ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Δείτε τα σεμινάρια που πραγματοποιήσαμε στο Άθυρμα το 2011 – 2012
Ο Εαυτός, η Δημιουργία Προσωπικής Ταυτότητας και οι Ρόλοι μέσα από το μυθιστόρημα του Philip Pullman «Τα Σκοτεινά Υλικά Του – His Dark Materials»

Τριήμερο Βιωματικό Σεμινάριο

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011, 19.30-21.30
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011, 10.30-17.30
Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011, 10.30-14.30

Το σεμινάριο αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να πειραματιστούμε με διάφορους και διαφορετικούς ρόλους που υιοθετούμε και στη συνέχεια προσαρμόζουμε στην καθημερινότητα της ζωής μας.

Μέσα από τις συμβολικές μορφές, «τα σκοτεινά υλικά» – μάγισσες, δαίμονες, φανταστικούς ήρωες- από το έργο του Phillip Pullman και Nicolas Wright «Τα Σκοτεινά Υλικά του», θα εξερευνήσουμε τη σταδιακή ανάδυση της ταυτότητας του «Εγώ» που αναπτύσσεται από τη γέννηση, τη νηπιακή ηλικία και την ενήλικη ζωή μας.

Θα γίνει αναφορά στις θεωρίες της ψυχολογίας και των κοινωνικών επιστημών που αναφέρονται στην ανάπτυξη της προσωπικότητας εστιάζοντας ιδιαίτερα στη θεωρία του Δεσμού, στη γνώση που αντλούμε από τη Δραματοθεραπεία και την Παιγνιοθεραπεία. Θα γίνει σύνδεση της θεωρίας με την εμπειρία των τεχνικών της Δραματοθεραπείας και της Παιγνιοθεραπείας.

Συντονίστρια: η Brenda Meldrum, BSc, MPPhil, RHPC

Η Brenda Meldrum είναι Παιγνιο-Δραματοθεραπεύτρια, με πλούσιο συγγραφικό έργο και διεθνή παρουσία σε συνέδρια. Ίδρυσε και διευθύνει την εταιρεία Playing Matters Ltd. Εργάζεται ιδιωτικά ως Παιγνιοθεραπεύτρια και Δραματοθεραπεύτρια καθώς και δημόσια σε σχολεία του Νότιου Λονδίνου. Είναι αντιπρόεδρος της Βρετανικής ένωσης Δραματοθεραπευτών και ενεργητικό μέλος των BACP και BPS.

Υ.Γ. Κλινικά περιστατικά θα παρουσιαστούν για την ενίσχυση της διδασκαλίας και θα δοθούν σημειώσεις.

Τιμή συμμετοχής (μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α): 190€ και 160€ για σπουδαστές.

«…. Σαν … πέφτω κάτω και λασπώνομαι ….. Βάζω μπρος τα δυο μου χέρια και σηκώνομαι …..»

Βιωματικό Σεμινάριο

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012, 10.30-14.30

(Τα παιδιά της γειτονιάς σου… Παραδοσιακό Σμυρναίικο….)

Υπάρχουν στιγμές που η πτήση μας καταλήγει σε πτώση….. Στιγμές που αλλιώς ονειρευόμασταν την πορεία κι αλλιώς αυτή διαγράφεται.

Υπάρχουν στιγμές κρίσης, που σαν τις ζούμε νιώθουμε ότι δεν θα ξεπεραστούν ποτέ….

Ποια είναι όμως εκείνη η ιδιαίτερη προσωπική δύναμη του καθένα μας ,ποιο το κίνητρο που υπαγορεύει να μην μείνουμε πεσμένοι χαμηλά για πάντα και να παλέψουμε ξανά; Ποιος, τι μας ωθεί να «βάλουμε μπρος τα δυο μας χέρια» και να σηκωθούμε ξανά;

Στα πλαίσια αυτού του σεμιναρίου δε θα εστιάσουμε στο πώς οδηγηθήκαμε στην πτώση (…. εξάλλου αυτό είναι κάτι που τόσο μας κατακλύζει στις μέρες μας…. ) αλλά σε εκείνη την ιδιαίτερη στιγμή που μετά από παραμονή στο έδαφος, στο προσωπικό μας «χάος», αποφασίζουμε να σηκωθούμε ξανά…. Και να προχωρήσουμε….

