ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Δείτε τα σεμινάρια που πραγματοποιήσαμε στο Άθυρμα το 2015 – 2016
Το γαϊτανάκι των ρόλων

Βιωματικό Σεμινάριο

Το γαϊτανάκι των ρόλων – Σεμινάριο Αυτογνωσίας και Προσωπικής Ανάπτυξης μέσω των ρόλων

Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015 / 10.00-14.00

Γιατί παρακολουθούμε εκστασιασμένοι τους ηθοποιούς να παίζουν ρόλους στο θέατρο και τον κινηματογράφο; εμείς είμαστε παθητικοί θεατές η συμμετέχουμε; παίζουμε ρόλους;
Αν όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή τότε εμείς τι ρόλο παίζουμε;
Ποιος είναι ο ρόλος μας στην οικογένεια την εργασία και στις σχέσεις μας; πόσο καλά παίζουμε αυτούς τους ρόλους; Μήπως είμαστε εγκλωβισμένοι και δεν εκφραζόμαστε σωστά εισπράττοντας παράπονα από τους άλλους;
Οι άνθρωποι σχετίζονται μεταξύ τους σύμφωνα με τους ρόλους που παίζουν.
Ποια διαφορά έχουν αυτοί οι ρόλοι από τους θεατρικούς;
Γιατί στο θέατρο μας επιλέγουν συνήθως για αυτό που είμαστε; τι είμαστε; Θα μπορούσαμε να είμαστε και κάτι άλλο διευρύνοντας το ρεπερτόριο μας;

Με την μέθοδο της Δραματοθεραπείας θα διερευνήσουμε όλα τα παραπάνω σε ένα ημερήσιο πεντάωρο σεμινάριο αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης που απευθύνετε σε όλους. Η συγκεκριμένη μέθοδος πλην της αυτογνωσίας προάγει την ικανότητα βελτίωσης των κοινωνικών μας σχέσεων, της συναισθηματικής μας ισορροπίας και μας δίνει την ευκαιρία να παίξουμε τους ρόλους που θέλουμε.

Το σεμινάριο θα συντονίσει ο Σταύρος Καλός Δραματοθεραπευτής- Ψυχολόγος- Ηθοποιός που έχει δουλέψει με ομάδες εξαρτημένων με ομάδες ανάπτυξης και ψυχοτεχνικής προσέγγισης ρόλων για επαγγελματίες ηθοποιούς.
Σαν ηθοποιός έχει παίξει στο θέατρο τον κινηματογράφο και την τηλεόραση ενώ φέτος θα είναι στο θέατρο Διέλευση.

Τιμή συμμετοχής: 30€

Ο φόβος της έκθεσης

Βιωματικό Σεμινάριο Δραματοθεραπείας

30 Ιανουαρίου 2016

«Στα γραπτά είμαι άριστος, στα προφορικά χάνω τα λόγια μου και τα ξεχνάω όλα!»
«Κάθε φορά που μιλάω μες στο αμφιθέατρο νομίζω ότι όλοι γελάνε μαζί μου…»
«Δεν πηγαίνω σε σεμινάρια γιατί νομίζω ότι όλοι θα με κοροϊδεύουν για τα λάθη μου…»
«Προτιμώ να περνάω απαρατήρητος/τη…»
«Μα είναι δυνατόν να είμαι τόσα χρόνια γιατρός κι όταν μιλάω σε σεμινάρια να τρέμω;»
«Συνήθως δεν είμαι εγώ που μιλάω στις παρέες…»
Πολλές από αυτές, ίσως και όλες, αλλά οπωσδήποτε μια ίδια ή παρόμοια φράση έχουμε πει όλοι μας έστω και για μια φορά στη ζωή μας. Φοβόμαστε τους άλλους. Την κριτική τους, την όποια χλεύη και με τη φαντασία μας είμαστε ικανοί/ές να πεθάνουμε αυτές τις στιγμές παρά να τις ζήσουμε!!!
Τι είναι ο φόβος της έκθεσης;
Γιατί σχεδόν όλοι μας τον έχουμε;
Άραγε όλοι όσοι δείχνουν άνετοι μπροστά στους άλλους – ηθοποιοί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, αθλητές – φοβούνται κι αυτοί;
Κι αν ναι, τι κάνουν και δεν τους πειράζει;

Τόσα κι άλλα τόσα ερωτήματα βάζουμε καθημερινά σε όλες τις κοινωνικές μας επαφές.

Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί τους μηχανισμούς που απαλύνουν ή εξαφανίζουν αυτούς τους φόβους.
Ελάτε να τους γνωρίσουμε και να παίξουμε μαζί τους.

Σας καλεί η: Ανθή Ανδρεοπούλου, ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και μεταφράστρια. Διδάσκει αυτοσχεδιασμό, θεατρικό παιχνίδι και υποκριτική.

