ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Δείτε τα σεμινάρια που πραγματοποιήσαμε στο Άθυρμα το 2008 – 2009
Γλείφοντας το Μέλι από την Κόψη του Ξυραφιού

Τριήμερο Βιωματικό Σεμινάριο

Παρασκευή, 28/11/08, 19.30-21.30
Σάββατο, 29/11/08, 10.30-17.30
Κυριακή, 30/11/08, 10.30-14.30

Στο τριήμερο αυτό σεμινάριο θα εξερευνήσουμε τις συνθήκες που διευκολύνουν τη θεραπεία. Θα πειραματιστούμε με αυτές τις συνθήκες αξιοποιώντας το παιχνίδι, τη ζωγραφική, το δράμα, το παραμύθι και τη κίνηση στη θεραπευτική σχέση δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στις προσωπικές μας αντιδράσεις.

Παίζοντας και μαζί και μόνοι θα καθορίσουμε το προσωπικό μας όριο «της κόψης του ξυραφιού». Στο όριο αυτό προσπερνάμε τα γνώριμά μας πρότυπα συμπεριφοράς. Ένα «πέρασμα» που αναζωογονεί, διεγείρει αλλά πιθανόν σαστίζει ταυτόχρονα. Στο σημείο αυτό αρχικά μπορεί και να μην αναγνωρίσουμε τους εαυτούς μας. Είναι καινούριο για εμάς με νέες δυνατότητες. Αν μπορέσουμε να νιώσουμε ασφάλεια στο σημείο αυτό θα ανακαλύψουμε τις δικές μας έμφυτες αξιόλογες ικανότητες, που μας επιτρέπουν να είμαστε ουσιαστικά παρόντες και στη συνέχεια να συμπαρασταθούμε στους θεραπευόμενούς μας στη δική τους διαδικασία να διαβούν «την κόψη του ξυραφιού».

Συντονίζει: η Dianne Gammage, καθηγήτρια Δραματοθεραπείας στο Μ. Α. πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Plymouth, καθηγήτρια Παιγνιοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Roehampton, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Lila (Οργανισμό Εκπαίδευσης στην Παιγνιοθεραπεία και την Ψυχοθεραπεία)

Τιμή συμμετοχής: 190€ και 160€ για σπουδαστές

«Γέννηση - Μητέρα - Πατέρας - Θάνατος»

Βιωματικό Σεμινάριο

Σάββατο, 24/1/2009, 10.30-14.30

«Γέννηση-Μητέρα-Πατέρας-Θάνατος» (Δραματοποίηση δυο ποιημάτων του Α. Αλεξανδρίδη)

Μέσα από τα σύμβολα, τις εικόνες και τις μεταφορές του ποιητικού λόγου θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους.

Σε αυτό το βιωματικό σεμινάριο μέσα από τις τεχνικές της Δραματοθεραπείας: το παιχνίδι των ρόλων, την κίνηση, τη ζωγραφική θα επεξεργαστούμε θέματα σχέσεων, ρόλων και ταυτίσεων στην ιστορία του καθενός.

Συντονίζει: η Δώρα Τσιλούνη- Τζίκα, Δραματοθεραπεύτρια, Νοσηλεύτρια. Πολύχρονη εμπειρία σε ατομικές και ομαδικές θεραπείες σε παιδιά και εφήβους με νοητική υστέρηση στο Σικαρίδειο Ίδρυμα και στο Ιατροπαιδαγωγικό τμήμα του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Καλλιθέας, με εκπαιδευόμενες «μητέρες-θείες» στα Παιδικά Χωριά SOS και σε ομάδες φοιτητών Ψυχολογίας. Υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας στο Σικαρίδειο Ίδρυμα.

Τιμή συμμετοχής: 70€ και 60€ για σπουδαστές

Κρίσεις Πανικού - Πρόκληση για μια Νέα Εξερεύνηση της Ζωής

Βιωματικό Σεμινάριο

Σάββατο, 21/02/2009, 10.30-14.30

Οι κρίσεις πανικού είναι εμπειρίες που προκαλούν έντονο άγχος, φόβο και τρόμο. Έχουμε όμως επιλογές, είτε να τις οριοθετήσουμε και να τις ελέγχουμε, είτε να αφεθούμε και να τις βιώσουμε.

Είναι μια πρόκληση για να εξερευνήσουμε τους βαθύτερους φόβους μας και να ανοίξουμε νέες πόρτες στην προσέγγισή μας στη ζωή.

Το σεμινάριο είναι βιωματικό και απευθύνεται σε θεραπευτές και σε ανθρώπους που είχαν μια ανάλογη εμπειρία και νιώθουν έτοιμοι να τη διερευνήσουν.

Συντονίζει: η Βούλα Δημητρίου, Σύμβουλος Οικογένειας, Ψυχοθεραπεύτρια. Πολύχρονη πείρα με άτομα και ομάδες σε θεραπευτικά πλαίσια.

Τιμή συμμετοχής: 70€ και 60€ για σπουδαστές

Τι θα Κάνουμε με τους Δράκους…;

Βιωματικό Σεμινάριο

Σάββατο, 28/3/2009, 10.30-14.30

Η επιθετικότητα, ο θυμός, η σιωπή, η παθητικότητα, οι ενοχές είναι μερικοί από τους τρόπους που υιοθετήσαμε για να αντιμετωπίσουμε τους «Δράκους» στη ζωή μας. Πως θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να αναγνωρίσουμε τα δυναμικά που κρύβονται πίσω από αυτές τις στάσεις μας για να ξεπεράσουμε τους «Δράκους». Να αξιοποιήσουμε τα ίχνη των πατημασιών τους χαράζοντας νέες διαδρομές;

Ένα βιωματικό σεμινάριο όπου με διαφορετικές τεχνικές του παίγνιου και των ρόλων θα αναγνωρίσουμε τα εμπόδια και θα ανακαλύψουμε τα ενδογενή μας δυναμικά ίασης.

