Προσεγγίζοντας το Θεατρικό Παιχνίδι

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ


«Προσεγγίζοντας το Θεατρικό Παιχνίδι»

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 10.00-14.00

Η ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τον Ηλία Πίτσικα, δάσκαλο του Θεατρικού Παιχνιδιού. Στόχος του σεμιναρίου η διεύρυνση της επικοινωνίας των μελών της ομάδας μέσα από την κίνηση, το παιχνίδι και τη θεατρική έκφραση.

Ο Ηλίας Πίτσικας έχει ασχοληθεί συστηματικά με το Θεατρικό Παιχνίδι και επί πολλά χρόνια έχει οργανώσει σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους θεατρικά παιχνίδια. Παράλληλα έχει σκηνοθετήσει με επαγγελματίες και μη ( χορευτές , μουσικούς…) πάνω από 12 έργα, εκ των οποίων τα περισσότερα απευθύνονται σε παιδιά. Είναι μέλος της ομάδας τέχνης “Πάροδος” . Έχει ασχοληθεί με την περιβαλλοντική αγωγή, είναι ενεργό μέλος του Συμβουλίου “ΑΡΧΕΛΩΝ” και επί σειρά ετών συνεργάτης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και στο Σωματείο των Φίλων του Μουσείου .

*Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να φορούν άνετα ρούχα

Κόστος συμμετοχής : 40€

Η χρήση των Μύθων-The Sesame Approach

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Παρασκευή 3/11/2017 19.00-21.00
Σάββατο 4 /11/ 2017 10.30-17.30
Κυριακή 5/11/2017 10.30 -14.30

«Η χρήση των Μύθων….The Sesame Approach»

The Sesame Approach βασίζεται σε τέσσερις θεωρητικές βάσεις: τη ψυχολογία του ασυνείδητου του Jung, την Τέχνη της Κίνησης του Rudolph Laban, την παρατήρηση για το παιχνίδι του Peter Slade και τη μη λεκτική γλώσσα Movement with Touch and Sound της Marian Lindkvist. Ο πυρήνας της προσέγγισης είναι ότι τα θέματα δεν αντιμετωπίζονται με ευθύ και παρεμβατικό τρόπο αλλά έμμεσα μέσα από τη μεταφορά. The Sesame Approach εστιάζεται στη σοφία της ψυχής και δίνει χώρο στον αυθορμητισμό, ο οποίος αναδύεται από τον εσωτερικό κόσμο του ατόμου. Αυτή η προσέγγιση παρέχει ένα μοναδικό και βαθύ τρόπο για την χρήση των μύθων/παραμυθιών στη θεραπεία.
Η εκδραμάτιση των μύθων προσφέρει μια εμπειρία της παγκοσμιότητας και αποτελεί έναν ασφαλή τρόπο για την έκφραση των συναισθημάτων καθώς αυτά εμπεριέχονται στη δομή μιας ιστορίας. Με τον τρόπο αυτό η εκδραμάτιση μύθων μπορεί να γίνει το όχημα για την ίαση και θρέψη της ψυχής.
Οι μυθικές φιγούρες λειτουργούν σαν φάροι. Έτσι που όταν συσχετιζόμαστε μαζί τους, δημιουργείται μια σύνδεση με μια μεγαλύτερη και φωτεινότερη ενέργεια η οποία μας αναζωογονεί. Η δομή του μύθου/παραμυθιού παρέχει ένα ασφαλές πέρασμα διευκολύνοντας μας να διαπραγματευτούμε την τρικυμία, να ακούσουμε το τραγούδι της σειρήνας, να συναντήσουμε τον Κέρβερο και να επιστρέψουμε ασφαλείς. Μπορεί κάτι τέτοιο να μας αναστατώσει αλλά σίγουρα θα έχουμε και την ευκαιρία για μεγαλύτερη επίγνωση.
Στο σεμινάριο θα μάθουμε βασικά στοιχεία του Sesame Approach, ειδικότερα:
• Σε τι χρησιμεύουν οι μύθοι/παραμύθια
• Πως να αναγνωρίσουμε το αρχετυπικό, μεταφορικό και συμβολικό περιεχόμενο ενός μύθου/παραμυθιού
• Πως συνδεόμαστε με τους μύθους/παραμύθια
• Πως διαλέγουμε έναν μύθο/παραμύθι σε σχέση με θέματα/κατάσταση μιας ομάδας
• Γιατί να λέμε παρά να διαβάζουμε ιστορίες στα πλαίσια της εκδραμάτισης
Θα δουλέψουμε τόσο βιωματικά όσο και θεωρητικά εκδραματίζοντας ένα μύθο/παραμύθι.
Το σεμινάριο θα συντονίσει η Ρούλα Δημητρίου, Δραματοθεραπεύτρια, Επόπτρια . Έχει εκπαιδευτεί στο Sesame, Royal Central School of Speech & Drama, η Ρούλα έχει πάνω από 20 χρόνια θεραπευτική εμπειρία στην Αγγλία, στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Έχει ασχοληθεί στους τομείς της ψυχικής υγείας, δομές εξάρτησης, συντονίζει μηνιαία εργαστήρια προσωπικής ανάπτυξης, εκπαιδευτικά σεμινάρια Δραματοθεραπείας, σεμινάρια εποπτείας κ. α. Στην Κύπρο συνείσφερε στο να ενταχθούν οι Θεραπείες Μέσω Τέχνης στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, ίδρυσε δυο ομάδες με στόχο την προώθηση των Θεραπειών Μέσω Τέχνης. Έχει κάνει παρουσιάσεις σε συνέδρια σε διάφορες χώρες και έχει γράψει ποικίλα άρθρα για την Δραματοθεραπεία. Ήταν αρχισυντάκτρια επί σειρά ετών του Sesame Journal. Είναι μέλος του Βρετανικού Συνδέσμου Δραματοθεραπευτών (BADth) και του αντίστοιχου μητρώου εποπτών.
Κόστος συμμετοχής : 140€

