ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Δείτε τα σεμινάρια που πραγματοποιήσαμε στο Άθυρμα το 2005 – 2006
«…και ο καθένας το παλεύει όπως ξέρει και μπορεί;»

Βιωματικό Σεμινάριο

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2005 και ώρα 10.30π.μ.-14.30μ.μ.

Μέσα από την αφήγηση, τον πηλό, τη δημιουργική έκφραση, πέρα και μέσα από το λόγο, η Βίκυ και η Γιώτα, θα συντονίσουν το σεμινάριο με στόχο να διερευνηθεί το προσωπικό «απεριόριστο- περιορισμένο» δυναμικό μας.

Συντονίζουν οι: Γιώτα Αντωνοπούλου και η Βίκυ Ζέρβα, Παιγνιοθεραπεύτριες

Τιμή συμμετοχής: 60.00 € και 50.00 € για σπουδαστές.

Η Μάσκα

Βιωματικό Σεμινάριο

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2005 και ώρα 10.30π.μ.-14.30μ.μ.

«Ο άνθρωπος που περιγράφει τον εαυτό του απέχει από την αλήθεια. Δως του μια μάσκα και θα σου φανερωθεί αυτούσιος» (Oscar Wild)

«A man is least himself when he talks in his own person. Give him a mask and he will tell you the truth”

H μάσκα κρύβει ή φανερώνει; Σ’ αυτό το σεμινάριο Δραματοθεραπείας θα επεξεργαστούμε αυτό το παράδοξο, φτιάχνοντας ο καθένας μία μάσκα και στη συνέχεια παίζοντας ένα σενάριο με το πρόσωπο της μάσκας.

Συντονίστριες: Κατερίνα Ρόμπερτσον και Μάρλεν Πίττα Δραματοθεραπεύτριες.

Τιμή συμμετοχής: 60.00€ και 50.00€ για σπουδαστές.

Η Συναισθηματική Κακοποίηση των Παιδιών

Τριήμερο Θεωρητικό και Βιωματικό Σεμινάριο

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2005 και ώρα 19.30-21.30
Σάββατο 19 Μαρτίου 2005 και ώρα 10.30-17.30
Κυριακή 20 Μαρτίου 2005 και ώρα 10.30-14.30

Σε αυτό το σεμινάριο θα επεξεργαστούμε τις απόψεις και προσδοκίες του δυτικού πολιτισμού για τα παιδιά και την παιδική ηλικία. Θα εξερευνήσουμε τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Τι θεωρείται συναισθηματική κακοποίηση παιδιών και πως αυτή επιδρά στην ανάπτυξή τους;
  • Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να μοιράζονται τα συναισθήματά τους;
  • Ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος και χρόνος για θεραπεία ώστε να μην υπάρξει συναισθηματική κακοποίηση από τον θεραπευτή.

 

Η συντονίστρια του σεμιναρίου Dr Ann Cattanach είναι από τα ιδρυτικά στελέχη της Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας στη Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, και Ελλάδα. Εξωτερικός συνεργάτης και επόπτης του Ελληνικού Ινστιτούτου Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας το «Άθυρμα», και επί σειρά ετών λέκτορας στο τμήμα Παιγνιοθεραπείας του Ινστιτούτου Roehampton, στο Πανεπιστήμιο Surrey. Εργάζεται ως Ψυχοθεραπεύτρια και Σύμβουλος παιδιών σε Κοινωνικές Υπηρεσίες και σε τομείς της Δημόσιας Υγείας σε διάφορες περιοχές της Μ. Βρετανίας. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο γύρω από την Παιγνιοθεραπεία, την Κακοποίηση Παιδιών, τη Θεραπευτική Διαδικασία κ. α.

Τιμή συμμετοχής: 170,00€ και 140,00€ για σπουδαστές

Πολιτιστικό πλαίσιο και εαυτός

Βιωματικό Σεμινάριο

Σάββατο 23 Απριλίου 2005, ώρα 10.30π.μ.-14.30μ.μ.

Στο βιωματικό αυτό σεμινάριο θα εξετάσουμε με ένα συνθετικό και ενοποιητικό τρόπο την αλληλεπίδραση και τη δυναμική του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ και της ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ μέσα από μια νέα ΟΙΚΟ-ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ.

Θα διερευνήσουμε τα βασικά «κύματα αλλαγής» και την νέα αντίληψη που φέρνουν για τον εαυτό και την κοινωνική-προσωπική ταυτότητα των ανθρώπων και των ομάδων του.

Επίσης θα εστιάσουμε την προσοχή μας στα δύο αντιπαρατιθέμενα ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΚΑ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ για τον 21ο αιώνα και θα αναδείξουμε τις κύριες προτάσεις τους για τον εαυτό και την ταυτότητα, μέσα από βιωματικές ασκήσεις, διάλογο και αξιοποίηση της δυναμικής της μικρής και μεγάλης ομάδας.

