Creative Workshops

If you are interested in attending a seminar, please call us on: 210 69 21 162 or send us an e-mail at: info@playtherapy.gr As soon as we will receive your interest we will get back to you.
"Projecting Fear… How We Could Recognize Fear and Use It Creatively in Our Lives"
Saturday 14 & Sunday 15 November 2020. 12.00-16.00

Creative Workshop

Υπάρχουν τόσοι πολλοί και διαφορετικοί κάθε φορά λόγοι που δημιουργούν «φόβο» στη ζωή μας. Για να αναφέρουμε μερικούς: μεμονωμένοι ατομικοί φόβοι, εθνικοί φόβοι που καλλιεργούνται από πολιτικούς ή μέσα ενημέρωσης, παγκόσμιοι φόβοι σε σχέση με το μέλλον του πλανήτη, και άλλοι..

Μπορεί ο φόβος να έχει και μία υγιή πτυχή, μία πτυχή που μας επέτρεψε να επιβιώσουμε, όπως επιβιώσαμε;

Το θέμα του φόβου φαίνεται να είναι πάντα παρόν στη θεραπεία, ακόμα και όταν κρύβεται ως σκιά ή παρουσιάζεται φανερά στην προσωπική μας ζωή. Μερικές φορές αν ονοματίσουμε το φόβο μειώνεται o τρομακτικός αντίκτυπος του. Άλλες πάλι φορές αν δούμε το φόβο πίσω από τις σκιές, μπορεί να μας αποκαλύψει ένα μήνυμα, ένα μήνυμα που χρειάζεται να το ακούσουμε. Μερικές φορές ο φόβος μας μας εμποδίζει να αναπτύξουμε το σύνολο του δυναμικού μας.

Στο βιωματικό αυτό σεμινάριο με τη Di Gammage θα εξερευνήσουμε τον τρόπο που ο φόβος εκδηλώνεται στο νου και στο σώμα, και προκαλεί σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες. Θα αναγνωρίσουμε πως ακούσια τρέφουμε τον φόβο. Θα εξερευνήσουμε τις διαφορετικές δυνατότητες του παιχνιδιού και τις μορφές που παίρνει ανταποκρινόμενο στο φόβο. Θα πειραματιστούμε με διάφορες τεχνικές για να μάθουμε να τον διαχειριζόμαστε καλλίτερα.

Το σεμινάριο θα συντονίσει η Di Gammage, UKCP Child & Adult(Core Process), Phychotherapist, HCPC Reg’d Dramatherapist, Playtherapist Co-Director Sirona Therapeutic Horsemanship. Παιγνιοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια, Βουδιστική Ψυχοθεραπεύτρια, εξειδικευμένη τα τελευταία χρόνια και στην εκπαίδευση της «συναισθηματικής- ψυχικής ανθεκτικότητας» σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της ψυχικής υγείας.Είναι συγγραφέας του βιβλίου Playful Awakening, Releasing the Gift of Play in your Life 9 (2017, London: Jessika Kingsley Publishers)

Ίδρυσε το Ινστιτούτο Lila στο Devon της Αγγλίας με στόχο να αξιοποιήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα στην όλη θεραπευτική διαδικασία και ανάπτυξη του ατόμου.

Δουλεύει επί σειρά ετών με ενήλικες και παιδιά ατομικά και στο Κοινωνικό Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Μεγάλης Βρετανίας.

Κόστος συμμετοχής :140

 

"Early Detection and Intervention for Learning Disabilities and Speech Problems"
Saturday 6 February 2021. 10.00-14.00

Workshop

Από πολύ νωρίς κάποια παιδιά δείχνουν σημάδια των δυσκολιών που μπορεί να παρουσιάσουν στη μαθητική του ζωή. Η πρώιμη ανίχνευση αφορά έναν προληπτικό έλεγχο σχολικής ετοιμότητας ώστε να εντοπίσουμε έγκαιρα τα μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας που δεν είναι έτοιμα και αναπτυξιακά ώριμα να αρχίσουν το σχολείο. Σκοπός μας, μέσα από την πρώιμη παρέμβαση, να τους δώσουμε την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες πριν την έναρξη του σχολείου και να προληφθούν ή έστω να ελαχιστοποιηθούν μελλοντικές Μαθησιακές Δυσκολίες και η σχολική αποτυχία. Σε κάποιες περιπτώσεις και μόνο η προσοχή μπορεί να τα βοηθήσει. Σε κάποιες άλλες χρειάζεται μια συστηματική και στοχευόμενη παρέμβαση. Αυτή πολύ απλά μπορεί να περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα ενισχυμένων δραστηριοτήτων σε σχέση με αυτά που γίνονται στο Νηπιαγωγείο.

