ΤΟ ΑΘΥΡΜΑ

Το Επιστημονικό Κέντρο Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας ιδρύθηκε το 1992. Μετονομάστηκε σε Ελληνικό Ινστιτούτο Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας “Το Άθυρμα” Ε.Π.Ε. το Δεκέμβριο του 2003.
Το παιχνίδι είναι η γλώσσα των παιδιών και τα παιχνίδια είναι οι λέξεις που μιλάνε τη γλώσσα των παιδιών

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ

  • Ψυχοθεραπεία με συστημική, παιγνιοθεραπευτική, και δραματοθεραπευτική προσέγγιση.
  • Επαγγελματική Εξειδίκευση στη Παιγνιοθεραπεία και τη Δραματοθεραπεία, πιστοποιημένη από την EAP (European Association for Psychotherapy).
  • Κύκλοι σεμιναρίων για εκπαίδευση στο Εξελικτικό και Εκπαιδευτικό Παιχνίδι.
  • Εποπτεία σε επαγγελματίες.
  • Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά, εφήβους & ενήλικες.
Το πως αισθάνεται ο θεραπευτής για ένα παιδί είναι πιο σημαντικό από το τι γνωρίζει για το παιδί

H ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

Anastasi Yolande

Δραματοθεραπεύτρια-Επόπτρια

Βαγιακάκος Πέτρος

Ψυχοθεραπευτής-Επόπτης

Gammage Di

Ψυχολόγος-Παιγνιοθεραπεύτρια

Ανδρεοπούλου Ανθή

Ψυχολόγος-Δραματοθεραπεύτρια

Βρέντζου Ακριβή

Ψυχοθεραπεύτρια-Κοινωνιολόγος

Δημοπούλου Όλγα

Ψυχολόγος-Παιγνιοθεραπεύτρια

Ζέρβα - Σπανού Βίκυ

Ψυχοθεραπεύτρια-Κοινωνιολόγος

Μαργέλη Ζωή

Ψυχολόγος-Παιγνιοθεραπεύτρια

Παπαδοπούλου Αθηνά

Ψυχολόγος-Δραματοθεραπεύτρια

Σταθοπούλου Πόλυ

Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Παιγνιοθεραπεύτρια

Ζωγράφου Λία

Δραματοθεραπεύτρια-Επόπτρια-Σύμβουλος επιχειρήσεων-Coach-Εκπαιδεύτρια

Κολλάτου Ζωή

Χορογράφος-Κινησιολόγος-Ηθοποιός-Performer

Κώττας Σταύρος

Χορευτής-Χορογράφος-Ηθοποιός-Yoga trainer

Ψύλλα Ελίνα

Διατροφολόγος-Δραματοθεραπεύτρια

Anastasi Yolande

Δραματοθεραπεύτρια-Επόπτρια

Δραματοθεραπεύτρια-Επόπτρια., GradDipED, Surrey University,

Έχει εξειδικευτεί στη διαχείριση του μετατραυματικού στρες, τον πρωταρχικό δεσμό και την ενδοοικογενειακή βία.

Διδάσκει και έχει αναπτύξει τεχνικές στην ψυχοθεραπεία αξιοποιώντας τη χρήση της άμμου, του πηλού και των τεχνών γενικότερα.

Διδάσκει σε προγράμματα Παιγνιοθεραπείας και εργάζεται ατομικά και ομαδικά ως συνεργάτης σε ψυχιατρικές κλινικές, δομές οικογένειας, πλαίσια διαχείρισης  ενδοοικογενειακής βίας και βίας στα σχολεία.

Είναι μέλος της ομάδας του Ινστιτούτου Ψυχοθεραπείας για Παιδιά.

Βαγιακάκος Πέτρος

Ψυχοθεραπευτής-Επόπτης

Ψυχοθεραπευτής – Επόπτης. Β.Α. Ανθρωπιστικών Σπουδών, M.Sc. Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, Diploma of Play Therapy και Supervision, European Certificate of Psychotherapy (E.C.P.).

