Εξερευνώντας το Θέατρο της Ψυχής- Ένα Μοντέλο Δραματοθεραπείας

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

«Εξερευνώντας το Θέατρο της Ψυχής- Ένα Μοντέλο Δραματοθεραπείας»

Παρασκευή 2/11/2018 19.00-21.00
Σάββατο 3/11/2018 10.30-17.30
Κυριακή 4/11/2018 10.30 -14.30

Εισαγωγικό σεμινάριο στο θέατρο της Ψυχής με στόχο την εξερεύνηση των απεριόριστων δυνατοτήτων που εκφράζονται στη σκηνή της ζωής.
Η δραματοθεραπευτική προσέγγιση δίνει τη δυνατότητα να πειραματιστούμε και να εξερευνήσουμε τα δυναμικά αυτά με τους θεραπευόμενους μας.
Η συντονίστρια θα αξιοποιήσει ένα τελετουργικό θεατρικό μοντέλο Δραματοθεραπείας, που διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο του Roehampton στο Λονδίνο. Θα εξερευνήσει με τους συμμετέχοντες τις διαφορετικές υπο- προσωπικότητες που κατοικούν εντός μας, με τις οποίες μερικοί από εμάς είμαι σε μία διαρκή εμπόλεμη κατάσταση με αποτέλεσμα να είναι η πηγή διαρκούς αίσθησης στρες.
Μέσω της ενσωμάτωσης και των θεατρικών ρόλων θα εξερευνηθεί τόσο η θεωρία του John Rowan όσο και η θεωρία της Οικογενειακής Συστημικής αναπαράστασης σε σχέση με τις υπο- προσωπικότητες που αναπτύχθηκε από τον Richard Schwartz. Το μοντέλο αυτό εξελίχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Roehampton χρησιμοποιώντας μία καθοδηγούμενη δημιουργική δομή που παράλληλα θα είναι σε ετοιμότητα να ανοιχτεί αν χρειαστεί.

Το σεμινάριο συντονίζει η Yolande Anastasi ((GradDipED, Surrey University), Δραματοθεραπεύτρια- Επόπτρια. Έχει εξειδικευτεί στη διαχείριση του μετατραυματικού στρες, τον πρωταρχικό δεσμό και την ενδοοικογενειακή βία. Διδάσκει και έχει αναπτύξει τεχνικές στη ψυχοθεραπεία αξιοποιώντας τη χρήση της άμμου, τον πηλό, τις τέχνες γενικότερα.
Είναι μέλος της ομάδας του Ινστιτούτου Ψυχοθεραπείας για Παιδιά. Διδάσκει σε προγράμματα Παιγνιοθεραπείας και εργάζεται ατομικά και ομαδικά ως συνεργάτης σε ψυχιατρικές κλινικές, δομές οικογένειας, πλαίσια αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, σχολεία.

Κόστος συμμετοχής : 140€

Πώς να εκπαιδεύσετε τον Δράκο σας

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

«Πώς να εκπαιδεύσετε τον Δράκο σας»

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019 10.00-14.00

Κάθε παραμύθι που σέβεται τον εαυτό του έχει πάντα δράκο. Το μάθαμε από παιδιά και τον φοβόμασταν. Τον αντιμετωπίσαμε ως ενήλικες και αποδεχτήκαμε την ύπαρξη του. Τον αναλύσαμε σε βάθος ως θεραπευτές.

Όμως τί συμβαίνει με τους δικούς μας δράκους ;
Και τί γίνεται όταν αυτοί μοιάζουν με των θεραπευομένων μας;

Εμπνευσμένο από το ομότιτλο παιδικό animation και με τεχνικές Δραματοθεραπείας και κυρίως ρόλους θα επεξεργαστούμε τα σκοτεινά μας κομμάτια.
Κι όλοι θα ….. τον Δράκο τους!
Το κατάλληλο ρήμα , κάνουμε , βρούμε, παίξουμε,
αντιμετωπίσουμε, φοβηθούμε , σιχαθούμε, μιλήσουμε,
νικήσουμε, σεβαστούμε, λείπει σκοπίμως.
Όλοι θα συμπληρώσουμε ότι ανακαλύψουμε!

