Το Επιστημονικό Κέντρο Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας ιδρύθηκε το 1992. Μετονομάστηκε σε Ελληνικό Ινστιτούτο Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας “Το Άθυρμα” Ε.Π.Ε. το Δεκέμβριο του 2003.


Στις δραστηριότητες του περιλαμβάνονται:

  • Ψυχοθεραπεία με παιγνιοθεραπευτική, δραματοθεραπευτική και συστημική προσέγγιση.
  • Επαγγελματική Εξειδίκευση στη Παιγνιοθεραπεία και τη Δραματοθεραπεία, η οποία είναι πιστοποιημένη από την EAP (European Association for Psychotherapy)
  • Κύκλοι σεμιναρίων για εκπαίδευση στο στο Εξελικτικό και Εκπαιδευτικό Παιχνίδι.
  • Εποπτεία σε επαγγελματίες.
  • Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

H επιστημονική ομάδα αποτελείται από τους:

Αντωνοπούλου - Στεφανή Γιώτα

Συν-ιδρυτικό μέλος και επιστημονικός συνεργάτης του Ελληνικού Ινστιτούτου Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας «Το Άθυρμα». Εργάζεται ψυχοθεραπευτικά, ατομικά και σε ομάδες, με παιδιά, εφήβους, ενήλικες και γονείς. Εποπτεύει επαγγελματίες ψυχικής υγείας που εργάζονται με παιδιά και ενήλικες. Συνεργάζεται με Δήμους, Παιδικούς Σταθμούς-Νηπιαγωγεία, Σχολεία. Συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια, αρθρογραφεί προωθώντας τις βασικές αρχές του παιχνιδιού και της Προσωποκεντρικής μη Κατευθυντικής Παιγνιοθεραπείας. Είναι επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ της ΕΕΨΕ και πιστοποιημένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ψυχοθεραπευτών (E.A.P.)

Βαγιακάκος Πέτρος

Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών , Ψυχοθεραπευτής με ειδίκευση στη Παιγνιοθεραπεία , Επόπτης. Υπεύθυνος Ιατροπαιδαγωγικού τμήματος και συν- ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παιγνιοθεραπείας & Δραματοθεραπείας ΕΠΕ “Το Αθυρμα” . Εργάζεται θεραπευτικά με παιδιά και ενηλίκους. Εποπτεύει επαγγελματίες του χώρου ψυχικής υγείας που εργάζονται με παιδιά και εκπαιδευόμενους Παιγνιοθεραπευτές. Στο παρελθόν εργάστηκε στο Παιδικό Χωριό SOS Βάρης (βοηθός Διευθυντή) , στο Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης (προϊστάμενος Παιδικών Σταθμών) , στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα ( Εκπαιδευτής Ενηλίκων) , στο Μαράσλειο Διδασκαλείο στο μεταπτυχιακό τμήμα για δασκάλους και νηπιαγωγούς (εισηγητής μαθήματος Παιγνιοθεραπείας ). ΄Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Πανελλήνιου Επαγγελματικού Συλλόγου Δραματοθεραπευτών – Παιγνιοθεραπευτών , μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΨΕ) και είναι πιστοποιημένο μέλος του European Association for Psychotherapy (E.A.P.).

Ζέρβα - Σπανού Βίκυ, BSc, M.A.

(Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μ. Α. Παιγνιοθεραπείας, Surrey University)
Συν-ιδρυτικό στέλεχος και υπεύθυνη της Εκπαιδευτικής και Επιστημονικής Ομάδας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας, « Άθυρμα».
Καθηγήτρια της θεωρίας της Παιγνιοθεραπείας στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας. Επόπτρια επαγγελματιών ψυχικής υγείας.
Συμμετείχε ως καθηγήτρια στο πρόγραμμα Υποστήριξης του Μειονοτικού Μαθητικού Πληθυσμού στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Εργάζεται ως θεραπεύτρια ατομικά και ομαδικά από το 1993 έως σήμερα. Ως εισηγήτρια και συντονίστρια έχει συμμετάσχει σε Ελληνικά και διεθνή συνέδρια.
Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά ελληνικά και ξένα.
Επί σειρά ετών μέλος της Βρετανικής Ένωσης Παιγνιοθεραπευτών (B.A.P.T) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ψυχοθεραπευτών(E.A.P.)