Από τους πρωτεργάτες της Παιγνιοθεραπείας στην Ελλάδα με την Ann Cattannach και την Sue Jennings. Συν-ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παιγνιοθεραπείας & Δραματοθεραπείας ΕΠΕ “Το Αθυρμα” και υπεύθυνος του ψυχοπαιδαγωγικού τμήματος.

Εργάζεται επαγγελματικά ως Ψυχοθεραπευτής με παιδιά και ενηλίκους με ειδίκευση στη Παιγνιοθεραπεία και ως επόπτης σε επαγγελματίες του χώρου ψυχικής υγείας και εκπαιδευόμενους.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών & Παιγνιοθεραπευτών (Π.Ε.Ε.Δ.Π.). Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (Ε.Ε.Ψ.Ε.). Μέλος του Association for Play Therapy U.S.A. Μέλος του European Association for Psychotherapy (E.A.P.).

Gammage Di

Ψυχολόγος-Παιγνιοθεραπεύτρια

UKCP Child & Adult (Core Process), Phychotherapist, HCPC Reg. Dramatherapist, Playtherapist Co-Director Sirona Therapeutic Horsemanship. Παιγνιοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια, Βουδιστική Ψυχοθεραπεύτρια, εξειδικευμένη τα τελευταία χρόνια και στην εκπαίδευση της «συναισθηματικής-ψυχολογικής ανθεκτικότητας» σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της ψυχικής υγείας.

Ίδρυσε το Ινστιτούτο Lila στο Devon της Αγγλίας με στόχο να αξιοποιήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα στην θεραπευτική διαδικασία και στην ανάπτυξη του ατόμου.

Εργάζεται επί σειρά ετών στο Κοινωνικό Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και ατομικά με παιδιά και ενήλικες.

Ανδρεοπούλου Ανθή

Ψυχολόγος-Δραματοθεραπεύτρια

Ηθοποιός, απόφοιτη της Σχολής του Γιώργου Θεοδοσιάδη στην Αθήνα και των British Theatre Association και Actor’s Centre στο Λονδίνο, με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου.

Εργάστηκε στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και μεταφράστρια.

Δίδαξε Αυτοσχεδιασμό και Θεατρικά Παιχνίδια για παιδιά σε σχολές Νηπιαγωγών και Υποκριτική σε πολλές Δραματικές σχολές και σεμινάρια της Αθήνας.

Έχει μεταφράσει δύο βιβλία από την αγγλική γλώσσα και έχει γράψει άλλα δύο για τους σπουδαστές της Σχολής Νηπιαγωγών, πάνω στον Αυτοσχεδιασμό και τα Θεατρικά Παιχνίδια.

Βρέντζου Ακριβή

Ψυχοθεραπεύτρια-Κοινωνιολόγος

Ψυχολόγος, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Κρήτης και  πιστοποιημένη  Δραματοθεραπεύτρια.

Έχει λάβει εκπαίδευση στη Σωματικά Επικεντρωμένη Θεραπεία Gestalt και στη Θεραπεία του Τραυματισμένου Εσωτερικού Παιδιού.

Επί σειρά ετών εργάστηκε στο «ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ» ως σύμβουλος απεξάρτησης, σε εξαρτημένους από ναρκωτικά, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια και τις οικογένειές τους.

Έκτοτε, απασχολήθηκε σε παιδικούς σταθμούς σε συνεργασία με το Δήμο Κηφισιάς και σε αυτή τη φάση εργάζεται  στο Γ.Ν.Α Αλεξάνδρα, υποστηρίζοντας ψυχολογικά, ασθενείς του νοσοκομείου.  Επίσης απασχολείται ιδιωτικά, συντονίζοντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, που αξιοποιούν τη δημιουργικότητα και τη σωματική συμμετοχή στη θεραπευτική πράξη.  