Θα προσπαθήσουμε μέσα από παιγνιοθεραπευτικές τεχνικές να έρθουμε σε επαφή με το εσωτερικό μας κίνητρο, που μας τονίζει ότι «αξίζει τον κόπο μια προσπάθεια ακόμη» ….Να αναγνωρίσουμε τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας καθώς και τους ιδιαίτερους μηχανισμούς που επιστρατεύουμε, ώστε να αντεπεξέλθουμε σε μια κρίσιμη στιγμή και να πάμε παρακάτω….. με αξιώσεις….

Συντονίζει η Αφροδίτη Παπαδογεωργοπούλου, Παιδαγωγός-Παιγνιοθεραπεύτρια. Εργάζεται ως Παιγνιοθεραπεύτρια με παιδιά κι ενήλικες. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Παιδιά-πτυσσόμενα τηλεσκόπια, όταν ανακάλυψαν το μαγικό χαλί της Παιγνιοθεραπείας», (εκδ.Κοντύλι,2010).

Τιμή συμμετοχής (μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α): 70€ και 60€ για σπουδαστές

«Μια Φορά και Έναν Καιρό… και ότι κατάλαβε Κανείς Κατάλαβε…»

Βιωματικό Σεμινάριο

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2012, 10.30-14.30

– Βαρέθηκα πια όλο τις ίδιες και τις ίδιες ιστορίες!
– Μωρό μου, να πούμε απόψε ένα άλλο παραμύθι κι όχι πάλι την Κοκκινοσκουφίτσα;
– Έχω τόσες πολλές ιστορίες στο μυαλό μου και δεν ξέρω πώς να τις αφηγηθώ…
– Μα πως μπορούν οι συγγραφείς και γράφουν τόσες ιστορίες; Που τις βρίσκουν;

Έχετε ποτέ πει κάποια τέτοια ή παρόμοια φράση; Αν ναι, ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί που είναι κρυμμένες οι ιστορίες. Ελάτε να μάθουμε πως φτιάχνετε μια ιστορία. Η ιστορία σας. Το παραμύθι το δικό σας. Ελάτε να παίξουμε με τις λέξεις και να ανακαλύψουμε τις τεχνικές που φέρνουν στο φως τις ιστορίες που όλοι έχουμε κρυμμένες στο μυαλό μας. Ελάτε να δούμε πως μπορούμε να αφηγηθούμε μια ιστορία όλοι μαζί, βάζοντας ο καθένας τη δική του φαντασία στη δημιουργία της. Ελάτε να τις αφηγηθούμε ή και να τις γράψουμε. Ελάτε να γελάσουμε, να συγκινηθούμε, να εκπλαγούμε με τις τόσες ιστορίες που μπορεί να μας επισκεφτούν.

Και αν τίποτε από αυτά δεν σας έχει ποτέ απασχολήσει, ίσως αυτή τη στιγμή σας κάνουμε να αναρωτηθείτε τι είναι όλα αυτά. Ελάτε μαζί μας να ψάξετε κι ίσως και… να βρεθείτε αναπάντεχα σε έναν καινούριο μαγικό κόσμο!

Συντονίζει η Ανθή Ανδρεοπούλου, ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και μεταφράστρια. Διδάσκει αυτοσχεδιασμό, θεατρικό παιχνίδι και υποκριτική.

Τιμή συμμετοχής: (μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α) 70€ και 60€ για σπουδαστές

“Μια φορά και έναν καιρό όλα τριγύρω αλλάζανε και θα αλλάζανε για πολύ καιρό ακόμα, αλλά την ίδια στιγμή όλα τα ίδια έμεναν , τα πράγματα μας έδεναν και μας έλυναν, μας έκαναν να καιγόμαστε στον ύπνο μας, να αναρωτιόμαστε αν αυτά που πέρασαν θα μείνουν και αν υπάρχει έξοδος κινδύνου ....”

Βιωματικό Σεμινάριο

Σάββατο 17 Μαρτίου 2011, 10.30-14.30

Την συνέχεια του παραμυθιού, ……. θα ανακαλύψουμε στην διάρκεια αυτού του σεμιναρίου. Μέσα από τις βιωματικές τεχνικές της Παιγνιοθεραπείας (σωματικά-αισθητηριακά , προβολικά και παιχνίδια ρόλων) θα αναζητήσουμε τους τόπους όπου οι εξωτερικές αλλαγές επικοινωνούν με την εσωτερική μας πραγματικότητα.

