ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Δείτε τα σεμινάρια που πραγματοποιήσαμε στο Άθυρμα το 2003 – 2004
«Η πορεία της ζωής μου…»

Βιωματικό Σεμινάριο

Σάββατο 20 Μαρτίου 2004 και ώρα 10.30μ.μ.-14.30μ.μ.

«Η πορεία της ζωής μου…»

«…αναζητώ τη γνώση…, αναζητώ την κατανόηση του εαυτού μου…ψάχνω να συνθέσω τα βιώματά μου, να απαντήσω στους προβληματισμούς μου, να υλοποιήσω τα οράματά μου, για να μπορέσω όχι απλά να επιβιώσω, αλλά να δημιουργήσω και να χαρώ μαζί με τους άλλους…»

Το σεμινάριο αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί στα πλαίσια της προληπτικής, της συμβουλευτικής και της θεραπευτικής δουλειάς με άτομα, οικογένειες και ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. Θα αξιοποιηθούν προσωπικά βιώματα και συναισθήματα και θα χρησιμοποιηθούν δημιουργικές τεχνικές: ζωγραφική, συμβολισμοί κ. ά.

Συντονίζουν οι:

Βούλα Δημητρίου, Κοινωνική Λειτουργός, Κοινωνιολόγος, ειδικευμένη στη Συστημική Θεραπεία. Εργάζεται ιδιωτικά ως θεραπεύτρια και σύμβουλος οικογένειας, συνεργάζεται με το Δήμο Βάρης, επιστημονικός συνεργάτης του Ομίλου Ξυνή, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παιγνιοθεραπείας-Δραματοθεραπείας το «Άθυρμα». Πέτρο Βαγιακάκος, Παιδαγωγός – Παιγνιοθεραπευτής. Εργάζεται ως θεραπευτής, υπεύθυνος του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Βάρης, και υπεύθυνος σπουδών στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας το «Άθυρμα».

Τιμή συμμετοχής: 60,00€ και 50,00€ για σπουδαστές

Δουλεύοντας με την Οικογένεια

Βιωματικό Σεμινάριο

Σάββατο 24 Απριλίου και ώρα 10.30μ.μ.-2.30μ.μ.

Βιωματικό σεμινάριο όπου θα διερευνήσουμε τις δυναμικές της σύγχρονής Ελληνικής οικογένειας και το πώς πλάθει ανθρώπους μέσα σε κλίμα εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου έχει δύο σκέλη: ένα θεωρητικό γύρω από τις βασικές σχολές σκέψης της συστημικής οικογενειακής προσέγγισης και ένα που αφορά πρακτική μέσα από βιωματικές ασκήσεις.

Μερικά από τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν είναι: Έντυπο υλικό, ασκήσεις ευαισθητοποίησης, έκφραση συναισθημάτων, παίξιμο ρόλων, ζωγραφική και μουσική

Συντονίζει ο: Γιώργος Λεχουρίτης, Κλινικός Ψυχολόγος

Ο Γιώργος Λεχουρίτης σπούδασε κλινική ψυχολογία στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Ρωσίας,. Εκπαιδεύετε στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου στη συστεμική θεραπεία οικογένεια. Είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Ψυχολόγων και της Ελληνικής Εταιρίας Συστεμικών Θεραπευτών.

Τιμή συμμετοχής: 60€ και 50€ για σπουδαστές.

Δημιουργικότητα, Προσωπική Ανάπτυξη και Θεραπεία

Βιωματικό Σεμινάριο

Σάββατο 22 Μαΐου 2004 και ώρα 10.30μ.μ.-17.30μ.μ.

Παρόλο που το φαινόμενο της δημιουργίας υπήρξε αντικείμενο στοχασμού για πολλούς αιώνες, η έννοια της δημιουργικότητας άργησε να αναδυθεί και να μελετηθεί συστηματικά καθώς χρειάστηκε πρώτα να αποσυνδεθεί από μυστικιστικές αντιλήψεις που αποτελούσαν βασικό εμπόδιο για την επιστημονική της προσέγγιση.

Μετά το 1950, που θεωρείται επίσημα η αφετηρία της επιστημονικής μελέτης της δημιουργικότητας, έγινε αντιληπτό ότι η δημιουργικότητα αποτελεί ένα πολυδιάστατο φαινόμενο που περιλαμβάνει τόσο γνωστικές διαδικασίες όσο και ευρύτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου.

Οι σύγχρονες έρευνες καταδεικνύουν ότι τα ανθρώπινα όντα είναι κατά βάση δημιουργικά και ότι η δημιουργική διαδικασία ύπαρξης, η οποία στηρίζεται στις δημιουργικές δυνατότητες που έχουμε όλοι μέσα μας.

Το να ζεις δημιουργικά αποτελεί μια υγιή κατάσταση και η εδραίωση μιας προσωπικής ικανότητας για δημιουργική ζωή είναι αυτή που δίνει νόημα και αίσθηση αξίας στην ύπαρξή μας.

Στο θεωρητικό μέρος αυτού του σεμιναρίου θα προσδιοριστεί η έννοια της δημιουργικότητας και θα διερευνηθούν εκείνες οι διαστάσεις της που συνδέονται με την ικανότητα των ατόμων να αλλάζουν, να εξελίσσονται και να ανακαλύπτουν καινούργιους τρόπους προσέγγισης του εαυτού τους και της πραγματικότητας.