Στο σεμινάριο θα αναλύσουμε ποιες είναι οι δυσκολίες που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί. Να μπορούμε πιο εύκολα να τις ανιχνεύουμε και να προτείνουμε ποια παιδιά χρειάζονται περισσότερη προσοχή και ποια ιδιαίτερο πρόγραμμα. Τέλος θα συζητήσουμε τον τρόπο που ενημερώνουμε τους γονείς για να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τα παιδιά τους.
Θεματικές που θα συζητήσουμε

 • Γλωσσική ανάπτυξη
 • Γλωσσικά χαρακτηριστικά
 • Διαταραχές λόγου και ομιλίας
 • Ενδείξεις Μαθησιακών Δυσκολιών
 • Σχολική Ετοιμότητα
 • Κριτήρια σχολικής ετοιμότητας
 • Μαθησιακή Ετοιμότητα
 • Πρώιμη ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών
 • Πρώιμη παρέμβαση

Συντονίζουν οι : Αρετή Αντωνίου, Λογοθεραπεύτρια και Ιωάννης Α. Κοσμόπουλος M.ed, Ειδικός Παιδαγωγός

Κόστος συμμετοχής :40€

"Exploring our Creativity"
Saturday 3 April 2021. 10:00-14:00

Creative Workshop

Τι είναι εκείνο που μπορεί να κάνει τη ζωή σου ξεχωριστή κι αυθεντική; Πώς παρακινείς τον εαυτό σου να δοκιμάζει νέα πράγματα και να δημιουργεί; Πώς διατηρείς μέσα σου το στοιχείο της εξερεύνησης και του παιχνιδιού; Πώς ξεπερνάς τον φόβο της αποτυχίας και της έκθεσης; Πώς δημιουργείς ένα περιβάλλον που να σε εμπνέει;

Στο βιωματικό αυτό σεμινάριο εξερεύνησης και πειραματισμού, θα ασχοληθούμε με τη δημιουργικότητά μας και πώς να την ενεργοποιήσουμε. Δημιουργικότητα θα πει να μπορείς συνδέσεις δυο φαινομενικά ασύνδετα πράγματα για να φτιάξεις κάτι καινούριο. Δημιουργικότητα θα πει να βρεις μια πρωτότυπη λύση σε ένα πρόβλημα, ή έναν νέο τρόπο να λειτουργείς. Έναν τρόπο που θα σε τροφοδοτήσει με πάθος και περιέργεια για τον κόσμο και θα σε βοηθήσει να επανεφεύρεις τον εαυτό σου μέσα σ’ ένα περιβάλλον που διαρκώς αλλάζει.
Στις ώρες που θα είμαστε μαζί θα εξερευνήσουμε τεχνικές για να ερεθίσουμε τη φαντασία μας και να βρούμε νέες πηγές έμπνευσης. Θα μιλήσουμε για τη δημιουργική διαδικασία και το λεγόμενο flow, για τους τρόπους να ξεπεράσουμε τον φόβο της αποτυχίας και τα εμπόδια, αλλά και για το ρόλο της περιέργειας και του παιχνιδιού στην καθημερινή ζωή. Θα κάνουμε ασκήσεις με διάφορα «οχήματα» όπως είναι η δημιουργική γραφή, το journaling, η φωτογραφία, και ο διαλογισμός, ενώ ο καθένας από μας θα σχεδιάσει το δικό του «πείραμα ζωής» για να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.

Η Ιωάννα Ντούμπρου είναι συγγραφέας και εξαιρετικά περίεργη από τη φύση της. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στην Αγγλία (BSc, MBA), Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και δεκάδες άλλα πράγματα όπως ο διαλογισμός, το journaling, τα behavioral economics, και το Learning How to Learn. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς κι έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους. To πρώτο της βιβλίο “Βορινή Παραλία” εκδόθηκε το 2019 από τις Εκδόσεις Πατάκη και ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου στην Πεζογραφία του περιοδικού “Ο Αναγνώστης”.

Τιμή συμμετοχής : 40 €

"Once upon a time…"
Saturday 15 May 2021. 10.30-14.30

Creative Workshop of Dramatherapy

Μια φορά και έναν καιρό, πριν από πολλούς αιώνες, ξεκίνησε ένα παραμύθι που φτάνει μέχρι και σήμερα. Δε μιλάει για πρίγκιπες, ούτε για μάγια, τέρατα και πριγκιποπούλες αλλά για μια απλή διαβάτισσα με κόκκινη κάπα και έναν λύκο, κακό λύκο!

