Body awareness - Η τέχνη του ακούειν

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

«Body awareness – Η τέχνη του ακούειν »

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019
12.00-16.00

Στο βιωματικό αυτό εργαστήριο στοχεύουμε στη διεύρυνση της εμπειρικής και όχι μόνο της θεωρητικής γνώσης όσον αφορά το σώμα μας. Θα παίξουμε με την κίνησή μας, την εκφραστικότητά μας, τη σχέση μας με το χώρο και τις σχέσεις μας με τους άλλους στο χώρο αποκτώντας συνειδητότητα και επίγνωση για το σύνολο του εαυτού μας.
Ας είμαστε “ανοιχτοί” να δούμε και να ακούσουμε ό, τι έχουμε προσδώσει στον εαυτό μας, ούτως ώστε να ξεμπλοκάρουμε σώμα και νου. Ας μάθουμε από τον ίδιο μας τον εαυτό. Ας μας ακούσουμε, για να ακούσουμε και τους άλλους. Ας αναγνωρίσουμε τους περιορισμούς που βάζουμε στο σώμα μας και ας μάθουμε να προχωράμε πέρα από αυτούς. Ας θυμηθούμε τι μπορεί να κάνει το σώμα μας. Ας παίξουμε.
Μέσα από αυτή την διαδρομή εστιάζουμε στο πόσο σημαντική είναι η προσοχή μας και όχι τόσο η κίνηση. Θέλουμε να παραμείνει συνδεδεμένο το μυαλό με το σώμα και να εξασκηθούμε στο να “ακούμε” το σώμα μας και τη βασική μηχανική του. Ένα σώμα εξοικειωμένο με τον εαυτό του και τον χώρο, ένα σώμα “έξυπνο” και “ανοιχτό” μπορεί να αυτοσχεδιάσει, να παίξει, να δεχτεί, να δράσει και να αντιδράσει. Μπορεί να εκπληρώσει τον ρόλο του ως μέσο επικοινωνίας.
Πρόκειται για μια ομαδική διαδικασία η οποία δίνει την ευκαιρία σε κάθε έναν ατομικά να ανακαλύψει τι συμβαίνει στο σώμα του. Οι ασκήσεις, οι δραστηριότητες, τα παιχνίδια και οι αυτοσχεδιασμοί διεγείρουν την περιέργεια, τονώνουν τη φαντασία και θέτουν ερωτήματα. Μέσα από αυτή την πρακτική γινόμαστε πιο ευέλικτοι στην εξερεύνηση ποιοτήτων της κίνησης και στη σχέση με τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Συντονίζει η Ζωή Κολλάτου .Ανεξάρτητη χορογράφος, κινησιολόγος, συνδημιουργός του σχήματος ZS ensemble και του εργαστηρίου theatre lab. με στόχο την ολιστική εκπαίδευση του ηθοποιού – performer, απόφοιτη του LCDS at the Place (BA Hons). Διδάσκει σύγχρονο χορό, αυτοσχεδιασμό και κίνηση για ηθοποιούς από το 2001 σε σχολές χορού, δραματικές σχολές και θεατρικά εργαστήρια. Η προσωπική μελέτη και πρακτική σωματικών μεθόδων (yoga, pilates, feldenkrais), η εμπειρία στο χορό και το θέατρο και η παρατήρηση της καθημερινής κίνησης πυροδότησαν την δημιουργία του μαθήματος Body Awareness. Έχει λάβει την βασική εκπαίδευση στη ρεφλεξολογία και το Thai Yoga massage.

Κόστος συμμετοχής :40€

Με Κίνηση και Φροντίδα

Με Κίνηση και Φροντίδα

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020 10.30-17.30
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 10.30-17.30

Στο βιωματικό αυτό σεμινάριο θα εστιάσουμε στην προσωπική φροντίδα του θεραπευτή / συντονιστή / εμψυχωτή / δασκάλου, καθώς και στις πηγές στήριξης του, χρησιμοποιώντας αρχικά την κίνηση σαν εκφραστικό μέσο.

Συγκεκριμένα θα εξερευνήσουμε τις εξής ερωτήσεις:
* Με ποιον τρόπο η προσωπική κίνηση και ο αυτοσχεδιασμός μπορούν να διευκολύνουν την εσωτερική ακρόαση και τη σύνδεση της με τη δημιουργικότητα;
* Πως παραμένει κανείς δημιουργικός, διατηρώντας την εσωτερική του δύναμη, σε διαφορετικά πλαίσια εργασίας και με διάφορες κοινωνικές προκλήσεις;
* Πως ένας συντονιστής ομάδων διακρίνει, επιλέγει και ενσωματώνει πηγές στήριξης και πρακτικές φροντίδας στην καθημερινότητα του;

Στο διήμερο αυτό σεμινάριο θα αντλήσουμε στοιχεία από τη χοροκινητική θεραπεία και την ενεργητική φαντασία (C. G. Jung), ενώ θα πειραματιστούμε ταυτόχρονα με εικαστικά υλικά, αλλά και με το στοιχείο του ήχου.
Ταυτόχρονα θα αντλήσουμε υλικό από το μοντέλο των ‘’5 Κατευθύνσεων’’ το οποίο αναφέρεται στο βιβλίο των Laura van Dernoot Lipsky & Connie Burk, ‘’Trauma Stewardship’’ με τη πρόθεση να παραμείνουμε δημιουργικά ανοιχτοί σε προσεγγίσεις και πρακτικές που αφορούν στη φροντίδα Εαυτού.
Για το σεμινάριο θα χρειαστείτε άνετα ρούχα και ένα τετράδιο!