Επίσης με συγκεκριμένα παραδείγματα θα δούμε πως η Δραματοθεραπεία «εστιάζεται στην πρωταρχική χρήση της δημιουργικότητας ως μιας διεργασίας θεραπευτικής μεταμόρφωσης» και χρησιμοποιεί βασικές ιδιότητες της, για να δημιουργήσει τη δυναμική της αλλαγής με στόχο την προσωπική ανάπτυξη και τη θεραπεία.

Στο βιωματικό μέρος που θα ακολουθήσει, θα επεξεργαστούμε θέματα του θεωρητικού μέρους με τρόπους που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πληρέστερα τη δημιουργική διαδικασία καθώς και το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε βασικές ιδιότητες της δημιουργικότητας για να επιφέρουμε θεραπευτική αλλαγή και να κάνουμε πιο αποτελεσματικές τις δραματοθεραπευτικές διεργασίες.

Συντονιστής: Άννα Αντωνοπούλου

Η Άννα Αντωνοπούλου είναι Δραματοθεραπεύτρια και τακτικό μέλος της ένωσης “The British Association of Dramatherapists” καθώς και της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών – Παιγνιοθεραπευτών» Από το 1992 διδάσκει στο Τμήμα Νηπιαγωγών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και δουλεύει με ομάδες πάνω σε θέματα δημιουργικότητας και βιωματικής εκπαίδευσης.

Τιμή συμμετοχής: 85€ και 70€ για σπουδαστές.

Η Εφαρμογή της Δραματοθεραπείας σε Ψυχιατρικά Κέντρα

Τριήμερο Θεωρητικό και Βιωματικό Σεμινάριο

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2004 και ώρα 19.30-21.30μμ
Σάββατο 5 Ιουνίου 2004 και ώρα 10.30-17.30μμ
Κυριακή 6 Ιουνίου 2004 και ώρα 10.30-14.30μμ

Το σεμινάριο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους όσους συνεργάζονται με Κέντρα Ψυχικής Υγείας αλλά και για όλους όσους θέλουν να έχουν την εμπειρία της εφαρμογής τεχνικών δημιουργικής έκφρασης και δραματοθεραπείας με άτομα και ομάδες με χρόνιες συναισθηματικές διαταραχές.

Η παρουσίαση περιστατικών και η βιωματική εμπειρία θα δώσει την εμπειρία μεθόδων που διευκολύνουν την ένταξη σε δημιουργικά και θεραπευτικά προγράμματα ατόμων, που έχουν υποστεί ιδρυματοποίηση, παρουσιάζουν διαταραχές διάθεσης, εμπλέκονται πιθανόν σε δραστηριότητες που μπορεί να έχουν οδυνηρές συνέπειες.

Συντονίζει η: Dr Sue Jennings, πρωτοπόρος της εδραίωσης της Δραματοθεραπείας στη Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα, διεθνώς ανεγνωρισμένη Δραματοθεραπεύτρια, Ανθρωπολόγος, Ηθοποιός. ‘Έχει εργαστεί επί σειρά ετών σε Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Φυλακές, Κοινωνικές Υπηρεσίες και έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό βιβλίων με κύριο θέμα τη Δραματοθεραπευτική και Παιγνιοθεραπευτική Προσέγγιση.

Τιμή συμμετοχής: 175€ και 130€ για σπουδαστές

Οι Δημήτερες

Τριήμερο Βιωματικό Σεμινάριο στην Αίγινα

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2004: 19.00-21.00μ.μ.
Σάββατο 3/7/2004: 10.00π.μ.-14.00μ.μ. και 18.00-20.00μ.μ.
Κυριακή 4/7/2004: 10.00π.μ.-14.00μ.μ

«Οι Δημήτερες»

Με το όνομα αυτό ονομάζουν οι αρχαίοι το ζευγάρι των θεών Δήμητρα και Περσεφόνη, μάνα- κόρη. Σε αυτό το σεμινάριο θα επεξεργαστούμε αυτή τη σχέση σε δύο επίπεδα, στο προσωπικό και το κοσμικό. Η σχέση αυτή φανερώνει τη θηλυκή κληρονομιά που μέσα από την αντίθεση, τη συνέχεια και τη συμφιλίωση αντανακλά την τάξη του κόσμου, τη γονιμότητα και τον πλούτο της γης. Οι τεχνικές που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι δραματοθεραπευτικές, ρόλοι, κίνηση, φωνή, με έμπνευση το φυσικό περιβάλλον του χώρου.

Συντονίζουν οι: Κατερίνα Ρόμπερτσον και η Μάρλεν Πίττα, Δραματοθεραπεύτριες

Κατερίνα Κουρούκλη – Ρόμπερτσον, M.A., Reg.D.T.A. Δραματοθερπεύτρια, υποψηφιότητα για Ph.D. στη Δραματοθεραπεία, Surrey University, Λονδίνο. Ειδική Παιδαγωγός, Ιδρυτικό στέλεχος του Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας -Παιγνιοθεραπείας το “Έρμα”. Εργάζεται ως Δραματοθεραπεύτρια και συντονίστρια του «Έρμα». Επίσης εργάζεται ως συντονίστρια Μουσικοθεατρικής ομάδας ειδικών ατόμων του V.S.A. HELLAS

Μάρλεν Πίττα, Δραματοθεραπεύτρια, Reg.D.T.A, δασκάλα του Χάθα Γιόγκα, διδάσκει στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας το «΄Ερμα».

Τιμή συμμετοχής: 250.00 €
(συμπεριλαμβάνονται δύο διανυκτερεύσεις, δύο πρωινά και δύο γεύματα.)