Στις 23-25 Νοεμβρίου 2012 το Ελληνικό Ινστιτούτο Παιγνιοθεραπείας & Δραματοθεραπείας «Άθυρμα» σε συνεργασία με την Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών υπό την αιγίδα της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδας και την υποστήριξη της Βρετανικής Ένωσης Παιγνιοθεραπευτών πραγματοποίησε Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα «Η Συμβολή του Πρωταρχικού Δεσμού στη Δομή της Προσωπικότητας- Γέφυρες Συνεργασίας Ψυχοθεραπείας και Νευροεπιστημών» στην Αθήνα στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Η συμμετοχή εισηγητών καταξιωμένων στο χώρο της ψυχιατρικής, ψυχοθεραπείας και νευροεπιστήμης από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ισραήλ, τον Καναδά, τη Μ. Βρετανία, τη Σουηδία, τη Σιγκαπούρη καθώς και συνέδρων από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες των οργανωτών.

Στις διαλέξεις, εισηγήσεις στρογγυλής τραπέζης συζητήθηκαν οι πρόσφατες θεωρήσεις του Πρωταρχικού Δεσμού και της συμβολής του στην ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη του ατόμου. Παρουσιάστηκαν ερευνητικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι «σύνθετα δίκτυα που συνδέουν υποθάλαμο, μεσεγκέφαλο, μεταιχμιακό σύστημα και φλοιώδεις περιοχές του εγκεφάλου και αναπτύσσονται στα πρώιμα στάδια της αλληλεπίδρασης βρέφους και γονέων, επηρεάζουν στη συνέχεια τα ευρύτερα δίκτυα που εξυπηρετούν τα συναισθήματα, την εστίαση της προσοχής, την αίσθηση του συναισθάνομαι- συμπάσχω, τη λήψη αποφάσεων, τη γενικότερη συναισθηματική, νοητική και κοινωνική νοημοσύνη του ατόμου». Αναλύθηκαν οι «συνθήκες που στην πρωταρχική σχέση δεσμού συγκροτούν το ψυχισμό, οργανώνουν το συναίσθημα, τη σκέψη, την αντίληψη».

Έγινε συγκριτική παράθεση των θεωρητικών θέσεων της ψυχολογίας που αφορούν ποιοτικά χαρακτηριστικά στις ανθρώπινες σχέσεις και των δεδομένων των  νευροεπιστημών. Παρουσιάστηκε το θεωρητικό, κλινικό και ερευνητικό ρεύμα της τελευταίας δεκαετίας, η «νευροανάλυση», που έχει προέλθει από τη συνάντηση νευροεπιστήμης και ψυχανάλυσης.

Η ομάδα Playback Ψ. συνέβαλλε στο να δημιουργηθούν αισθητικές συναισθηματικές, νοητικές και πνευματικές γέφυρες ανάμεσα στα μέλη της θεατρικής ομάδας και τους θεατές.

Στην παρουσίαση του θεατρικού έργου «Το Γάλα» επισημάνθηκε η πρόθεση «διερεύνησης και επεξεργασίας του τρόπου με τον οποίο οι κοινωνικές νόρμες μιας κοινωνίας με τις οποίες άμεσα συνδέονται τα άτομα ( εν προκειμένω οι ήρωες του Έργου)  γίνονται (από) δεκτές και επηρεάζουν ή και κατευθύνουν τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές τους».

Στα διαδραστικά master classes και βιωματικά εργαστήρια  διευρύνθηκαν οι εμπειρίες των συμμετεχόντων  στους τρόπους  θεραπευτικής παρέμβασης, πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας συναισθηματικών διαταραχών που έχουν επηρεασθεί από τις πρωταρχικές εμπειρίες δεσμού. Οι θεωρητικές και βιωματικές παρουσιάσεις κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών προσεγγίσεων: δραματοθεραπευτικής, παιγνιοθεραπευτικής, εικαστικής, κράνιο-ιερή θεραπευτικής, μουσικοθεραπευτικής, συστημικής, ψυχοδράματος, υπαρξιακής…

Παράλληλες θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών μικρού μήκους, video, σλάιντς, εκθέσεις βιβλίων, έκθεση αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών πλαισίωναν καθημερινά το συνέδριο δίνοντας ένα επιπλέον παλμό στα δρώμενα και εμπνέοντας τους συμμετέχοντες να βιώσουν ακόμα πιο ενεργά οι ίδιοι τη σημαντικότητα των δεσμών συνεργασίας, την αίσθηση σιγουριάς και ασφάλειας, να αντιληφθούν, να κατανοήσουν  ποιες είναι οι συμπεριφορές και πιο το περιβάλλον που συμβάλλει στην ανάπτυξη του αστείρευτου και απεριόριστου σε εύρος δημιουργικού δυναμικού, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε προκειμένου να ξεπερνάμε τις όποιες αντίξοες καταστάσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

Το συνέδριο αυτό ήταν η αρχή για μελλοντικά αντίστοιχα προκειμένου να διευρυνθεί η διεπιστημονική σχέση ανάμεσα σε ψυχοθεραπευτές που χρησιμοποιούν τόσο το λόγο όσο και τεχνικές συμβολικής δημιουργικής έκφρασης με τη ψυχιατρική, τη νευροβιολογία, τη νευροφυσική. Η ανταπόκριση των συμμετεχόντων και οι αξιολογήσεις που λάβαμε αποτελούν τη δυναμική εξέλιξης αντίστοιχων συνθέσεων συνεργασίας.

Αποσπάσματα από ανακοινώσεις, παρουσιάσεις, παραστάσεις, φωτογραφικό υλικό θα αναρτηθούν σταδιακά στο διαδίκτυο στη σελίδα  μας στο facebook www.facebook.com/athyrma.playanddrama και στο forum www.play-dramatherapy.forumgreek.com