Συντονίζει η Γεωργία Αρώνη, Χοροθεραπεύτρια (BA gr. Kultur), Εκπαιδεύτρια ΒTD®, GDTR Sr. έχει σπουδάσει Παιδαγωγικά, Ελληνικό Πολιτισμό, Χοροθεραπεία και Αυθεντική Κίνηση με κατεύθυνση στη θεραπευτική διαδικασία. Απο το 1996 συνεργάζεται με διάφορα κλινικά πλαίσια με χρόνιους ψυχικά ασθενείς, με άτομα με ψυχοσωματικές διαταραχές, με χρήστες ουσιών καθώς και με εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά πλαίσια συντονίζοντας ομάδες κίνησης για παιδιά και εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά, συνεργάζεται με φορείς θεραπευτικών δομών, ενώ παράλληλα συντονίζει σεμινάρια και δράσεις σε καλλιτεχνικές και θεραπευτικές δομές για το ευρύ κοινό στην Γερμανία και στο Λουξεμβούργο.
Eστιάζει στην εφαρμογή της Αυθεντικής Κίνησης στη Θεραπεία και στην Εποπτεία. Τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στην χοροκινητική θεραπεία προσανατολισμένη στο τραύμα (Dance/ Movement Therapy adapted to Trauma) Πρόσφατα ολοκλήρωσε την επιμόρφωση στην Trauma Sensitive Yoga, TCTSY-F απο το Center for Trauma and Embodiment at JRI.

Κόστος συμμετοχής : 140€

Ο Σταθμός, η Αποσκευή και το Ταξίδι

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Ο Σταθμός, η Αποσκευή και το Ταξίδι

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2019
10.00-14.00

«Αχ στην αρχή των τραγουδιών
Το αχ είναι γραμμένο,
Είναι γλυκό, είναι πικρό,
Είναι και ονειρεμένο…»
(Ξυδάκης, Γουδής, 1985)
Στα πλαίσια αυτού του βιωματικού σεμιναρίου θα έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε τους τρόπους με τους οποίους ο καθένας βιώνει τις μεταβάσεις του: σε ποιο σημείο στέκεται; Τί παίρνει μαζί στις αποσκευές του και τί αφήνει; Εφόδια; Βάρη; Παλιά; Kαινούργια; Kαι τελικά πού θέλει να φτάσει;
Αξιοποιώντας τεχνικές Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε αν η αρχή του ταξιδιού είναι γλυκιά…είναι… πικρή….αν είναι ονειρεμένη….
Το σεμινάριο θα συντονίσουν η Αθηνά Παπαδοπούλου, Ψυχολόγος- Δραματοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια στο Ελληνικό Ινστιτούντο Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας «Το Άθυρμα» και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών (ΠΕΕΔΠ) και η Πόλυ Σταθοπούλου, Ψυχολόγος- Παιγνιοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια στο Ελληνικό Ινστιτούντο Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας «Το Άθυρμα».

Κόστος συμμετοχής :40€

Πρώιμη ανίχνευση και παρέμβαση για Μαθησιακές Δυσκολίες και Προβλήματα Λόγου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

«Πρώιμη ανίχνευση και παρέμβαση για Μαθησιακές Δυσκολίες και Προβλήματα Λόγου»

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020
10.00-14.00

Από πολύ νωρίς κάποια παιδιά δείχνουν σημάδια των δυσκολιών που μπορεί να παρουσιάσουν στη μαθητική του ζωή. Η πρώιμη ανίχνευση αφορά έναν προληπτικό έλεγχο σχολικής ετοιμότητας ώστε να εντοπίσουμε έγκαιρα τα μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας που δεν είναι έτοιμα και αναπτυξιακά ώριμα να αρχίσουν το σχολείο. Σκοπός μας, μέσα από την πρώιμη παρέμβαση, να τους δώσουμε την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες πριν την έναρξη του σχολείου και να προληφθούν ή έστω να ελαχιστοποιηθούν μελλοντικές Μαθησιακές Δυσκολίες και η σχολική αποτυχία. Σε κάποιες περιπτώσεις και μόνο η προσοχή μπορεί να τα βοηθήσει. Σε κάποιες άλλες χρειάζεται μια συστηματική και στοχευόμενη παρέμβαση. Αυτή πολύ απλά μπορεί να περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα ενισχυμένων δραστηριοτήτων σε σχέση με αυτά που γίνονται στο Νηπιαγωγείο.
Στο σεμινάριο θα αναλύσουμε ποιες είναι οι δυσκολίες που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί. Να μπορούμε πιο εύκολα να τις ανιχνεύουμε και να προτείνουμε ποια παιδιά χρειάζονται περισσότερη προσοχή και ποια ιδιαίτερο πρόγραμμα. Τέλος θα συζητήσουμε τον τρόπο που ενημερώνουμε τους γονείς για να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τα παιδιά τους.
Θεματικές που θα συζητήσουμε
• Γλωσσική ανάπτυξη
• Γλωσσικά χαρακτηριστικά
• Διαταραχές λόγου και ομιλίας
• Ενδείξεις Μαθησιακών Δυσκολιών
• Σχολική Ετοιμότητα
• Κριτήρια σχολικής ετοιμότητας
• Μαθησιακή Ετοιμότητα
• Πρώιμη ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών
• Πρώιμη παρέμβαση

