ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Βιωματικό Σεμινάριο
Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019
12.00-16.00
Στο βιωματικό αυτό εργαστήριο στοχεύουμε στη διεύρυνση της εμπειρικής και όχι μόνο της θεωρητικής γνώσης όσον αφορά το σώμα μας. Θα παίξουμε με την κίνησή μας, την εκφραστικότητά μας, τη σχέση μας με το χώρο και τις σχέσεις μας με τους άλλους στο χώρο αποκτώντας συνειδητότητα και επίγνωση για το σύνολο του εαυτού μας.
Ας είμαστε “ανοιχτοί” να δούμε και να ακούσουμε ό, τι έχουμε προσδώσει στον εαυτό μας, ούτως ώστε να ξεμπλοκάρουμε σώμα και νου. Ας μάθουμε από τον ίδιο μας τον εαυτό. Ας μας ακούσουμε, για να ακούσουμε και τους άλλους. Ας αναγνωρίσουμε τους περιορισμούς που βάζουμε στο σώμα μας και ας μάθουμε να προχωράμε πέρα από αυτούς. Ας θυμηθούμε τι μπορεί να κάνει το σώμα μας. Ας παίξουμε.
Μέσα από αυτή την διαδρομή εστιάζουμε στο πόσο σημαντική είναι η προσοχή μας και όχι τόσο η κίνηση. Θέλουμε να παραμείνει συνδεδεμένο το μυαλό με το σώμα και να εξασκηθούμε στο να “ακούμε” το σώμα μας και τη βασική μηχανική του. Ένα σώμα εξοικειωμένο με τον εαυτό του και τον χώρο, ένα σώμα “έξυπνο” και “ανοιχτό” μπορεί να αυτοσχεδιάσει, να παίξει, να δεχτεί, να δράσει και να αντιδράσει. Μπορεί να εκπληρώσει τον ρόλο του ως μέσο επικοινωνίας.
Πρόκειται για μια ομαδική διαδικασία η οποία δίνει την ευκαιρία σε κάθε έναν ατομικά να ανακαλύψει τι συμβαίνει στο σώμα του. Οι ασκήσεις, οι δραστηριότητες, τα παιχνίδια και οι αυτοσχεδιασμοί διεγείρουν την περιέργεια, τονώνουν τη φαντασία και θέτουν ερωτήματα. Μέσα από αυτή την πρακτική γινόμαστε πιο ευέλικτοι στην εξερεύνηση ποιοτήτων της κίνησης και στη σχέση με τον εαυτό μας και τους γύρω μας.
Συντονίζει η Ζωή Κολλάτου. Ανεξάρτητη χορογράφος, κινησιολόγος, συνδημιουργός του σχήματος ZS ensemble και του εργαστηρίου theatre lab. με στόχο την ολιστική εκπαίδευση του ηθοποιού – performer, απόφοιτη του LCDS at the Place (BA Hons). Διδάσκει σύγχρονο χορό, αυτοσχεδιασμό και κίνηση για ηθοποιούς από το 2001 σε σχολές χορού, δραματικές σχολές και θεατρικά εργαστήρια. Η προσωπική μελέτη και πρακτική σωματικών μεθόδων (yoga, pilates, feldenkrais), η εμπειρία στο χορό και το θέατρο και η παρατήρηση της καθημερινής κίνησης πυροδότησαν την δημιουργία του μαθήματος Body Awareness. Έχει λάβει την βασική εκπαίδευση στη ρεφλεξολογία και το Thai Yoga massage.
Κόστος συμμετοχής: 40€
Σεμινάρια ευαισθητοποίησης και πρόληψης συναισθηματικών αναγκών
Η εκπαίδευση ως ακρογωνιαίος λίθος κάθε κοινωνίας καλείται συχνά να προσαρμοστεί στις ανάγκες των καιρών.
Ο δάσκαλος αποκτά και αυτός νέους ρόλους ολοένα και πιο απαιτητικούς:
- να εξατομικεύσει τη διδασκαλία σύμφωνα με τις διαφορετικές ανάγκες κάθε μαθητή
- να ανιχνεύσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα πιθανές δυσκολίες των παιδιών που αφορούν στο λόγο και την ομιλία, την μάθηση, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά
- να αγκαλιάσει και να εμπεριέξει με κατάλληλο τρόπο τα παιδιά που αποκλίνουν
- να συμβουλεύει κατάλληλα το οικογενειακό περιβάλλον για τα επόμενα βήματα.
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη σύνδεσης της σχολικής – μαθησιακής διαδικασίας με τις ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες των παιδιών και την αβίαστη έκφρασή τους μέσα από το παιχνίδι, διαμορφώσαμε ένα κύκλο εκπαιδευτικών σεμιναρίων συνολικής διάρκειας τριάντα δύο (30) ωρών.
