ζωή τους.

Σαν εργαζόμενοι να προγραμματίζουμε σωστά τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις ώστε να υπάρχει χρόνος για εμάς και την οικογένειά μας.

Σαν θεραπευτές να κατανοήσουμε τι σημαίνει θεραπευτικός χρόνος και τον τρόπο αξιοποίησης του.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι με βιωματικό τρόπο μέσα από ρόλους, παιχνίδια, ιστορίες, συζήτηση, να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις ικανότητες διαχείρισης του χρόνου, να καταφέρουμε:

Να αποκτήσουμε αίσθηση του χρόνου και να την αξιοποιούμε αποτελεσματικά.

Να ξεχωρίζουμε τα “σημαντικά” από τα “επείγοντα”.

Να μάθουν τα παιδιά μας να αξιολογούν τον χρόνο τους για τις υποχρεώσεις και το παιχνίδι τους.

Απευθύνεται σε γονείς, νηπιαγωγούς, δασκάλους όλων των βαθμίδων, ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, θεραπευτές και γενικά σε όσους ασχολούνται με τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες..

Εισηγητές του σεμιναρίου θα είναι ο Πέτρος Βαγιακάκος Ψυχοθεραπευτής, και η Μάρυ Χιώτη Οικονομολόγος..

Τιμή συμμετοχής (μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α): 50€ και 40€ για σπουδαστές.

Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τους ανθρώπους

Βιωματικό Σεμινάριο

Σάββατο 5 Απριλίου 2014 / 10.00-14.00

‘Εξημερώνω’ σημαίνει «δημιουργώ δεσμούς»… , είπε η αλεπού στον μικρό πρίγκιπα
Αν με εξημερώσεις θα χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Θα είσαι για μένα μοναδικός στον κόσμο. Θα είμαι για σένα μοναδική στον κόσμο

Η ζωή μου είναι μονότονη…. Αν με εξημερώσεις, η ζωή μου θα γίνει ηλιόλουστη.
Γνωρίζουμε μονάχα τα πράματα που εξημερώνουμε, είπε η αλεπού. Οι άνθρωποι δεν έχουν πια καιρό να γνωρίζουν τίποτα. Τα αγοράζουν όλα έτοιμα από τους εμπόρους. Επειδή όμως δεν υπάρχουν έμποροι που να πουλάνε φίλους, οι άνθρωποι δεν έχουν πια φίλους……

Η διαδικασία διαμόρφωσης των διαπροσωπικών σχέσεων είναι συχνά γίνεται πηγή άγχους για αρκετούς ανθρώπους: πώς πλησιάζει κανείς τους άλλους για να γνωρίσει νέους ανθρώπους; Κι όταν τους γνωρίσει, πόσο εύκολο είναι να ικανοποιεί τις επιθυμίες του στη σχέση, χωρίς να καταπιέζεται κάποιος; Κι αν αυτό δεν γίνεται, τότε τι να κάνει κανείς; Μήπως να προσπαθήσει ξανά, σε μια νέα σχέση γνωρίζοντας απ’ την αρχή νέους ανθρώπους;

Με έμπνευση το παραμύθι «ο μικρός πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, θα έχουμε την ευκαιρία να διερευνήσουμε με παιγνιοθεραπευτικές και δραματοθεραπευτικές τεχνικές τον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε με τους άλλους.

Ξεκινώντας από τον τρόπο που παρουσιάζει κανείς τον εαυτό του στους άλλους, θα αναρωτηθούμε για τις ανάγκες του βαθύτερου εσωτερικού μας εαυτού από μια σχέση. Τι ζητάμε στην πραγματικότητα από τους άλλους και πόσο αυθεντικά σχετιζόμαστε μαζί τους; Αλήθεια, πώς μπορούμε να διαπραγματευτούμε τις ανάγκες μας, σεβόμενοι και τις επιθυμίες των άλλων;

Το σεμινάριο συντονίζουν:
Όλγα Δημοπούλου, Ψυχολόγος – Παιγνιοθεραπεύτρια
Βαρβάρα Μπουκουβάλα, Ψυχολόγος – Δραματοθεραπεύτρια.

Τιμή συμμετοχής (μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α): 50€ και 40€ για σπουδαστές.