ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Δείτε τα σεμινάρια που πραγματοποιήσαμε στο Άθυρμα το 2010 – 2011
Οι Πρώτες Εμπειρίες Δεσμών στη Ζωή μας: Θεωρητικό και Βιωματικό Σεμινάριο βασισμένο στην ιστορία Harry Potter and the Philosopher’s Stone

Τριήμερο Βιωματικό Σεμινάριο

Παρασκευή 19/11/10, 19.30 – 21.30
Σάββατο 20/11/10, 10.30 – 17.30
Κυριακή 21/11/10, 10.30 – 14.30

Τα τελευταία χρόνια η νευροεπιστήμη (neuroscience) συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της στη θεωρία του Πρωταρχικού Δεσμού του Bowlby και ερευνά τις επιδράσεις των πρώιμων εμπειριών στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Το τριήμερο αυτό σεμινάριο θα συνδέσει τη θεωρία, την έρευνα και τη θεραπεία. Θα εστιαστεί στους διαφορετικούς τρόπους που εμείς ως θεραπευτές συνδεόμαστε με τους θεραπευόμενούς μας, πως επιδρά η δική μας πρωταρχική εμπειρία στη θεραπευτική σχέση που αναπτύσσουμε, ποιες στρατηγικές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε επαφή και να επιτρέψουμε στα παιδιά, τους έφηβους και τους ενήλικες να διηγηθούν τη δική τους ιστορία μέσα από το «παιχνίδι και τους ρόλους».

Η πρώτη ιστορία της J. K. Rowling: Harry Potter and the Philosopher’s Stone, που διαπραγματεύεται τις πρώτες εμπειρίες του Χάρη, τις αλλαγές του πηγαίνοντας σχολείο, την αναζήτηση των γονιών του και τη μάχη του με το κακό, θα αποτελέσει το κείμενο για να επεξεργαστούμε, να αυτοσχεδιάσουμε και να παίξουμε.

Παράλληλα με την εξερεύνηση της θεωρίας θα βιώσουμε εμπειρίες χρησιμοποιώντας και αναπτύσσοντας παιχνίδια, ασκήσεις και στρατηγικές. Ας είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε τον «παιχνιδιάρικο εαυτό»!

Συντονίζει: η Brenda Meldrum, B.Sc., M.Phil., LLAM, Arts Therapist (Dramatherapy), Play Therapist, Supervisor, Trainer.

Τιμή συμμετοχής: 190€ και 160€ για σπουδαστές

«Είναι το ταίρι μου;»

Βιωματικό Σεμινάριο

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011, 10.30-14.30

«Είναι το ταίρι μου;»

…«Τον άντρα μου εγώ θα τον πλάσω.
Φοβάμαι να ζήσω, δε θέλω να χάσω
Θα βγει απ’ τα χέρια μου, θα ’ναι δικός μου
Το φως του θα δει μεσ’ απ’ το φως μου»…
Α΄ Βασιλοπούλα

Μ’ αυτά τα λόγια απαντά η Α΄ Βασιλοπούλα στον βασιλιά πατέρα της όταν την πιέζει να διαλέξει έναν σύντροφο ανάμεσα σε πολλούς υποψήφιους γαμπρούς.

Στην εποχή της ατομικότητας και της ελεύθερης επιλογής πώς επιλέγουμε το ταίρι μας; Με τα μάτια της φαντασίας, της λογικής ή με τα μάτια της καρδιάς;

Πόσο διατεθειμένοι είμαστε να βγούμε από τον δικό μας μικρόκοσμο και να ‘ζυμώσουμε’ τη σχέση με έναν διαφορετικό από μας άνθρωπο; Είναι η σχέση δέσμευση ή δεσμά;

Σε μία σχέση δίνομαι ή παραδίνομαι; Αφήνομαι ή αφανίζομαι;

Με οδηγό το παραμύθι ‘Ο Σιμιγδαλένιος’, σε θεατρική διασκευή του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου, θα διερευνήσουμε μέσα από δραματοθεραπευτικές και παιγνιοθεραπευτικές τεχνικές το θέμα της συντροφικότητας και των σχέσεων.

Συντονίζει: η Βαρβάρα Μπουκουβάλα Ψυχολόγος Δραματοθεραπεύτρια

Η Βαρβάρα Μπουκουβάλα σπούδασε Ψυχολογία στα πανεπιστήμια ‘Keele’ της Αγγλίας και ‘Louis Pasteur’ της Γαλλίας και Δραματοθεραπεία στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας ‘Το Άθυρμα’. Ζει στο Βόλο όπου και εργάζεται ιδιωτικά ως θεραπεύτρια.

Τιμή συμμετοχής: 70€ και 60€ για σπουδαστές

«Μια Φορά και Έναν Καιρό… και ότι κατάλαβε Κανείς Κατάλαβε…»

Βιωματικό Σεμινάριο

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011, 10.30-14.30

– Βαρέθηκα πια όλο τις ίδιες και τις ίδιες ιστορίες!
– Μωρό μου, να πούμε απόψε ένα άλλο παραμύθι κι όχι πάλι την Κοκκινοσκουφίτσα;
– Έχω τόσες πολλές ιστορίες στο μυαλό μου και δεν ξέρω πώς να τις αφηγηθώ…
– Μα πως μπορούν οι συγγραφείς και γράφουν τόσες ιστορίες; Που τις βρίσκουν;

Έχετε ποτέ πει κάποια τέτοια ή παρόμοια φράση; Αν ναι, ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί που είναι κρυμμένες οι ιστορίες. Ελάτε να μάθουμε πως φτιάχνετε μια ιστορία. Η ιστορία σας. Το παραμύθι το δικό σας. Ελάτε να παίξουμε με τις λέξεις και να ανακαλύψουμε τις τεχνικές που φέρνουν στο φως τις ιστορίες που όλοι έχουμε κρυμμένες στο μυαλό μας. Ελάτε να δούμε πως μπορούμε να αφηγηθούμε μια ιστορία όλοι μαζί, βάζοντας ο καθένας τη δική του φαντασία στη δημιουργία της. Ελάτε να τις αφηγηθούμε ή και να τις γράψουμε. Ελάτε να γελάσουμε, να συγκινηθούμε, να εκπλαγούμε με τις τόσες ιστορίες που μπορεί να μας επισκεφτούν.