Μαθησιακές Δυσκολίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Μαθησιακές Δυσκολίες

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 10.00-14.00

Οι Μαθησιακές Δυσκολίες αποτελούν ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά προσεγγίζοντας την γνώση. Αυτά εκδηλώνονται και στο σχολείο και στο σπίτι.Τα παιδιά δυσκολεύονται στα μαθήματα και αυτό επηρεάζει ολόπλευρα την καθημερινότητα τους. Γονείς, εκπαιδευτικοί και ειδικοί, καθημερινά, έρχονται αντιμέτωποι με τις Μαθησιακές Δυσκολίες των παιδιών – μαθητών. Τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι, πως ξεχωρίζουν τις δυσκολίες και κυρίως πώς μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά το κάθε παιδί. Με άξονα ότι οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες είναι μια ετερόκλητη ομάδα που εκδηλώνει τις δυσκολίες με διαφορετικό τρόπο στο σεμινάριο θα εξετάσουμε:
Τι είναι οι Μαθησιακές Δυσκολίες;
Σε ποιες κατηγορίες τις χωρίζει η επιστήμη;
Πότε καταλαβαίνουμε ότι ένα παιδί έχει Μαθησιακές Δυσκολίες;
Ποια είναι τα συμπτώματα στο σχολείο και στο σπίτι;
Αντιμετωπίζονται οι Μαθησιακές Δυσκολίες και πώς;
Ποιος κάνει την αξιολόγηση;
Ποιος κάνει την παρέμβαση;
Εισηγητής:
Ιωάννης Α. Κοσμόπουλος M.ed, Ειδικός Παιδαγωγός. Ασχολείται με τις Μαθησιακές Δυσκολίες και τη Δυσλεξία από το 1992 σε όλα τα επίπεδα. Με την αξιολόγηση των Μαθησιακών Δυσκολιών και τη Δυσλεξία, με την παρέμβαση σε παιδιά και με την παραγωγή υλικού για παιδιά Μαθησιακές Δυσκολίες και Δυσλεξία. Ακόμα είναι επόπτης ειδικών που ασχολούνται με τις Μαθησιακές Δυσκολίες και τη Δυσλεξία. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη Συμβουλευτική Γονέων την οργάνωση ομάδες γονέων και την Εκπαίδευση Ενηλίκων. Έχει διδάξει σε προγράμματα επιμόρφωσης για της Μαθησιακές Δυσκολίες και τη Δυσλεξία και είναι επιμορφωτής, εισηγητής και συγγραφέας άρθρων σε σεμινάρια, συνέδρια και επιμορφώσεις με θέματα που αφορούν τις Μαθησιακές Δυσκολίες, τη Δυσλεξία, τη Συμβουλευτική Γονέων, τον Αυτισμό, τη ΔΕΠ-Υ, τις Σχέσεις Σχολείου και Οικογένειας, τις Σχολές Γονέων και την Εποπτεία στην Εκπαίδευση και τους Εκπαιδευτικούς. kosmop2005@yahoo.gr