Συντονίζουν οι: Βίκυ Ζέρβα-Σπανού, M.A. και Γιώτα Αντωνοπούλου Στεφανή, Παιγνιοθεραπεύτριες, Ψυχοθεραπεύτριες. Επί σειρά ετών εργάζονται με παιδιά, εφήβους και ενήλικες ατομικά και ομαδικά.

Τιμή συμμετοχής: 70€ και 60€ για σπουδαστές

Μη λεκτική Επικοινωνία και Συναισθηματικοί Δεσμοί

Τριήμερο Βιωματικό Σεμινάριο

Παρασκευή, 22/05/09, 19.30-21.30
Σάββατο, 23/5/09, 10.30-17.30
Κυριακή, 24/5/09, 10.30- 14.30

Vladimir: Λοιπόν, να πηγαίνουμε
Estragon: Ναι, ας πηγαίνουμε.
(Παραμένουν ακίνητοι)

Samuel Beckett: “Περιμένοντας τον Godot”

Οι τελευταίοι αυτοί στίχοι του θεατρικού έργου του Beckett αποδεικνύουν ότι η σκηνοθεσία είναι πιο σημαντική για την ανάλυση του θεατρικού έργου από ότι τα λόγια των ηθοποιών, που στην παραπάνω σκηνή παραμένουν ακίνητοι, παρά τις λεκτικές τους προθέσεις. Ο Wilshire (1982) υποστηρίζει ότι ο Beckett χρησιμοποιεί το θέατρο προκειμένου να χαράξει τα όρια του προφορικού λόγου.

Στο σεμινάριο αυτό θα διαπραγματευτούμε την αποφασιστική σημασία της μη λεκτικής επικοινωνίας στη θεραπευτική σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στο θεραπευτή και το άτομο ή την ομάδα.

Θα χρησιμοποιήσουμε τις θεατρικές διαδικασίες για να επεξηγήσουμε τον κεντρικό ρόλο που η παρατήρηση, η σιωπή, οι χειρονομίες, οι ήχοι, η χροιά της φωνής, οι εκφράσεις του προσώπου και η κίνηση παίζουν στο διάλογο που διαδραματίζεται ανάμεσα στο Δραμα-Παιγνιο θεραπευτή και το θεραπευόμενο ή τη θεραπευτική ομάδα.

Θα κάνουμε τις συνδέσεις με τη θεωρία του Πρωταρχικού Δεσμού και τη διαχείριση των συναισθημάτων, που μπορούν να οδηγήσουν στη θεραπευτική αλλαγή όταν δουλεύουμε με παιδιά, εφήβους, νέους και ενήλικες.

Συντονίζει: η Brenda Meldrum, BSc, MPPhil, RHPC, Παιγνιο-Δραματο-θεραπεύτρια, Διευθύντρια της εταιρείας Playing Matters Ltd., έναν εκπαιδευτικό οργανισμό με στόχο την εκπαίδευση των ενηλίκων με τεχνικές που ενισχύουν στα παιδιά την ικανότητα να εκφράζονται. Εργάζεται ως Παιγνιοθεραπεύτρια και Δραματοθεραπεύτρια σε σχολεία του Νότιου Λονδίνου. Είναι αντιπρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών. Συμμετέχει στην επιτροπή έρευνας της Βρετανικής Ένωσης Παιγνιοθεραπευτών και είναι ενεργό μέλος των BACP και BPS.

Τιμή συμμετοχής: 190€ και 160€ για σπουδαστές

Ομάδα Διερεύνησης Γενεογράμματος

Όσο καλύτερα γνωρίζουμε το γενεαλογικό μας δέντρο, τόσο περισσότερα μπορούμε να γνωρίσουμε για τον εαυτό μας, να απελευθερωθούμε από την σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας, να αποφασίσουμε πως θέλουμε να ζήσουμε και να διαμορφώσουμε πιο ολοκληρωμένες σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω μας.

Το γενεόγραμμα είναι μια τεχνική που ερευνά τα οικογενειακά πρότυπα, τους τρόπους που αναπτύσσονται οι οικογένειες, εξετάζει βασικά γεγονότα: λεπτομέρειες των σχέσεων, των γάμων, των γεννήσεων και των μετακινήσεων.

Σε όλα αυτά τα γεγονότα βρίσκονται κρυμμένες οι συναισθηματικά φορτισμένες εμπειρίες της οικογενειακής ζωής.

Μέσα από αυτά θα αποκτήσουμε την κατανόηση σε ένα βαθύτερο επίπεδο αρκετών γενεών της οικογένειας μας.

Την ομάδα συντονίζουν η Βούλα Δημητρίου, σύμβουλος οικογένειας – ψυχοθεραπεύτρια και ο Πέτρος Βαγιακάκος, παιδαγωγός – παιγνιοθεραπευτής.

Η συμμετοχή θα γίνει με προσωπική συνέντευξη και απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα μέλη της να έχουν προχωρήσει ή να έχουν ολοκληρώσει την προσωπική τους θεραπεία.

Η ομάδα θα συναντιέται ένα Σάββατο το μήνα ώρες 11:00-13:00.

Το κόστος συμμετοχής είναι 70,00€ μηνιαίως.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 20 Οκτωβρίου 2008 στην γραμματεία του Ινστιτούτου Δευτέρα – Πέμπτη – Παρασκευή 4:30-8:30.