Ένα παραμύθι γεμάτο σύμβολα , ένα παραμύθι που το έχουν αναλύσει απ’ όλες τις πλευρές και σύμφωνα με όλες τις εποχές. Με πρωταγωνιστές την Κοκκινοσκουφίτσα, τον κακό το λύκο, τη γιαγιά και τον ξυλοκόπο, και λιγότερο τη μαμά. Με θύματα συνήθως την Κοκκινοσκουφίτσα και τη γιαγιά, κακό (θύτη) το λύκο και ήρωα διασώστη τον ξυλοκόπο.

Είναι όμως τα πράγματα όπως δείχνουν; Είναι πραγματικά αυτοί οι θύτες και τα θύματα; Μήπως ο θύτης είναι το θύμα και το θύμα ο θύτης; Μπορεί μέσα από τη μέθοδο της Δραματοθεραπείας να τους δοθεί η ευκαιρία να αλλάξουν ρόλους, να απελευθερωθούν από το κατεστημένο; Πρόκειται για ένα διδακτικό παραμύθι ή για ένα παραμύθι σεξουαλικότητας και ενηλικίωσης; Ποιος διδάσκει ποιόν και ποιος μαθαίνει από ποιόν; Μήπως τελικά μαθαίνει και ο λύκος κάτι για τον εαυτό του; Ή μήπως όλοι παίζουν άλλους ρόλους που είναι καλά κρυμμένοι και ούτε οι ίδιοι τους αναγνωρίζουν; Μέσα από τη μέθοδο της Δραματοθεραπείας και τη χρήση πολλαπλών τεχνικών θα δοθεί η ευκαιρία να επεξεργαστούμε τα παραπάνω ερωτήματα σε ένα τετράωρο εργαστήριο όπου κάθε ένας και κάθε μία ίσως δώσουν τις δικές τους απαντήσεις…

Η Ειρήνη Καβαλάρη είναι Θεατρολόγος – Δραματοθεραπεύτρια – Εκφραστική Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια.

Συνεργάζεται με το κέντρο ειδικών θεραπειών “Ευρυμάθεια” και στο κέντρο ” Bright Minds” καθώς και ιδιωτικά. Συντονίζει βιωματικά εργαστήρια δραματοθεραπείας για ενήλικες. Σε επίπεδο πρακτικής έχει συντονίσει ομάδες δραματοθεραπείας σε πληθυσμό με ψύχωση στη “Σεμέλη” και στο “Ηλιοτρόπιο” (2011, 2012-2013) και σε μετανάστες γονείς στην ”Κιβωτό του Κόσμου”(2011-2012). Είναι τελειόφοιτος του εκπαιδευτικού προγράμματος “Δημιουργικής Εποπτείας” στο Έρμα.

Κόστος συμμετοχής :40€

Reformations - Configurations - Transformations
Saturday 15 May 2021. 10.00-14.00

Creative Workshop of Play Therapy

 

Αλλάζουμε. Εκεί που νομίζουμε πως ξέρουμε ποιοι είμαστε κάτι συμβαίνει και κάπως αλλάζουμε. Τότε πρέπει πάλι να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Κατορθώνουμε να τον γνωρίσουμε. Ώσπου…

Οι υπόλοιποι άνθρωποι αλλάζουν κι αυτοί. Μόλις τους γνωρίσουμε κανονικά κάτι γίνεται και αλλάζουν. Τότε προσπαθούμε ξανά να τους γνωρίσουμε. Τα καταφέρνουμε. Ώσπου… 

Ποια είναι η εικόνα μας για τον εαυτό μας και τον κόσμο και πώς έχει αλλάξει μέσα στα χρόνια; Πώς αλλάζουν οι ρόλοι μας ανάλογα με τις συνθήκες; Τι θέση παίρνουμε απέναντι στις αλλαγές; Πόσο τις προκαλούμε και πώς τις δεχόμαστε;

Σε αυτό το βιωματικό σεμινάριο μέσα από το σώμα και την κίνηση θα εξερευνήσουμε αυτές και άλλες ακόμη ερωτήσεις. Θα παίξουμε με τις απαντήσεις. Θα ζωγραφίσουμε τις καινούργιες μας εικόνες με το μυαλό και το σώμα μας. 

Το σεμινάριο συντονίζει η Ζωή Μαργέλη,  Ψυχολόγος και Παιγνιοθεραπεύτρια. Έχει εξειδικευτεί στις Διαταραχές της Ανάπτυξης και τη Χρήση του Παιχνιδιού στην Ειδική Εκπαίδευση. Εργάζεται στην ειδική αλλά και προσφέροντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες παιγνιοθεραπείας σε κέντρα ειδικών θεραπειών. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί μέρος του θεραπευτικού και εκπαιδευτικού δυναμικού του Ελληνικού Ινστιτούτου Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας « το Άθυρμα».