Κόστος συμμετοχής :40€

Ακούω τον θυμό μου...
Αφουγκράζομαι τις ανάγκες μου

«Ακούω τον θυμό μου…
Αφουγκράζομαι τις ανάγκες μου»

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 10.00-14.00

«Πέρασα χρόνια στο θυμό, άγονες μέρες
Άγονες μέρες στο τι έπρεπε να γίνει
Χάνοντας πάντα τη χαρά αυτού που τώρα ζω…»

Δ. Ζερβουδάκης

Σ αυτό το εργαστήρι με οδηγό την ασφάλεια που μας παρέχει ο συμβολισμός και οι τεχνικές της Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας
εξερευνώντας τις δυνατότητες και την δυναμική του θυμού μας θα περπατήσουμε στο μονοπάτι των επιλογών μας ,…… για ν ανακαλύψουμε την προσωπική πηγή των αναγκών μας.
Η αναγνώριση των προσωπικών Ζωτικών αναγκών μας, μετουσιώνει τον θυμό σε Δημιουργική έκφραση και Χαρά.
Η αποκάλυψη και έκφραση των επιθυμιών μας συμβάλλει στην Αλλαγή στάσης Ζωής και στην Εξέλιξη της Ύπαρξης.

Συντονίστριες:
Γιώτα Αντωνοπούλου -Ψυχοπαιδαγωγός Ψυχοθεραπεύτρια Παιγνιοθεραπεύτρια
Βαρβάρα Μπουκουβάλα Ψυχολόγος Δραματοθεραπεύτρια

Η Γιώτα Αντωνοπούλου είναι κάτοχος του EC. Ιδρυτικό μέλος και επιστημονικός συνεργάτης του Ελλ. Ινστιτoύτου.Εργάζεται θεραπευτικά, ατομικά και σε ομάδες, με παιδιά, εφήβους, ενήλικες και γονείς. Είναι επόπτρια Παιγνιοθεραπευτών.Συνεργάζεται με Δήμους, Παιδικούς Σταθμούς-Νηπιαγωγεία, Σχολεία.Συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια, αρθρογραφεί. προωθώντας τις βασικές Αρχές του παιχνιδιού και της προσωποκεντρικής μη κατευθυντικής Παιγνιοθεραπείας. Είναι επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ της ΕΕΨΕ και ιδρυτικό, τακτικό μέλος της Επαγγελματικής Ένωσης Παιγνιοθεραπευτών-Δραματοθεραπευτών

Η Βαρβάρα Μπουκουβάλα σπούδασε Ψυχολογία στα πανεπιστήμια ‘Keele’ της Αγγλίας και ‘Louis Pasteur’ της Γαλλίας και Δραματοθεραπεία στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας ‘Το Άθυρμα’.Είναι μέλος της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών-Παιγνιοθεραπευτών.
Ζει στο Βόλο όπου και εργάζεται ιδιωτικά ως θεραπεύτρια.

Κόστος συμμετοχής : 40€

Η Σκοτεινή Πλευρά του Παιχνιδιού

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Η Σκοτεινή Πλευρά του Παιχνιδιού

Σάββατο 28 Απριλίου 2018 10.00-14.00

Στρέφω το βλέμμα μου μέσα μου. Κι εκεί βρίσκω επιτέλους όλα εκείνα τα κομμάτια που είχα από καιρό ξεχάσει. Σε μία άκρη μου όμως, υπάρχει και κάτι που δεν φαίνεται καλά. Μία σκιά πέφτει πάνω του. Είναι σκοτεινά και δεν βλέπω. Και σκέφτομαι αν αντέχω να πλησιάσω, αν θέλω να το αγγίξω …

Και πριν αποφασίσω αν θέλω να φέρω στο φως το σκοτεινό μου κομμάτι αναρωτιέμαι… «μπορώ άραγε να αποδεχτώ τον εαυτό μου ολόκληρο – παρέα με τα σκοτεινά του στοιχεία; Μπορώ άραγε να συνδεθώ με τα σκοτεινά κομμάτια των ανθρώπων που με συντροφεύουν στη ζωή μου»;

Στο σεμινάριο αυτό θα παίξουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε τις αισθήσεις μας, ιστορίες και συμβολισμούς, παιχνίδια. Όμως, το παιχνίδι θα έχει διαφορετικό ρόλο από ότι συνήθως. Θα αποτελέσει τον δρόμο προς το σκοτάδι. Κάπου εκεί πάντως, πίσω από τις σκιές, κρύβονται και διάφορα συστατικά για μία αληθινή και βαθιά επαφή με τον εαυτό μας και τους άλλους.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους νιώθουν την ανάγκη να εξερευνήσουν αυτού του είδους την επαφή. Είτε ως σύντροφοι, ως παιδιά, ως γονείς, ως θεραπευτές.

