ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Δείτε τα σεμινάρια που πραγματοποιήσαμε στο Άθυρμα το 2016 – 2017
Η Απελευθέρωση των Δυναμικών της Δημιουργικότητας

Τριήμερο Βιωματικό Σεμινάριο

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016 19.30-21.30
Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 10.00-18.00
Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 10.00-13.00

Στους ιερούς ύμνους, στις Βέδες- τις ιερές γραφές που πέρασαν από την Περσία στην Ινδία γύρω στο 1500-1200 Π.Χ. γίνεται αναφορά σε τέσσερεις αιώνιες δυνάμεις, καταλύτες των εμποδίων: αυτοκυριαρχία (equanimity- uppekkha), κατανόηση – σύνδεση με τη χαρά (symathetic joy- mudita), συμπόνια (compassion- karuna), καλοσύνη (loving kindness-metta). Οι καταλύτες αυτοί θεωρούνται αιώνιοι, απεριόριστοι, απέραντοι. Όταν ένα άτομο συνδέεται με αυτές τις δυνάμεις και τις αναπτύσσει, μεγάλο ποσό δημιουργικής ενέργειας απελευθερώνεται.

Μέσα από τις δημιουργικές τεχνικές του παιχνιδιού, την κίνηση, τη φωνή, τη τέχνη, των θεατρικών ρόλων θα εξερευνήσουμε τα τέσσερα αυτά ποιοτικά χαρακτηριστικά, που είναι ενδογενή. Έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τα αντίθετά τους χαρακτηριστικά : το μίσος, τη σκληρότητα, τη βία, το φθόνο, που συχνά βιώνουμε στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή.

Στο σεμινάριο θα αναγνωρίσουμε κοντινούς και μακρινούς εχθρούς αυτών των δυνάμεων και θα πειραματιστούμε με τρόπους για να τις ανιχνεύουμε ακόμα και όταν εμφανίζονται συγκαλυμμένες. Χρησιμοποιώντας δημιουργικές τεχνικές θα διερευνήσουμε πως να αναγνωρίζουμε τις τέσσερεις αυτές απεριόριστες δυνάμεις, να απομακρύνουμε τα εμπόδια που τις κρύβουν, ώστε να τροφοδοτούμε τη ζωή μας με τη δημιουργική τους ενέργεια.

Εισηγήτρια και Συντονίστρια του σεμιναρίου είναι η: Di Gammage, UKCP Child & Adult(Core Process), Phychotherapist, HCPC Reg’d Dramatherapist, Playtherapist Co-Director Sirona Therapeutic Horsemanship. Παιγνιοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια, Βουδιστική Ψυχοθεραπεύτρια, εξειδικευμένη τα τελευταία χρόνια και στην εκπαίδευση της «συναισθηματικής- ψυχικής ανθεκτικότητας» σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της ψυχικής υγείας.
Ίδρυσε το Ινστιτούτο Lila στο Devon της Αγγλίας με στόχο να αξιοποιήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα στην όλη θεραπευτική διαδικασία και ανάπτυξη του ατόμου.

Δουλεύει επί σειρά ετών με ενήλικες και παιδιά ατομικά και στο Κοινωνικό Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Μεγάλης Βρετανίας.

Κόστος συμμετοχής: 120€, άνεργοι 100€

Όταν το Άτομο συναντά την Ομάδα...

Τριήμερο Βιωματικό Σεμινάριο

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017 – 19.30-21.30
Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017 – 10.30-17.30
Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2017 – 10.30-14.30

Συντονίζει ο Διονύσης Σακκάς, Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής, Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας (ΣΕΟ) του ΑΚΜΑ, Εκπαιδευτής, Επόπτης, Διεπαγγελματικός Σύμβουλος. Εισηγητής Βιωματικών Σεμιναρίων σε συνεργασία με Μεταπτυχιακά Τμήματα Πανεπιστημίων, Υπουργεία, Επιστημονικούς Οργανισμούς, Φορείς Υγείας και Ψυχικής Υγείας κ.α.

Κόστος συμμετοχής: 120€, άνεργοι 100€

Το Ονειρικό Σώμα

Βιωματικό Σεμινάριο

Κυριακή, 5 Μαρτίου 2017
10.00-14.00

Οι ιθαγενείς Αβορίγινες στην Αυστραλία λατρεύουν μια μεγάλη σαύρα (έναν σχηματισμό βράχων)που δείχνει να κοιμάται γιατί πιστεύουν ότι ονειρεύεται τον κόσμο στον οποίο ζούνε.