Συντονιστής: Λεχουρίτης Γιώργος – Κλινικός Ψυχολόγος – Συστημικός Θεραπευτής

Τιμή συμμετοχής: 60 € / 50 € (οι σπουδαστές)

Βασικοί θεραπευτικοί Παράγοντες στη Δραματοθεραπεία και τη Δημιουργική Έκφραση

Βιωματικό Σεμινάριο

Σάββατο 4 Ιουνίου 2005
ώρα 10.30π.μ.-14.30μ.μ.

Η Δραματοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας που στοχεύει στην προσωπική ανάπτυξη και την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας μέσα από την αξιοποίηση των θεραπευτικών δυνατοτήτων της δημιουργικότητας και της δράσης.

Στο σεμινάριο αυτό θα επεξεργαστούμε θεωρητικά και βιωματικά τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας θεραπευτικής συνεδρίας και πως οι συμμετέχοντες, εκφράζοντας και διερευνώντας τη δημιουργικότητα τους μέσα σε ένα ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο επικεντρωμένο στις διαδικασίες της δράσης, επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνουν την πραγματικότητα και υπάρχουν μέσα σ’ αυτήν.

Δουλεύοντας με συγκεκριμένα παραδείγματα θα διερευνήσουμε βασικούς θεραπευτικούς παράγοντες στη Δραματοθεραπεία και τη δημιουργική έκφραση που επιφέρουν αλλαγή και προσωπική ανάπτυξη.

Συντονίστρια: Δρ. Άννα Αντωνοπούλου – Σφακιανούδη Δραματοθεραπεύτρια – Κοινωνιολόγος

Η Δρ. Άννα Αντωνοπούλου είναι Δραματοθεραπεύτρια και τακτικό μέλος της ένωσης “The British Association of Dramatherapists” καθώς και της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών – Παιγνιοθεραπευτών»
Από το 1992 μέχρι το 2003 δίδαξε στο Τμήμα Νηπιαγωγών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και δουλεύει με ομάδες πάνω σε θέματα δημιουργικότητας και βιωματικής εκπαίδευσης.

Τιμή συμμετοχής: 60 € και 50 € για σπουδαστές.

«Όνειρα» και Δραματοθεραπεία

Τριήμερο Βιωματικό Σεμινάριο στην Αίγινα

Παρασκευή 7.00-9.00 στις 8 Ιουλίου
Σάββατο 10.00-2.00μμ και 6.30-8.30μμ στις 9 Ιουλίου
Κυριακή 10.00-2.00μμ στις 10 Ιουλίου

Το όνειρο της νύχτας δεν ψεύδεται, το όνειρο της ημέρας σαν όνειρο της καρδιάς κινητοποιεί, σαν όνειρο του μυαλού στήνει παγίδες.

Στο σεμινάριο αυτό θα φέρετε τα όνειρα σας, θα δούμε πως προσεγγίζονται Δραματοθεραπευτικά, θα αναγνωρίσουμε τα αληθινά και τα απατηλά.

Η ομαδική διαδικασία, η σωματική έκφραση, το παίξιμο ρόλων, η ζωγραφική και το φυσικό περιβάλλον θα συμβάλλουν στη δημιουργική προσέγγιση του θέματος.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ενήλικες κάθε ηλικίας.

Συντονίζουν οι: Κατερίνα Ρόμπερτσον και η Μάρλεν Πίττα, Δραματοθεραπεύτριες

Κατερίνα Κουρούκλη- Ρόμπερτσον, M.A., Reg.D.T.A. Δραματοθεραπεύτρια, υποψηφιότητα για Ph.D. στη Δραματοθεραπεία, Surrey University, Λονδίνο. Ειδική Παιδαγωγός, Υπεύθυνη του Κέντρου Δραματοθεραπείας -Παιγνιοθεραπείας το “Έρμα” και Ιδρυτικό στέλεχος του Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας -Παιγνιοθεραπείας το «Άθυρμα». Εργάζεται ως Δραματοθεραπεύτρια και επόπτρια. Επίσης εργάζεται ως συντονίστρια Μουσικοθεατρικής ομάδας ειδικών ατόμων του V.S.A. HELLAS και η Μάρλεν Πίττα, Δραματοθεραπεύτρια, Reg.D.T.A, δασκάλα του Χάθα Γιόγκα, , επι σειρά ετών συνεργάτης του Ελληνικού Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας.

Τιμή συμμετοχής: 260.00 €
(συμπεριλαμβάνονται δύο διανυκτερεύσεις, δύο πρωινά και δύο γεύματα.)