Συντονιστής: Δημήτρης Ρωσσίδης, Ψυχολόγος, Παιγνιοθεραπευτής ΜΑ

Ο Δημήτρης Ρωσσίδης εργάζεται θεραπευτικά τόσο με παιδιά, όσο και με ενήλικες και οικογένειες. Εκτός από το ιδιωτικό του γραφείο, συνεργάζεται με διαφορετικά πλαίσια όπως με το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Ταξίδι στην Ανάπτυξη, με το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας και με το Ινστιτούτο Παιγνιοθεραπείας Δραματοθεραπείας Το Άθυρμα.

Κόστος συμμετοχής : 40€

Παίζοντας …Είμαι εγώ , ο Εαυτός μου, Εγώ (Me, Myself, I)

1-2-3 Ιουνίου 2018
ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

“Παίζοντας …Είμαι εγώ , ο Εαυτός μου, Εγώ (Me, Myself, I)”

Παρασκευή 1/06/2018 19.00-21.00
Σάββατο 2/06/ 2018 10.30-17.30
Κυριακή 3/06/2018 10.30 -14.30

Όλος ο κόσμος είναι μία σκηνή
Οι άνδρες και οι γυναίκες κατεξοχήν ηθοποιοί,
Κάνουν την είσοδο και την έξοδό τους,
Και ο καθένας στο δικό του χρόνο παίζει πολλούς ρόλους..

Clifford Bax

Το παιχνίδι δεν είναι απλά μια δραστηριότητα, αλλά ένας τρόπος να υπάρχω, που προσδίδει μία διαφορετική αίσθηση, υφή και ποιότητα στην καθημερινή πραγματικότητα.
Στο τριήμερο η ομάδα θα αξιοποιήσει δημιουργικές τεχνικές: παίγνιο, υλικά δημιουργικής έκφρασης, φωνή, κίνηση, αφήγηση, μύθο για να εξερευνήσει πως σταδιακά οι αισθήσεις και τα συναισθήματα που προσλαμβάνουμε από τις εμπειρίες μας, το περιβάλλον και τις κοινωνικές σχέσεις μας συμβάλουν στη διαμόρφωση και ανάπτυξη σκέψεων και απόψεων γύρω από το: Εγώ Είμαι , ο Εαυτός, Εγώ.

Το σεμινάριο θα συντονίσει η Di Gammage, UKCP Child & Adult(Core Process), Phychotherapist, HCPC Reg’d Dramatherapist, Playtherapist Co-Director Sirona Therapeutic Horsemanship. Παιγνιοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια, Βουδιστική Ψυχοθεραπεύτρια, εξειδικευμένη τα τελευταία χρόνια και στην εκπαίδευση της «συναισθηματικής- ψυχικής ανθεκτικότητας» σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της ψυχικής υγείας.Είναι συγγραφέας του βιβλίου Playful Awakening, Releasing the Gift of Play in your Life (2017, London: Jessika Kingsley Publishers)

Ίδρυσε το Ινστιτούτο Lila στο Devon της Αγγλίας με στόχο να αξιοποιήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα στην όλη θεραπευτική διαδικασία και ανάπτυξη του ατόμου.
Δουλεύει επί σειρά ετών με ενήλικες και παιδιά ατομικά και στο Κοινωνικό Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Μεγάλης Βρετανίας.

Κόστος συμμετοχής : 140€


Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να εκδηλώσετε ενδιαφέρον για την παρακολούθηση κάποιου από τα σεμινάρια που θα διοργανώσουμε. Μόλις λάβουμε το μήνυμα σας θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για περισσότερες πληροφορίες.


Ονοματεπώνυμο: *

Επάγγελμα: *

Email: *

Τηλέφωνο: *

Με ενδιαφέρει το Σεμινάριο: *

Σχόλια:

*