Το σεμινάριο συντονίζει η Ελίνα Ψύλλα, (GradDipEd), Δραματοθεραπεύτρια-Διατροφολόγος . Εργάζεται ιδιωτικά στο γραφείο της με άτομα και ομάδες. Είναι συνεργάτης του Ελληνικού Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας και του Κέντρου «Λογοανέλιξη» .Πλήρες μέλος της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών – Παιγνιοθεραπευτών ΠΕΕΔΠ.

Κόστος συμμετοχής : 40€

Με Κίνηση και Φροντίδα

ΕΤΡΙΗΜΕΡΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

«Με Κίνηση και Φροντίδα»

Παρασκευή 01/03/2019 19.00-21.00
Σάββατο 02/03/ 2019 10.30-17.30
Κυριακή 03/03/2019 10.30 -14.30

Στο βιωματικό αυτό σεμινάριο θα εστιάσουμε στην προσωπική φροντίδα του θεραπευτή καθώς και στις πηγές στήριξης του, χρησιμοποιώντας αρχικά την κίνηση σαν εκφραστικό μέσο. Θα αντλήσουμε στοιχεία απο τη χοροκινητική θεραπεία και την ενεργητική φαντασία (C. G. Jung), με την πρόθεση να εξερευνήσουμε δημιουργικούς τρόπους οι οποίοι μπορούν να ενδυναμώσουν το θεραπευτή στην καθημερινότητα του.
Παράλληλα θα αντλήσουμε υλικό απο το μοντέλο των ‘’5 Kατευθύνσεων’’ το οποίο αναφέρεται στο βιβλίο των Laura van Dernoot Lipsky & Connie Burk, Trauma Stewardship με τη πρόθεση να ανοίξουμε ένα διάλογο σχετικά με την επιλογή πρακτικών φροντίδας Εαυτού.
Συγκεκριμένα θα κινηθούμε γύρω απο τις εξής ερωτήσεις:
* Πως μπορώ να εστιάσω στο σώμα και να κινήσω συμβολικά τις ερωτήσεις ή κάποια πιθανά θέματα τα οποία έχουν αναδυθεί σε κλινικά περιστατικά;
* Πως μπορώ να διακρίνω τις ανάγκες και τις φροντίδες που χρειάζομαι ώστε να λάβω την υποστήριξη που μου ταιριάζει;
* Μπορώ να αφυπνίσω την ικανότητα μου να αναγνωρίζει συναισθήματα, αισθήσεις, σκέψεις, εικόνες, αναμνήσεις κατά τη διαδικασία της θεραπευτικής συνάντησης – προσφοράς και εξελικτικά να επιλέξω εάν θα μορφοποιήσω το εσωτερικό μου υλικό;
* Ποιές πιθανές πηγές στήριξης μπορώ να ενσωματώσω στη καθημερινότητα μου οι οποίες μπορούν να με υποστηρίξουν και να με ενδυναμώσουν;

Συντονίζει η Γεωργία Αρώνη, Χοροθεραπεύτρια (BA gr. Kultur), Εκπαιδεύτρια ΒTD®, GDTR Sr. Έχει σπουδάσει Παιδαγωγικά, Ελληνικό Πολιτισμό, Χοροθεραπεία και Αυθεντική Κίνηση με κατεύθυνση στη Θεραπευτική Πρακτική. Από το 1996 συνεργάζεται με διάφορα κλινικά πλαίσια με χρόνιους ψυχικά ασθενείς, με άτομα με ψυχοσωματικές διαταραχές, με χρήστες ουσιών καθώς και με εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά πλαίσια συντονίζοντας ομάδες κίνησης και μουσικοκινητικής αγωγής για παιδιά και εφήβους. Συνεργάζεται με φορείς θεραπευτικών δομών, συντονίζει σεμινάρια για επαγγελματίες υγείας και για το ευρύ κοινό στην Ευρώπη. Εστιάζει στην αντιμετώπιση του ψυχικού τραύματος διαμέσου της χοροκινητικής θεραπείας και της Αυθεντικής Κίνησης. Εκπαιδεύεται στην εποπτεία xοροκινητικής προσέγγισης απο τον Γερμανικό Σύλλογο Χοροθεραπείας BTD καθώς και στην Trauma Sensitive Yoga TCTSY.