Έχει διεξάγει ομιλίες και έχει συντονίσει αρκετά βιωματικά εργαστήρια Δραματοθεραπείας και ομάδες προσωπικής ανάπτυξης σε επιστημονικά συνέδρια και στα πλαίσια συνεργασιών με φορείς, όπως και με το «Άθυρμα» , με το οποίο  συνεργάζεται σταθερά, τα τελευταία χρόνια.

Δημοπούλου Όλγα

Ψυχολόγος-Παιγνιοθεραπεύτρια

Πιστοποιημένη Παιγνιοθεραπεύτρια, εκπαιδευόμενη Θεραπεύτρια στο Σύνθετο Αναπτυξιακό Τραύμα, επόπτρια.

Εργάζεται ως ψυχολόγος από το 2002, έχει εξειδικευτεί στη χορήγηση ψυχομετρικών εργαλείων (τεστ νοημοσύνης και προσωπικότητας) και στη συνέχεια ολοκλήρωσε την εκπαίδευση στην Παιγνιοθεραπεία στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παιγνιοθεραπείας & Δραματοθεραπείας «Το Άθυρμα».

Το 2006 ίδρυσε στη Λάρισα το Χώρο Ψυχοθεραπείας μέσα από Παιχνίδι & Παραμύθια, «Ανέμη», όπου εργάζεται ψυχοθεραπευτικά με παιδιά, ενήλικες και οικογένειες.

Επίσης εποπτεύει δημιουργικά ψυχολόγους και εκπαιδευτικούς.

Ειδικεύεται στις αγχώδεις διαταραχές, στην αντιμετώπιση μεμονωμένων ή σύνθετων τραυματικών βιωμάτων και στην υποστήριξη παιδιών που ανήκουν στο αυτιστικό φάσμα και των οικογενειών τους.

Ζέρβα - Σπανού Βίκυ

Ψυχοθεραπεύτρια-Κοινωνιολόγος

Συν-ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας «΄Αθυρμα». 

Δίδαξε Παιγνιοθεραπεία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο πρόγραμμα ένταξης μειονοτήτων στην εκπαίδευση. Σύμβουλος εκπαίδευσης και ψυχολογικής υποστήριξης σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και έρευνας της Προσχολικής Αγωγής.

Έχει συμμετάσχει ως οργανώτρια, μέλος επιστημονικών επιτροπών, εισηγήτρια, και συντονίστρια σεμιναρίων σε συνέδρια στην Ελλάδα, Αγγλία, Ιταλία (ECARTE).

Άρθρα και κείμενα της έχουν δημοσιευθεί σε Ελληνικά και Αγγλικά συγγράμματα.

Μέλος του Πανελλήνιου Επαγγελματικού Συλλόγου Δραματοθεραπευτών– Παιγνιοθεραπευτών(Π.Ε.Ε.Δ.Π.), της Επιτροπής Έρευνας της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (Ε.Ε.Ψ.Ε.) και της Βρετανικής Επαγγελματικής Ένωσης Παιγνιοθεραπευτών (Β.Α.Ρ.Τ.).

Μαργέλη Ζωή

Ψυχολόγος-Παιγνιοθεραπεύτρια

Ψυχολόγος και πιστοποιημένη Παιγνιοθεραπεύτρια.

Έχει εξειδικευτεί στη ψυχολογία της ανάπτυξης παιδιών και τα τελευταία χρόνια εργάζεται στην Ειδική Αγωγή.

Συνεργάζεται με το Άθυρμα τα τελευταία χρόνια όπου κάνει ατομικές και ομαδικές συνεδρίες Παιγνιοθεραπείας καθώς και συμβουλευτικής γονέων.

Επιπλέον, με την ομάδα του Ινστιτούτου έχει συμμετάσχει σε προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης καθώς και σε συνέδρια του χώρου της ψυχικής υγείας.

Άρθρα της σχετικά με την ανάπτυξη των παιδιών και το παιχνίδι έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά.

Παπαδοπούλου Αθηνά

Ψυχολόγος-Δραματοθεραπεύτρια

Ψυχολόγος και Δραματοθεραπεύτρια.

