ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Δείτε τα σεμινάρια που πραγματοποιήσαμε στο Άθυρμα το 2007 – 2008
Παιγνιοθεραπεία και Δραματοθεραπεία με Παιδιά και Νέους

Τριήμερο Βιωματικό Σεμινάριο

Παρασκευή, 16/11/2007, 19.30-21.30
Σάββατο, 17/11/2007, 10.30-17.30
Κυριακή, 18/11/2007, 10.30-14.30

Σύνδεση Θεωρίας και Πράξης

Στο τριήμερο αυτό σεμινάριο θα συνδέσουμε τη θεωρία του πρωταρχικού δεσμού, της κοινωνικής δομής της προσωπικότητας και των ιστοριών που οι άλλοι αφηγούνται για εμάς και στη συνέχεια εμείς υιοθετούμε, με βιωματικές στρατηγικές. Θα προσεγγίσουμε τα αναπτυξιακά στάδια του παιχνιδιού με ασκήσεις αισθητηριακές, προβολικές, δραματοποίησης και δημιουργικής φαντασίωσης. Μέσα από τη σχέση που σταδιακά χτίζεται μεταξύ θεραπευτή και παιδιού-νέου θα αναγνωρίσουμε αντιστοιχίες με τον πρωταρχικό δεσμό.

Το σεμινάριο συντονίζει η Brenda Meldrum, BSc, MPhil, RHPC, Διευθύντρια της εταιρείας Playing Matters Ltd.- έναν εκπαιδευτικό οργανισμό με στόχο την εκπαίδευση ενηλίκων με τεχνικές που ενισχύουν στα παιδιά την ικανότητα να εκφράζονται.

Η Brenda Meldrum εργάζεται ως Παιγνιοθεραπεύτρια και Δραματοθεραπεύτρια σε σχολεία του Νότιου Λονδίνου, είναι αντιπρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών, συμμετέχει στην επιτροπή έρευνας της Βρετανικής Ένωσης Παιγνιοθεραπευτών και είναι ενεργό μέλος των BACP και BPS.

Τιμή Συμμετοχής: 180€ & 150€ για σπουδαστές

«Έναν Καθρέπτη Συνεχώς Έχω Μπροστά μου, Πάνω του Πέφτει και Ραγίζεται η Καρδιά μου…»

Βιωματικό Σεμινάριο

Σάββατο 26/1/2008, 10.30 – 14.30

«Έναν Καθρέπτη Συνεχώς Έχω Μπροστά μου, Πάνω του Πέφτει και Ραγίζεται η Καρδιά μου…» (στίχοι: Φοίβος Δεληβοριάς).

Εσείς τι Νομίζετε ότι Βλέπετε Όταν Κοιτάζεστε στον Καθρέπτη;

Ένα ταξίδι ενηλικίωσης θα ξεκινήσει με αφετηρία τη σύγκρουση που πολλές φορές βιώνουμε, όταν ο «καθρέπτης» μας λέει άλλα από αυτά που νομίζουμε ότι ισχύουν!

Με εργαλεία την κίνηση, τη φωνή, το παιχνίδι, τη ζωγραφική, το παραμύθι και το παίξιμο ρόλων, θα βοηθηθούμε να προσεγγίσουμε αυτό που πραγματικά είμαστε.

Συντονίζει η: Ελίνα Ψύλλα, Δραματοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Διατροφής

Τιμή συμμετοχής: 60€ και 50€ για σπουδαστές

«Το Σύνδρομο της Wendy Love…Ένα Παιδί που Μεγάλωσε Νωρίς…»

Βιωματικό Σεμινάριο

Σάββατο 15/3/2008, 10.30 – 14.30

Η «μητερούλα Wendy» του James Barrie είναι το παιδί, που αντίθετα με τα παιδιά του «Ποτέ – Ποτέ» ήταν πάντα μεγάλο.

«Το ότι μεγαλώνεις το καταλαβαίνεις νωρίς…πάντα μετά τα δυο σου χρόνια. Τα δύο είναι η αρχή του τέλους» ( Barrie)

…Γίνονται μαγικά πράγματα στα σεμινάρια και η μαγεία μ’ αγγίζει δειλά αλλά όλο και περισσότερο όσο κοιτάζω δύσπιστα από την κλειδαρότρυπα του μαγικού κόσμου, δέχομαι το καλωσόρισμα στη χώρα της Παιγνιοθεραπείας και συμμετέχω…

Στα πλαίσια αυτού του σεμιναρίου θα αναφερθούμε στους μηχανισμούς με βάση τους οποίους αναπαράγουμε το μοντέλο παιδιού-ενήλικα ή προστάτη και θα το προσεγγίσουμε μέσα από παιγνιοθεραπευτικές τεχνικές.