Ο κύκλος των σεμιναρίων είναι δομημένος σε οκτώ θεματικές ενότητες και έχει ως στόχο τη διεύρυνση γνώσεων και την κατάρτιση επαγγελματιών από όλους τους χώρους της εκπαιδευτικής κοινότητας και της ψυχικής υγείας.
Απευθύνεται σε:
Νηπιαγωγούς, δασκάλους, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές, εργαζόμενους σε δομές εκπαίδευσης και ψυχικής υγείας και όποιον άλλο ενδιαφέρεται να αναπτύξει τον παιχνιδιάρη εκπαιδευτή μέσα του.
Θεματικές ενότητες
1. Ψυχοσυναισθηματική , κοινωνική και γνωσιακή ανάπτυξη του παιδιού.
- Στάδια ανάπτυξης του παιδιού στην προσχολική ηλικία.
- Στάδια ανάπτυξης του παιδιού στην σχολική ηλικία.
- Καλλιέργεια φαντασίας , αυτοσχεδιασμού , δημιουργικής έκφρασης.
2. Μαθησιακές δυσκολίες
- Ορισμοί για τις μαθησιακές δυσκολίες
- Συμπτωματολογία
- Μαθησιακή Αξιολόγηση – Παρέμβαση
3. Ειδικές Μαθησιακές δυσκολίες
- Δυσλεξία
- Δυσαναγνωσία
- Δυσαριθμισία
- Δυσορθογραφία
4. Παιγνιοθεραπεία σε εκπαιδευτικά πλαίσια.
- Το παιχνίδι ως εκπαιδευτικό εργαλείο.
- Βιωματική μάθηση, σχεδιασμός βιωματικής μάθησης από όλη την ομάδα (δάσκαλος – μαθητές/ριες). Συμβόλαιο ομαδικής συνεργασίας.
- Παιχνίδια συνεργασίας στην τάξη
- Παιχνίδια αυτοεκτίμησης
- Παιχνίδια αναγνώρισης και σεβασμού της διαφορετικότητας
- Παιγνιοθεραπεία με μειονότητες σε σχολεία
5. Προβλήματα λόγου στα παιδιά
- Γλώσσα
- Γλωσσική ανάπτυξη
- Γλωσσικά χαρακτηριστικά
- Διαταραχές λόγου και ομιλίας
- Διαταραχές λόγου και Μαθησιακές δυσκολίες
- Πρώιμη παρέμβαση
6. Συμβουλευτική στη σχολική κοινότητα.
- Αρχές Συμβουλευτικής
- Ο εκπαιδευτικός ως Σύμβουλος
- Συμβουλευτική μαθητών
- Συμβουλευτική γονιών
7.Ψυχοπαθολογία παιδικής και εφηβικής ηλικίας
- Ενούρηση
- Αυτισμός
- ΔΕΠΥ
- Φοβίες
- Άγχος αποχωρισμού
- Διαταραχή φύλου
- Επιθετικότητα
- Απόσυρση
8.Πράξη και Δράση
- Παραδείγματα πρακτικών εφαρμογών των αντικειμένων που διερευνήθηκαν
- Βιωματικές δράσεις και παιχνίδια από όλες τις ειδικότητες
- Ερωτήσεις σχόλια και παρατηρήσεις πάνω στις θεματικές
- Παιχνιδιαρικο κλείσιμο
Στόχοι – Αποτέλεσμα
Ο προτεινόμενος τρόπος δράσης και οι δραστηριότητες στοχεύουν: στη βελτίωση δεξιοτήτων επικοινωνίας και έκφρασης συναισθημάτων, στην ενθάρρυνση της δημιουργικής έκφρασης των παιδιών και των ενηλίκων, στην ενίσχυση της ικανότητας συνεργασίας σχολικού πλαισίου, εκπαιδευτικών, γονέων , παιδιών.
Με την ολοκλήρωση του σεμιναριακού κύκλου οι συμμετέχοντες θα έχουν αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες που ενισχύουν την δυνατότητα δημιουργικά στοχευμένων παρεμβάσεων στους χώρους εργασίας τους. Αναλυτικότερα θα έρθουν σε επαφή με το δημιουργικό τους δυναμικό και θα μπορούν να αξιοποιήσουν το παιχνίδι στην μαθησιακή διαδικασία.
Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες των παιδιών (μαθησιακές, προβλήματα λόγου, αγχώδεις ,συναισθηματικές διαταραχές κ.α ) θα μπορούν να παρεμβαίνουν και να εξειδικεύουν τους τρόπους παρέμβασης σε παιδιά και γονείς.