Σπούδασε ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια ολοκλήρωσε την εκπαίδευση στην Δραματοθεραπεία στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παιγνιοθεραπείας & Δραματοθεραπείας «Το Άθυρμα».

Συνεργάστηκε με το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία «Αλκυόνη», με το Πρόγραμμα «Άλφα» του ΚΕΘΕΑ, με το ίδρυμα Χατζηκώνστα και εκπαιδευτικά με το Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ.

Σήμερα εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Μυθία» συντονίζοντας ατομικές και ομαδικές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες, εποπτείες αλλά και εκπαιδευτικά σεμινάρια ενώ παράλληλα είναι εξωτερικός συνεργάτης στο «Άθυρμα».

Είναι πλήρες μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.) και της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών & Παιγνιοθεραπευτών (Π.Ε.Ε.Δ.Π.). www.mythia-therapy.gr

Σταθοπούλου Πόλυ

Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Παιγνιοθεραπεύτρια

Συμβουλευτική Ψυχολόγος (M.A.) και Παιγνιοθεραπεύτρια.

Σπούδασε Ψυχολογία στο «Πρόγραμμα Ψυχολογίας» του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και απέκτησε μεταπτυχιακό στη Συμβουλευτική στο Brunel University (United Kingdom).

Στη συνέχεια ολοκλήρωσε την εκπαίδευση στην Παιγνιοθεραπεία στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας «Το Άθυρμα», όπου τα τελευταία χρόνια παραμένει ως εξωτερικός συνεργάτης και Εισηγήτρια Μετεκπαιδευτικών Σεμιναρίων.

Από το 1996 εργάζεται στο Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, όπου ασχολείται με τη Πρωτογενή Πρόληψη και τη Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στη σχολική κοινότητα και την ευρύτερη κοινότητα οργανώνοντας ποικίλες δράσεις και παρεμβάσεις με όλες τις ηλικιακές και πληθυσμιακές ομάδες του Δήμου.

Παράλληλα δουλεύει ιδιωτικά ως Ψυχοθεραπεύτρια- Παιγνιοθεραπεύτρια συντονίζοντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, επαγγελματικές εποπτείες, βιωματικά εργαστήρια και σεμινάρια.

Αποτελεί πλήρες μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών (Π.Ε.Ε.Δ.Π.).    

Ζωγράφου Λία

Δραματοθεραπεύτρια-Επόπτρια-Σύμβουλος επιχειρήσεων-Coach-Εκπαιδεύτρια

Δραματοθεραπεύτρια, Επόπτρια, Σύμβουλος επιχειρήσεων/Coach και Εκπαιδεύτρια.

Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στις ΗΠΑ (ΒΑ, Brown University), Θέατρο στο Λονδίνο (Royal Academy of Dramatic Art) και διαθέτει Masters στη Δραματοθεραπεία με ειδίκευση στις εξαρτήσεις (University of Surrey), δίπλωμα στην κλινική εποπτεία (London School of Psychodrama) και δίπλωμα στην Συμβουλευτική Επιχειρήσεων (Gestalt Foundation, Athens).  Εχει εκπαιδευτεί στη θεραπεία τραύματος (CRM, Comprehensive Resource Model) και στο NARM (Νeuroaffective Relational Model) για το εξελικτικό τραύμα.

Ασχολήθηκε επαγγελματικά με το θέατρο πριν αφοσιωθεί στη δραματοθεραπεία και κατόπιν στην συμβουλευτική επιχειρήσεων και εργάζεται διεθνώς ως Δραματοθεραπεύτρια, Σύμβουλος/Coach, επόπτρια συμβούλων/θεραπευτών και εκπαιδεύτρια με βάσεις της την Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο.

Από το 2012 εργάζεται ως εκπαιδεύτρια συμβούλων επιχειρήσεων για το πρόγραμμα της εταιρίας Gestalt Edge (www.gestaltedge.gr). Έχει διδάξει ψυχολογία στο American College of Thessaloniki (ACT) και στο πρόγραμμα εποπτείας του London School of Psychodrama (2008 – 2014), στο Επίνειο στην εκπαίδευση στη Δραματοθεραπεία, όπως και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Δραματοθεραπείας του University of Roehampton.