Ο Αλφρεντ Αντλερ σημειώνει στην ατομική ψυχολογία του ότι η ζωή του ανθρώπου παρατηρούμενη ψυχολογικά μοιάζει με δράμα που καταλήγει σε μια πέμπτη πράξη, όπου λύνεται η προβληματική της υπόθεσης. Αυτό το τέλος είναι συχνά φανταστικό, ονειρεμένο και πλασμένο από την ψυχική λειτουργία της φαντασίας. Παρά τον πλασματικό χαρακτήρα του όμως παραμένει ένας οδηγός σε όλες τις δυσκολίες της ύπαρξης, χωρίς αυτόν ο άνθρωπος θα χανόταν στην περιπλοκότητα της ζωής.

Όταν το σώμα κοιμάται η ψυχή μας ονειρεύεται. Πόσο ευχαριστημένη είναι με το σώμα που της δόθηκε;
Τι όνειρα έχει γι’ αυτό η ονειρεύεται ένα άλλο σώμα;

Κατά την ¨Αρχή της αισθητικής ισομορφίας¨ που εισήγαγαν οι ψυχολόγοι Hering,Kohler,W.Metzger,J.Helm, Ν.Μποχλόγυρος το σώμα καθρεφτίζει την ψυχή και αντιστρόφως.
Δεν έχει σημασία αν το σώμα είναι ωραίο η άσχημο αλλά αν στέκεται ωραία και αν κινείται με άνεση, χάρη, επιθετικά η διστακτικά. Αυτές είναι ψυχομορφικές κινήσεις του σώματος που δηλώνουν όχι την τωρινή κατάσταση της ψυχής αλλά την όλη πορεία της μέχρι τώρα όπως αυτή κληρονομήθηκε και διαμορφώθηκε από το περιβάλλον.
Αυτές τις ψυχικές χειρονομίες ζητάνε απεγνωσμένα και στο θέατρο οι Στανισλάφσκι, Α.Αρτό, Γκροτόφσκι, Π.Μπρούκ. από τους ηθοποιούς τους και όχι την επιφανειακή ομορφιά.

Σε αυτό το σεμινάριο φαντασίας (body image) θα ονειρευτούμε το σώμα της ψυχής μας, θα το ζωγραφίσουμε, θα το χρωματίσουμε, θα το βαφτίσουμε και θα το αναστήσουμε δίνοντάς του ζωή και στην ψυχή μια ευκαιρία να ζήσει στο σώμα που ονειρεύεται.

Είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό που υφαίνονται τα όνειρα η μικρή μας ζωή περιβάλλεται από ύπνο.
Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Το σεμινάριο θα συντονίσει ο Σταύρος Καλός Δραματοθεραπευτής- Ψυχολόγος- Ηθοποιός που έχει δουλέψει με ομάδες εξαρτημένων με ομάδες ανάπτυξης και ψυχοτεχνικής προσέγγισης ρόλων για επαγγελματίες ηθοποιούς.
Σαν ηθοποιός έχει παίξει στο θέατρο τον κινηματογράφο και την τηλεόραση ενώ φέτος θα είναι στο θέατρο Διέλευση.

Κόστος συμμετοχής: 30€

Παιχνίδι Ροή Οικογένεια Σχέση - Εισαγωγικό Σεμινάριο

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο

Σάββατο 1 Απριλίου 2017 10.00 – 17.00
Κυριακή 2 Απριλίου 2017 10.00 – 15.00

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Παιχνίδι Ροή Οικογένεια Σχέση (Π.Ρ.Ο.Σ.) αποβλέπει στη δημιουργία και ανάπτυξη σχέσης του γονέα με το παιδί μέσω της δραστηριότητας του παιχνιδιού. Αξιοποιεί τις αρχές της προσωποκεντρικής μη- κατευθυντικής Παιγνιοθεραπείας και της Οικογενειακής-Συστημικής προσέγγισης. Έχει συνδέσει στοιχεία από την εκπαίδευση του Filial Therapy και του Child and Parents Playtherapy που αναπτύχθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο της Βρετανίας και την Αμερική τα τελευταία χρόνια.

Στην εκπαίδευση Π.ΡΟ.Σ. ο θεραπευτής αναγνωρίζει και σέβεται τις διαπολιτισμικές, κοινωνικές, αρχές της οικογένειας και σταδιακά εκπαιδεύει τους γονείς ή κηδεμόνες του παιδιού στις αρχές της σχέσης και του παιχνιδιού που ακολουθεί η μη κατευθυντική παιγνιοθεραπευτική προσέγγιση.

Στις πρώτες εφαρμογές του Π.Ρ.Ο.Σ. από Παιγνιοθεραπευτές του Ελληνικού Ινστιτούτου Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας « Άθυρμα», έχουν καταγραφεί δραστικές αλλαγές στις σχέσεις γονέων/κηδεμόνων και παιδιών. Σημαντικές αλλαγές παρατηρήθηκαν σε περιστατικά δυσκολίας έκφρασης συναισθημάτων, δημιουργίας σχέσης συνεργασίας, συμπεριφοριστικές διαταραχές.