Συντονίζουν οι : Αρετή Αντωνίου, Λογοθεραπεύτρια και Ιωάννης Α. Κοσμόπουλος M.ed, Ειδικός Παιδαγωγός

Κόστος συμμετοχής :40€

Προβάλλοντας τον Φόβο… Πως θα Μπορούσαμε να Αναγνωρίσουμε το Φόβο και να τον Αξιοποιήσουμε Δημιουργικά στη Ζωή μας

ΔΙΗΜΕΡΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

«Προβάλλοντας τον Φόβο… Πως θα Μπορούσαμε να Αναγνωρίσουμε το Φόβο και να τον Αξιοποιήσουμε Δημιουργικά στη Ζωή μας»

Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Μαΐου  2018
10.30-17.30

Υπάρχουν τόσοι πολλοί και διαφορετικοί κάθε φορά λόγοι που δημιουργούν «φόβο» στη ζωή μας. Για να αναφέρουμε μερικούς: μεμονωμένοι ατομικοί φόβοι, εθνικοί φόβοι που καλλιεργούνται από πολιτικούς ή μέσα ενημέρωσης, παγκόσμιοι φόβοι σε σχέση με το μέλλον του πλανήτη, και άλλοι..
Μπορεί ο φόβος να έχει και μία υγιή πτυχή, μία πτυχή που μας επέτρεψε να επιβιώσουμε, όπως επιβιώσαμε;
Το θέμα του φόβου φαίνεται να είναι πάντα παρόν στη θεραπεία, ακόμα και όταν κρύβεται ως σκιά ή παρουσιάζεται φανερά στην προσωπική μας ζωή. Μερικές φορές αν ονοματίσουμε το φόβο μειώνεται o τρομακτικός αντίκτυπος του. Άλλες πάλι φορές αν δούμε το φόβο πίσω από τις σκιές, μπορεί να μας αποκαλύψει ένα μήνυμα, ένα μήνυμα που χρειάζεται να το ακούσουμε. Μερικές φορές ο φόβος μας μας εμποδίζει να αναπτύξουμε το σύνολο του δυναμικού μας.
Στο βιωματικό αυτό σεμινάριο με τη Di Gammage θα εξερευνήσουμε τον τρόπο που ο φόβος εκδηλώνεται στο νου και στο σώμα, και προκαλεί σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες. Θα αναγνωρίσουμε πως ακούσια τρέφουμε τον φόβο. Θα εξερευνήσουμε τις διαφορετικές δυνατότητες του παιχνιδιού και τις μορφές που παίρνει ανταποκρινόμενο στο φόβο. Θα πειραματιστούμε με διάφορες τεχνικές για να μάθουμε να τον διαχειριζόμαστε καλλίτερα.

Το σεμινάριο θα συντονίσει η Di Gammage, UKCP Child & Adult(Core Process), Phychotherapist, HCPC Reg’d Dramatherapist, Playtherapist Co-Director Sirona Therapeutic Horsemanship. Παιγνιοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια, Βουδιστική Ψυχοθεραπεύτρια, εξειδικευμένη τα τελευταία χρόνια και στην εκπαίδευση της «συναισθηματικής- ψυχικής ανθεκτικότητας» σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της ψυχικής υγείας.Είναι συγγραφέας του βιβλίου Playful Awakening, Releasing the Gift of Play in your Life 9 (2017, London: Jessika Kingsley Publishers)

Ίδρυσε το Ινστιτούτο Lila στο Devon της Αγγλίας με στόχο να αξιοποιήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα στην όλη θεραπευτική διαδικασία και ανάπτυξη του ατόμου.
Δουλεύει επί σειρά ετών με ενήλικες και παιδιά ατομικά και στο Κοινωνικό Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Μεγάλης Βρετανίας.

Κόστος συμμετοχής :140€


Παρακαλούμε καλέστε στο 2106921162 ή στείλτε e mail στο info@playtherapy.gr για να εκδηλώσετε ενδιαφέρον για την παρακολούθηση κάποιου από τα σεμινάρια που διοργανώνουμε. Μόλις λάβουμε το μήνυμα σας θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για περισσότερες πληροφορίες.