Τιμή συμμετοχής: 30€

Η αξιοποίηση του Μύθου, της Τραγωδίας και του Παραμυθιού στη Βιωματική Εκπαίδευση και Θεραπεία

Βιωματικό Σεμινάριο

Παρασκευή – 26 Φεβρουαρίου 2016 – 19.30-21.30
Σάββατο – 27 Φεβρουαρίου 2016 – 10.30-17.30
Κυριακή – 28 Φεβρουαρίου 2016 – 10.30-14.30

Συντονίζει ο Διονύσης Σακκάς, Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής, Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας (ΣΕΟ) του ΑΚΜΑ, Εκπαιδευτής, Επόπτης, Διεπαγγελματικός Σύμβουλος. Εισηγητής Βιωματικών Σεμιναρίων σε συνεργασία με Μεταπτυχιακά Τμήματα Πανεπιστημίων, Υπουργεία, Επιστημονικούς Οργανισμούς, Φορείς Υγείας και Ψυχικής Υγείας κ.α.

Τιμή συμμετοχής: 120€

Το πέρασμα

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016 / 10.00-14.00

Στη διαδρομή… τις αλλαγές μου μετρώ
τα παλιά αφήνω πίσω,
τα καινούργια ψάχνω να βρω.
Ακόμα κι αν τα βήματα μοιάζουν μικρά,
πορεία διαγράφω,
φάρος μου είναι το φως…

«Περάσματα»… Άλλα από αυτά συμβαίνουν χωρίς καν να τα αντιληφθούμε και άλλα κατακτούν μέσα μας χώρο και ανάμεικτα συναισθήματα. Στο σεμινάριο, λοιπόν, θα επεξεργαστούμε τους τρόπους με τους οποίους η τελετουργία, σαν θεραπευτικό μέσο, μας διευκολύνει να πραγματώσουμε τις μεταβάσεις της ζωής μας.

Αξιοποιώντας τεχνικές Δραματοθεραπείας και με οδηγό μας μια ιστορία θα βιώσουμε τη δύναμη του συμβολισμού και της επανάληψης που εμπεριέχει η τελετουργία, με σκοπό ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί να ταξιδέψουμε σε εκείνους τους τόπους που η δυναμική της μεταμόρφωσης γίνεται πυξίδα και η έκφραση των συναισθημάτων οδηγεί στην κάθαρση.

Συντονίζουν:
Παπαδοπούλου Αθηνά, Ψυχολόγος – Δραματοθεραπεύτρια
Σαλεσιώτη Διδώ, Ψυχολόγος – Εκπαιδ. Δραματοθεραπεύτρια

Τιμή συμμετοχής: 30€

«Η Αμμοδόχος … Θεατρική Σκηνή Ιστοριών Ζωής»

Τριήμερο Βιωματικό Σεμινάριο

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016 19.30-21.30
Σάββατο 7 Μαΐου 2016 10.30-17.30
Κυριακή 8 Μαΐου 2016 10.30-14.30

Στο βιωματικό αυτό σεμινάριο, αρχικά θα παρουσιαστεί η «αμμοδόχος», ως ενδιάμεσος χώρος που εμπεριέχει τις ιστορίες παιδιών και ενηλίκων και «μεταφορικό μέσο» έκφρασης των εμπειριών της ζωής.

Θα εξερευνήσουμε τη θεραπευτική δυναμική της άμμου, τη δύναμη του φυσικού αυτού στοιχείου ανακαλύπτοντας και διερευνώντας τρόπους θεραπευτικής αξιοποίησης στη δουλειά μας με παιδιά και ενήλικες.

Η αμμοδόχος θα παρουσιαστεί ως η θεατρική σκηνή, όπου οι ιστορίες της ζωής εμφανίζονται, ανιχνεύονται, εξελίσσονται, καθρεφτίζουν το συναισθηματικό κόσμο, που έρχεται στην θέαση, καταλαμβάνει χώρο και αποκτά αξία.
Χρησιμοποιώντας τεχνικές της Gestalt σε αντιπαραβολή με τον αναλυτικό φακό της ψυχολογικής προσέγγισης του Jung, θα εξερευνήσουμε την ψυχοδυναμική της μεταβίβασης στο «εδώ και τώρα»… Τη στιγμή που υπάρχω –παίζω- επικοινωνώ μέσω του παιχνιδιού στην άμμο.

Συντονίζει η Yolande Anastasi( HCPC, BADTH), Δραματοθεραπεύτρια και επόπτης επαγγελματιών στην Μεγάλη Βρετανία Έχει εξειδικευτεί στη διαχείριση του μετατραυματικού στρες, τον πρωταρχικό δεσμό και την ενδοοικογενειακή βία. Διδάσκει και έχει αναπτύξει τεχνικές στη ψυχοθεραπεία αξιοποιώντας τη χρήση της άμμου, τον πηλό, τις τέχνες γενικότερα.
Είναι μέλος της ομάδας του Ινστιτούτου Ψυχοθεραπείας για Παιδιά. Διδάσκει σε προγράμματα Παιγνιοθεραπείας και εργάζεται ατομικά και ομαδικά ως συνεργάτης σε ψυχιατρικές κλινικές, δομές οικογένειας, πλαίσια αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, σχολεία.

Τιμή συμμετοχής: 120€