Πληροφορίες
Τα σεμινάρια αυτά θα πραγματοποιούνται στο χώρου του Ινστιτούτου, Σάββατο 10:00 – 14:00, η διάρκεια της κάθε συνάντησης είναι 4 ώρες. Θα διεξαχθούν σε οκτώ μηνιαίες συναντήσεις στις παρακάτω ημερομηνίες:
- 7/12/2019
- 25/01/2020
- 15/2/2020
- 21/3/2020
- 4/4/2020
- 25/4/2020
- 16/5/2020
- 20/6/2020
Το συνολικό κόστος ανέρχεται στο ποσό των 360 ευρώ, που δίδεται σε δύο δόσεις (προκαταβολή 120 ευρώ με την εγγραφή και εξόφληση του υπολοίπου ποσού μέχρι 30/5/20).
Εγγραφές μέχρι 4/12/2019 στο τηλέφωνο 210 6921162 ή με e mail στο info@playtherapy.gr
Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης αναγνωρισμένη από τον ΕΟΠΠΕΠ για τα Kέντρα δια Βίου Μάθησης.
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020 10.30-17.30
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 10.30-17.30
Στο βιωματικό αυτό σεμινάριο θα εστιάσουμε στην προσωπική φροντίδα του θεραπευτή / συντονιστή / εμψυχωτή / δασκάλου, καθώς και στις πηγές στήριξης του, χρησιμοποιώντας αρχικά την κίνηση σαν εκφραστικό μέσο.
Συγκεκριμένα θα εξερευνήσουμε τις εξής ερωτήσεις:
- Με ποιον τρόπο η προσωπική κίνηση και ο αυτοσχεδιασμός μπορούν να διευκολύνουν την εσωτερική ακρόαση και τη σύνδεση της με τη δημιουργικότητα;
- Πως παραμένει κανείς δημιουργικός, διατηρώντας την εσωτερική του δύναμη, σε διαφορετικά πλαίσια εργασίας και με διάφορες κοινωνικές προκλήσεις;
- Πως ένας συντονιστής ομάδων διακρίνει, επιλέγει και ενσωματώνει πηγές στήριξης και πρακτικές φροντίδας στην καθημερινότητα του;
Στο διήμερο αυτό σεμινάριο θα αντλήσουμε στοιχεία από τη χοροκινητική θεραπεία και την ενεργητική φαντασία (C. G. Jung), ενώ θα πειραματιστούμε ταυτόχρονα με εικαστικά υλικά, αλλά και με το στοιχείο του ήχου.
Ταυτόχρονα θα αντλήσουμε υλικό από το μοντέλο των ‘’5 Κατευθύνσεων’’ το οποίο αναφέρεται στο βιβλίο των Laura van Dernoot Lipsky & Connie Burk, ‘’Trauma Stewardship’’ με τη πρόθεση να παραμείνουμε δημιουργικά ανοιχτοί σε προσεγγίσεις και πρακτικές που αφορούν στη φροντίδα Εαυτού.
Για το σεμινάριο θα χρειαστείτε άνετα ρούχα και ένα τετράδιο!
Συντονίζει η Γεωργία Αρώνη, Χοροθεραπεύτρια (BA gr. Kultur), Εκπαιδεύτρια ΒTD®, GDTR Sr. έχει σπουδάσει Παιδαγωγικά, Ελληνικό Πολιτισμό, Χοροθεραπεία και Αυθεντική Κίνηση με κατεύθυνση στη θεραπευτική διαδικασία. Απο το 1996 συνεργάζεται με διάφορα κλινικά πλαίσια με χρόνιους ψυχικά ασθενείς, με άτομα με ψυχοσωματικές διαταραχές, με χρήστες ουσιών καθώς και με εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά πλαίσια συντονίζοντας ομάδες κίνησης για παιδιά και εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά, συνεργάζεται με φορείς θεραπευτικών δομών, ενώ παράλληλα συντονίζει σεμινάρια και δράσεις σε καλλιτεχνικές και θεραπευτικές δομές για το ευρύ κοινό στην Γερμανία και στο Λουξεμβούργο.
Eστιάζει στην εφαρμογή της Αυθεντικής Κίνησης στη Θεραπεία και στην Εποπτεία. Τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στην χοροκινητική θεραπεία προσανατολισμένη στο τραύμα (Dance/ Movement Therapy adapted to Trauma) Πρόσφατα ολοκλήρωσε την επιμόρφωση στην Trauma Sensitive Yoga, TCTSY-F απο το Center for Trauma and Embodiment at JRI.