Αρθρα, κείμενα και μεταφράσεις της έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και τη Μ. Βρετανία και συγκεκριμένα για την εποπτεία έχει εκδώσει το βιβλίο “Creative Supervision Across Modalities” (Jessica Kingsley Publishers) με την Anna Chesner, έχει συμβάλει στο “Passionate Supervision” (Jessica Kingsley Publishers) και έχει μεταφράσει στα Ελληνικά το βιβλίο των Hawkins & Shohet “Supervision for the Helping Professions” με τίτλο “Η Εποπτεία στα Επαγγέλματα Βοήθειας και Πρόνοιας” (University Studio Press).

Κολλάτου Ζωή

Χορογράφος-Κινησιολόγος-Ηθοποιός-Performer

Ανεξάρτητη χορογράφος, κινησιολόγος, απόφοιτη του LCDS at the Place (BA Hons).

Συνδημιουργός του σχήματος ZS ensemble και του εργαστηρίου theatre lab με στόχο την ολιστική εκπαίδευση του ηθοποιού – performer και διδάσκουσα σύγχρονου χορού, αυτοσχεδιασμού και κίνησης για ηθοποιούς από το 2001 σε σχολές χορού, δραματικές σχολές και θεατρικά εργαστήρια.

Η προσωπική μελέτη και πρακτική σωματικών μεθόδων (yoga, pilates, feldenkrais), η εμπειρία στο χορό και το θέατρο και η παρατήρηση της καθημερινής κίνησης πυροδότησαν την δημιουργία του μαθήματος Body Awareness.

Επιπλέον, έχει λάβει την βασική εκπαίδευση στη ρεφλεξολογία και το Thai Yoga massage.

Κώττας Σταύρος

Χορευτής-Χορογράφος-Ηθοποιός-Yoga trainer

Χορευτής, χορογράφος, ηθοποιός και yoga trainer.

Σπούδασε χορό στην Ανωτέρα Επαγγελματική Σχολή Χορού Θεσσαλονίκης, υποκριτική στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, γραφιστική σε δημόσιο Ι.Ε.Κ. και την ελληνική νοηματική γλώσσα στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών Θεσσαλονίκης. Eίναι πιστοποιημένος δάσκαλος Raja & Hatha Yoga, RTY 500h Yoga Alliance (USA) and Y.A.I. (India). Έχει επίσης ειδικευτεί στη yoga για παιδιά.

Διδάσκει από το 2004 χορό, κίνηση, υποκριτική, αυτοσχεδιασμό και yoga. Συνεργάζεται με ομάδες χορού και θεάτρου ως ηθοποιός, χορευτής, χορογράφος, yoga trainer και παρακολουθεί σεμινάρια χορού, θεάτρου, yoga, ρεφλεξολογίας, thai massage και κινεζικής ιατρικής.

Ψύλλα Ελίνα

Διατροφολόγος-Δραματοθεραπεύτρια

Διατροφολόγος και Δραματοθεραπεύτρια.

Σπούδασε Διατροφολογία στο Leeds Polytechnic στην Αγγλία και εργάστηκε ως Διατροφολόγος αποκλειστικά για 16 χρόνια. Μέσα από την προσωπική της θεραπεία, οδηγήθηκε στο να γίνει Δραματοθεραπεύτρια. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευση της στο Ελληνικό Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας «Το Άθυρμα» το 2007.

Eργάζεται ιδιωτικά στο γραφείο της με ατομικά περιστατικά αλλά και με ομάδες και από το 2014 συνεργάζεται με το Ελληνικό Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας «Το Άθυρμα» και το κέντρο «Λογοανέλιξη» στη Γλυφάδα.

Eίναι πλήρες μέλος της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών – Παιγνιοθεραπευτών ΠΕΕΔΠ.