Το συγκεκριμένο σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας μη-κατευθυντικής προσέγγισης που έχουν τουλάχιστον διετή κλινική εμπειρία με παιδιά και γονείς.

Το σεμινάριο θα καλύψει τη θεωρητική , ερευνητική και πρακτική εφαρμογή της προσέγγισης.
Με την ολοκλήρωση του 1ου αυτού εισαγωγικού σεμιναρίου δίδεται πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Για την επαγγελματική εξειδίκευση θα επακολουθήσει 14ωρη εντατική εξειδικευμένη εκπαίδευση σε μικρές ομάδες των 6-8 Παιγνιοθεραπευτών, που θα έχουν ολοκληρώσει το 1ο εισαγωγικό σεμινάριο.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων στο 1ο κύκλο είναι περιορισμένος.

Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η αποστολή σύντομου βιογραφικού και η καταβολή του ποσού των 50 ευρώ. Το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί από το συνολικό κόστος συμμετοχής που ανέρχεται για τον 1ο κύκλο στα 120 ευρώ.

Singing over the Bones - Αναπνοή, Σώμα και Μύθος

Βιωματικό Σεμινάριο

Σάββατο, 20 Μαΐου 2017
10.00-14.00

“Μια τελετουργία είναι η δραματοποίηση ενός μύθου. Όταν συμμετέχουμε
σε μια τελετουργία, είναι σαν να συμμετέχουμε σε έναν μύθο. Ο μύθος είναι προβολή
του βάθους της σοφίας της ψυχής, συμμετέχοντας σε μια τελετουργία,
συμμετέχοντας στο μύθο, είναι σαν να συντονιζόμαστε με αυτήν τη σοφία,
που είναι η εγγενής μέσα σας σοφία, που την έχουμε εκ των πραγμάτων
κληρονομήσει. Η συνείδησή μας θυμάται εκ νέου τη σοφία της ίδιας της ζωής μας.
Joseph Campbell

Σ’ αυτό το εργαστήρι θα δουλέψουμε με ένα μύθο – θα τον ακούσετε και θα έχετε την ευκαιρία να διαλέξετε ρόλους με στόχο την εξερεύνηση του συμβολικού και αρχετυπικού υλικού του μύθου.

Συνειδητά θα προχωρήσουμε σε ένα πιο βαθύ επίπεδο, χρησιμοποιώντας το σώμα και την αναπνοή για να φτάσουμε σε ένα σημείο πέρα από την απλή αναπαράσταση ενός μύθου. Θα τολμήσουμε μια «βουτιά» προς το εσωτερικό του εαυτού μας. Περνώντας το κατώφλι και εισερχόμενοι σ’ αυτό τον “άλλο χώρο” , οι αρχετυπικές ενέργειες του μύθου μπορούν να καθοδηγήσουν το ξετύλιγμα του ασυνείδητου υλικού, το οποίο είναι έτοιμο να βγει στο φως και να δουλευτεί. Αφήνοντας τα πράγματα να ξετυλιχτούν φυσικά, θα δοθεί έμφαση στο να φροντίσουμε (being with) το συμβολικό υλικό.
Η πρακτική βασίζεται στη μεθοδολογία του Sesame Approach in Dramatherapy, στην αναλυτική ψυχολογία (Young) και στην μυθολογική προσέγγιση των J Campbell και M.L. von Franz.

Το σεμινάριο θα συντονίσει η Ρούλα Δημητρίου, Δραματοθεραπεύτρια, Επόπτρια . Έχει εκπαιδευτεί στο Sesame, Royal Central School of Speech & Drama, η Ρούλα έχει πάνω από 20 χρόνια θεραπευτική εμπειρία στην Αγγλία, στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Έχει ασχοληθεί στους τομείς της ψυχικής υγείας, τις εξαρτήσεις, μηνιαία εργαστήρια προσωπικής ανάπτυξης, εκπαιδευτικά σεμινάρια Δραματοθεραπείας, την εποπτεία και άλλα. Στην Κύπρο συνείσφερε στο να μπουν οι Θεραπείες Μέσω Τέχνης στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και ήταν συν ιδρύτρια δυο ομάδων με στόχο η προώθηση των Θεραπειών Μέσω Τέχνης. Έχει παρουσιάσει σε συνέδρια σε διάφορες χώρες και έχει γράψει ποικίλα άρθρα για την Δραματοθεραπεία. Ήταν αρχισυντάκτρια του Sesame Journal. Είναι μέλος του Βρετανικού Συνδέσμου Δραματοθεραπευτών (BADth) και του αντίστοιχου μητρώου εποπτών.

Κόστος συμμετοχής: 30€