Συντονίζει: η Αφροδίτη Παπαδογεωργοπούλου, Παιγνιοθεραπεύτρια – Νηπιαγωγός

Τιμή συμμετοχής: 60€ και 50€ για σπουδαστές

«Η Καμήλα που Χορεύει»

Βιωματικό Σεμινάριο

Τετάρτη 26/3/2008, 18.00- 21.00

Αφηγήσεις από τα παλιά χρόνια σε σχέση με την Παιγνιοθεραπεία και τη Δραματοθεραπεία. Μια παρουσίαση και ένα βιωματικό εργαστήρι για το πώς αξιοποιούνται τα παραδοσιακά παραμύθια. Θα επεξεργαστούμε το θεραπευτικό περιεχόμενο, τη δομή και τα αρχέτυπα που έχουν απήχηση τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Φεύγοντας, οι συμμετέχοντες θα έχουν αποκομίσει τεχνικές και παραμύθια αξιοποιήσιμα στη δουλειά τους.

Συντονίζει: Η Dr Sue Jennings.

Η Sue Jennings είναι πρωτεργάτης στη Δραματοθεραπεία και την Παιγνειοθεραπεία στην Ευρώπη και ζει σήμερα στην Ρουμανία. Έχει εκδώσει τριάντα βιβλία, δύο από τα οποία έχουν μεταφραστεί στα Ελληνικά. Αγαπημένα της θεραπευτικά εργαλεία είναι οι μάσκες , τα παραμύθια και τα πρώιμα παιχνίδια ρόλων των παιδιών.

Τιμή συμμετοχής: 50€ και 40€ για σπουδαστές

Ομαδική Αλληλεπίδραση και Δυναμική Δραματοθεραπεία

Τριήμερο Θεωρητικό & Βιωματικό Σεμινάριο

Παρασκευή 18/04/2008 19.30-21.30
Σάββατο 19/04/2008 10.30-17.30
Κυριακή 20/04/2008 10.30-14.30

Το σεμινάριο θα αξιοποιήσει μια σειρά από δημιουργικές τεχνικές του δράματος και του θεάτρου με στόχο να ερευνηθούν τα δυναμικά της ομάδας στη Δραματοθεραπεία.

Η Δραματοθεραπευτική παρέμβαση προσαρμόζεται ανάλογα με το πλαίσιο και τον χαρακτήρα της ομάδας (ανοιχτή ομάδα, βραδέως εναλλασσόμενη, περιορισμένης διάρκειας, κλειστή).

Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να φέρουν και να επεξεργαστεί στη συνέχεια η ομάδα παραδείγματα από την προσωπική τους πρακτική, αξιοποιώντας και συνδέοντας τα με το εξελικτικό μοντέλο της Παιγνιο-Δραματοθεραπείας, ενσωμάτωσης, προβολής και ρόλων 
(Ε.Ρ.Κ.)

Κεντρικό Θέμα του σεμιναρίου είναι να δείξει πως επαναλαμβάνεται πανομοιότυπα ο τρόπος σύναψης σχέσεων του παρελθόντος με αυτόν που συνάπτεται από τα μέλη της ομάδας στο εδώ και τώρα και με ποιους τρόπους μπορεί αυτό να αξιοποιηθεί στη θεραπευτική διαδικασία.

Το σεμινάριο συντονίζει η Ditty Dokter, PhD

H Ditty Dokter είναι δραματοθεραπεύτρια και ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια. Είναι πρόεδρος στο Πανεπιστήμιο του Roehampton του τμήματος της ψυχοθεραπείας μέσα από την τέχνη στην ψυχιατρική των νέων και λέκτορας της δραματοθεραπείας στο ίδιο τμήμα. Το πιο πρόσφατο συγγραφικό της έργο είναι η σε συνεργασία με τον Ρhil Jones έκδοση του τόμου πάνω στην εποπτεία της Δραματοθεραπείας από τις εκδόσεις Routledge 2008.

Τιμή συμμετοχής: 180 & 150 € για σπουδαστές

Ήφαιστος Αφροδίτη, Άρης - η Οργή και η Βία στην Καθημερινότητά μας

Βιωματικό Σεμινάριο

Σάββατο 24/5/2008, 10.30- 14.30

Η οργή και η βία είναι παρούσες στην καθημερινή μας ζωή στο λόγο, στις πράξεις, στο σώμα μας, στα φαινόμενα ιστορικής, κοινωνικής, οικογενειακής, προσωπικής ζωής.

Προσπαθώντας να προσεγγίσουμε αυτή τη δυναμική θα χρησιμοποιήσουμε εμπειρίες προσωπικές, οικογενειακές.

Η ιστορία της Ελλάδας στον 20ο αιώνα μέσα από το τραγούδι, τη λογοτεχνία, το θέατρο και τον κινηματογράφο θα είναι ο καμβάς.

Η αναφορά στη μυθολογία της φωτιάς, του τεχνίτη, του έρωτα, της απιστίας και του πολέμου, θα βοηθήσει ως μονοπάτι στο συνειδητό και ασυνείδητο, το κρυμμένο και το φανερό, την εμπειρία, την ονειροπόληση και τη φαντασίωση.

Συντονίζει: ο Γιώργος Πόλος, Δραματοθεραπευτής – Κοινωνικός Λειτουργός

Τιμή συμμετοχής: 60€ και 50€ για σπουδαστές