Η συνεύρεση αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τις εσωτερικές εκείνες αλλαγές που οδηγούν ταυτόχρονα στην αυτοπροστασία και την επικοινωνία, με τρόπους δημιουργικούς.

Εκεί, η έξοδος κινδύνου μεταμορφώνεται σε δρόμο ευκαιρίας για μια καλύτερη δημιουργική στάση ζωής.

Συντονίζουν η Γιώτα Αντωνοπούλου, Ψυχοπαιδαγωγός-Παιγνιοθεραπεύτρια Παιγνιοθεραπεύτρια και Πέτρος Βαγιακάκος Παιδαγωγός-Παιγνιοθεραπευτής

Τιμή συμμετοχής (μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α): 70€ και 60€ για σπουδαστές

Ο Ρόλος του Παιχνιδιού στην Αφύπνιση της Ύπαρξης

Τριήμερο Βιωματικό Σεμινάριο

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012, 19.30-21.30
Σάββατο, 19 Μαΐου 2012, 10.30-17.30
Κυριακή, 20 Μαΐου 2012, 10.30-14.30

The Role of Play in Awaking Being

Ένα βιωματικό σεμινάριο έρευνας και εξερεύνησης του σημαντικού ρόλου του παιχνιδιού, με όλες τις μορφές εκδήλωσης του – ενσωμάτωση, προβολή, ρόλων – στο ταξίδι για την ενεργοποίηση της εσωτερική μας σοφίας και του έμφυτου δημιουργικού μας δυναμικού (Buddha Nature). Το δυναμικό αυτό κληρονομείται αμιγώς υγιές.

Το παιχνίδι και η δημιουργικότητα μας είναι αυτή που μας στηρίζει σε δύσκολες στιγμές, σε περιόδους κρίσης και μειώνει τον αντίκτυπο των τραυματικών εμπειριών, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν χρονική διάρκεια.

Προτείνετε στους συμμετέχοντες να φέρουν στο σεμινάριο μαζί τους ένα ποίημα, μια ιστορία, ένα μύθο, ένα πίνακα ζωγραφικής/μια εικόνα, που για κάποιο λόγο τους δημιουργεί μια ευχάριστη, ανάλαφρη φυσική διάθεση- οτιδήποτε τους ενεργοποιεί την αίσθηση της ηρεμίας και της ζωντάνιας της ύπαρξης. Μπορεί να είναι προϊόν δική τους δημιουργίας ή κάποιου άλλου.

Θα συνεργαστούμε ομαδικά και θα δημιουργήσουμε ένα ασφαλές πλαίσιο, χρησιμοποιώντας τη τέχνη, την κίνηση, τη δράση, ώστε ο καθένας μας να ανοίξει ερωτήματα και συζητήσεις για να υποστηριχθεί το θέμα του σεμιναρίου.

Χρόνος θα αφιερωθεί και στα ερωτήματα που ένας θεραπευτής μπορεί να θέτει στον θεραπευόμενο προκειμένου να στηρίξει αυτή τη θεραπευτική προσέγγιση.

Συντονίζει η Dianne Gammage, Δραματοθεραπεύτρια – Παιγνιοθεραπεύτρια

Η Dianne Gammage είναι καθηγήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα (Μ. Α.) Δραματοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο του Plymouth και έχει αναλάβει τη δημιουργία μεταπτυχιακού τμήματος Παιγνιοθεραπείας στο ίδιο πανεπιστήμιο. Διδάσκει Δραματοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο του Roehampton (Surrey University). Εργάζεται ως Παιγνιοθεραπεύτρια σε σχολεία της Μ. Βρετανίας. Πολλά άρθρα της με θέμα την Παιγνιοθεραπεία και τη Δραματοθεραπεία έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά, ενώ πρόκειται να κυκλοφορήσει το βιβλίο “Εισαγωγή στην Παιγνιοθεραπεία” (Introduction to Playtherapy) που γράφει από κοινού με τον Dr Robert Dighton.

Τιμή συμμετοχής (μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α): 190€ και 160€ για σπουδαστές.