Κόστος συμμετοχής : 140€

Η Τελετουργία ως Ψυχοθεραπευτικό Εργαλείο

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

«Η Τελετουργία ως Ψυχοθεραπευτικό Εργαλείο»

Παρασκευή 24/05/2019 19.00-21.00
Σάββατο 25/05/ 2019 10.30-17.30
Κυριακή 26/05/2019 10.30 -14.30

Σε αυτό το εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τη σημασία, τη λειτουργικότητα και τις ψυχοθεραπευτικές προεκτάσεις της τελετουργίας στη Δραματοθεραπεία μέσα από την επισταμένη εφαρμογή της θεατρικής πράξης.

Μέσα από μια προσέγγιση που συνδυάζει τη θεωρία με τη βιωματική εμπειρία οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τη δομή των τελετουργικών πράξεων και θα διερευνήσουν την ψυχοθεραπευτική τους αξία. Με υλικό από τους χώρους της ανθρωπολογίας, της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας και της ψυχολογίας θα γνωρίσουν τις ρίζες και τις πηγές αυτής της πανάρχαιας ανθρώπινης πρακτικής και θα μυηθούν στις βασικές αρχές της χρήσης της ως Δραματοθεραπευτικό εργαλείο που επιφέρει ψυχολογική συνοχή και κάθαρση και καθιστά ικανή τη διαχείριση δύσκολων συναισθημάτων και καταστάσεων που οι γνωστικές/αποκλειστικά λεκτικές προσεγγίσεις συχνά δεν μπορούν να καλύψουν.

Οι συμμετέχοντες θα εμβαθύνουν την κατανόηση θεμελιωδών αρχών της Δραματοθεραπείας, όπως η δομή, ο μεταβατικός/δυνητικός χώρος του παιχνιδιού (potential space), το περιέχον δοχείο (container) της θεατρικής δράσης, η αισθητική απόσταση (aesthetic distance) και η βαθιά συλλογική επικοινωνία (communitas) που συνοδεύει μια θεατρική τελετουργία.

Το σεμινάριο συντονίζει η Λία Ζωγράφου B.A., M.A. (HCPC, BADTh , ICF) , Ψυχοθεραπεύτρια- Δραματοθεραπεύτρια , Εκπαιδεύτρια, Επόπτρια. Έχει αποφοιτήσει από το Κολλέγιο Ανατόλια, σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στις ΗΠΑ (ΒΑ, Brown University), Θέατρο στο Λονδίνο (Royal Academy of Dramatic Art) και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το θέατρο πριν αφοσιωθεί στην ψυχοθεραπεία και κατόπιν στην συμβουλευτική επιχειρήσεων. Διαθέτει Masters με ειδίκευση στις εξαρτήσεις (University of Surrey), δίπλωμα στην κλινική εποπτεία (London School of Psychodrama) και δίπλωμα στην συμβουλευτική επιχειρήσεων (Gestalt Foundation, Athens) και εργάζεται διεθνώς ως σύμβουλος/coach, επόπτρια συμβούλων/θεραπευτών και ψυχοθεραπεύτρια με βάσεις της την Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο. Εχει εκπαιδευτεί επίσης στην θεραπεία τραύματος (CRM, Comprehensive Resource Model) της Lisa Schwartz και to 2018 ολοκλήρωσε τη διετή εκπαίδευσή της στο NARM (Νeuroaffective Relational Model) για το εξελικτικό τραύμα με τον Laurence Heller.

Κόστος συμμετοχής : 140€


Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να εκδηλώσετε ενδιαφέρον για την παρακολούθηση κάποιου από τα σεμινάρια που θα διοργανώσουμε. Μόλις λάβουμε το μήνυμα σας θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για περισσότερες πληροφορίες.


Ονοματεπώνυμο: *

Επάγγελμα: *

Email: *

Τηλέφωνο: *

Με ενδιαφέρει το Σεμινάριο: *

Σχόλια:

*