Και αν τίποτε από αυτά δεν σας έχει ποτέ απασχολήσει, ίσως αυτή τη στιγμή σας κάνουμε να αναρωτηθείτε τι είναι όλα αυτά. Ελάτε μαζί μας να ψάξετε κι ίσως και… να βρεθείτε αναπάντεχα σε έναν καινούριο μαγικό κόσμο!

Συντονίζει: Ανθή Ανδρεοπούλου, ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και μεταφράστρια. Διδάσκει αυτοσχεδιασμό, θεατρικό παιχνίδι και υποκριτική

Τιμή συμμετοχής: 70€ και 60€ για σπουδαστές

Τι Μάθαμε Πίσω από τις Λέξεις

Βιωματικό Σεμινάριο

Σάββατο 16 Απριλίου 2011, 10.30-14.30

« – Σκάσε! – Μπαλόνι είμαι;»

« – Θα φας ξύλο! – Κάστορας είμαι;»

Τι φοβέρες και απειλές λέμε στα παιδιά ως μεγάλοι; Και τι φοβερές απειλές έχουμε ακούσει ως παιδιά και κουβαλάμε ακόμα το φόβο, το τραύμα, την πληγωμένη αυτοεκτίμηση;

Ένα σεμινάριο βασισμένο στο βιβλίο του Δ. Γαλάνη «Τα παιδιά είναι…;» (εκδ. Ηλίβατον), στο οποίο θα αδειάσουμε τα δικά μας προσωπικά μπαλόνια από τα βάρη των απειλών που κουβαλάμε και θα τα γεμίσουμε με «ήλιο» που θα τα οδηγήσουν ψηλά και θα τα κάνουν πιο γερά μέσα από τους δρόμους της Δραματοθεραπείας, της εμπειρίας, της ομάδας.

Συντονίζουν: Δημήτρης Γαλάνης, εικονογράφος, συγγραφέας και Νατάσα Γαλάνη, ψυχοθεραπεύτρια, οικογενειακή θεραπεύτρια, εκπ. Δραματοθεραπεύτρια

Τιμή συμμετοχής: 70€ και 60€ για σπουδαστές

Από το Σύμβολο στην Ενέργεια… Δυναμική Παιγνιοθεραπεία… …Τέρατα - Οι πρώτες Δημιουργικές μας Εκφράσεις

Τριήμερο Βιωματικό Σεμινάριο

Παρασκευή, 27/05/11, 19.30 – 21.30
Σάββατο, 28/05/11, 10.30 – 17.30
Κυριακή, 29/05/11, 10.30 – 14.30

Το σεμινάριο εισάγει μια μοναδική και επιτυχημένη προσέγγιση της Παιγνιοθεραπείας, που αξιοποιεί τα όνειρα, την κίνηση και το μύθο. Ο D. McCarthy συνδέει τη θεωρία των συμβόλων που ανέπτυξε ο Carl Jung με τις βιο-ενεργειακές θεωρίες των Wilhelm Reich και Alexander Lowen, έχοντας επιπλέον επηρεαστεί από το έργο των: D. W. Winnicott ,Janet Adler, Konrad Lorenz. Η κεντρική ιδέα της προσέγγισής του βασίζεται στην άποψη ότι, όλα τα παιδιά έχουν την ανάγκη να διοχετεύσουν αρνητική επιθετικότητα ανεξάρτητα από άλλες συμπεριφορές που εκφράζουν, προκειμένου να αναπτυχθούν ή και να θεραπευτούν.

Στο τριήμερο αυτό σεμινάριο θα παρουσιάσει υλικό, που έχει συγκεντρώσει έχοντας 35ετή εμπειρία με παιδιά και ενήλικες, που έχει τίτλο: « Ανακαλώντας το Πνεύμα του Παιχνιδιού» και υπότιτλο: «Τέρατα- Οι πρώτες Δημιουργικές μας Εκφράσεις».

Θα ακολουθήσει βιωματική εμπειρία σε τέσσερα στάδια:

  • Ανακαλώντας το πνεύμα του παιχνιδιού- βιωματική εμπειρία
  • Σύμβολα και συμβολικό παιχνίδι- θεωρία και βιωματική εμπειρία (παιχνίδια με άμμο και αφηγηματικές ιστορίες)
  • Ενέργεια και ενεργειακό παιχνίδι- θεωρία και βιωματική εμπειρία (πηλός, ζωγραφική και κίνηση)
  • Διάλυση και Ανασυγκρότηση (επίλογος)

 

Συντονίζει: ο Dennis McCarthy, χοροθεραπευτής, Jungian ψυχαναλυτής, παιγνιοθεραπευτής, συγγραφέας, διευθυντής του Ινστιτούτου «Μεταμόρφωσης», επόπτης.

Τιμή συμμετοχής: 190€ και 160€ για σπουδαστές.