Κόστος συμμετοχής: 140€
Στο πλαίσιο της διαρκούς εκπαίδευσης επαγγελματιών ψυχικής υγείας, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας «Άθυρμα» ( Κέντρο δια Βίου Μάθησης 1) και το Κέντρο Ψυχοθεραπείας μέσα από την Τέχνη «Connective Drama», οργανώνουν από κοινού πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εποπτών στην Δημιουργική Εποπτεία βασισμένο στα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορούν να κάνουν αίτηση έμπειροι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, θεραπευτές μέσα από την Τέχνη (δραματοθεραπευτές, χοροθεραπευτές, εικαστικοί θεραπευτές, μουσικοθεραπευτές), παιγνιοθεραπευτές και ψυχοθεραπευτές οποιασδήποτε κατεύθυνσης που επιθυμούν να αναπτύξουν, να εξελίξουν ή και να ενισχύσουν τον εποπτικό τους ρόλο.
Βασικές αρχές του μοντέλου εκπαίδευσης εποπτών στη Δημιουργική εποπτεία.
- Η εποπτεία είναι μία διαλογική πολυεπίπεδη διαδικασία και η εποπτική πρακτική απαιτεί την καλλιέργεια υψηλού επιπέδου αναστοχαστικής λειτουργίας. Ο επόπτης καλείται να παρέχει υποστήριξη και ποιοτική επίβλεψη των περιστατικών του εποπτευόμενου.
- Οι θεωρίες της Εποπτείας που θα χρησιμοποιηθούν βασίζονται σε συστημικές και ψυχοδυναμικές αρχές. Βασικός πυλώνας της εκπαίδευσης είναι η διερεύνηση των εποπτικών ερωτημάτων με παιγνιώδη διάθεση, αξιοποιώντας τη φαντασία ,το παιχνίδι, τις εικόνες, τα σύμβολα, τη μεταφορά και άλλες δημιουργικές διαδικασίες της Τέχνης, έτσι ώστε να γίνουν ορατές οι πολλαπλές πιθανότητες διερεύνησης ερωτημάτων και απαντήσεων.
- Η χρήση της λογικής, της φαντασίας, της δημιουργικότητας οδηγεί στην αρμονική συνεργασία του αριστερού και το δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου και συμβάλλει στην ευέλικτη επικοινωνία και αλληλεπίδραση.
- Η εκπαίδευση έχει στόχο να προσφέρει στους εκπαιδευόμενους επόπτες γνωστικά εργαλεία, τεχνικές και στρατηγικές ώστε να αναπτυχθούν οι κατάλληλες δεξιότητες και να κατανοηθούν σχεσιακές και δημιουργικές δυναμικές.
- Ο εκπαιδευόμενος επόπτης καλείται να διευρύνει την αντίληψη για τον ρόλο του, χρησιμοποιώντας δημιουργικά και αυθεντικά τον εαυτό του.
- Η συνεργασία επόπτη εποπτευόμενου εξυπηρετεί τις ανάγκες του θεραπευόμενου – πελάτη (client centered supervision).
Διάρκεια εκπαίδευσης:
Η εκπαίδευση διαρκεί ένα έτος και είναι συνολικής διάρκειας 150 ωρών (οκτώ ενότητες). Θα γίνεται ένα Σαββατοκύριακο τον μήνα 10:00-18:00. Η διάρθρωση των θεματικών ενοτήτων είναι στα πρότυπα των αντιστοίχων προγραμμάτων εποπτείας στην Μ. Βρετανία. Στο τέλος της εκπαίδευσης θα δοθεί Πιστοποίηση Εξειδίκευσης Εποπτείας.
Προϋποθέσεις εγγραφής:
Οι ενδιαφερόμενοι θεραπευτές πρέπει να έχουν τουλάχιστον 3 χρόνια εμπειρίας και να έχουν εμπειρία εποπτείας οι ίδιοι.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης:
Η καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και υποβολής αίτησης είναι Κυριακή, 23/2/2020.
Ακολουθούν ατομικές συνεντεύξεις, κατόπιν επικοινωνίας με τους ενδιαφερόμενους.
Το κόστος της συνέντευξης είναι 100 ευρώ το οποίο θα αφαιρεθεί από το συνολικό ποσό της εκπαίδευσης.
Κόστος εκπαίδευσης:
1200 € Το ποσό μπορεί να κατανεμηθεί σε 3 δόσεις.
Οι ημερομηνίες εκπαίδευσης είναι:
7 & 8/3/2020 / 10:00 – 18:00
4 & 5/4/2020 / 10:00 – 18:00
30 & 31/5/2020 / 10:00 – 18:00
27 & 28/6/2020 / 10:00 – 18:00
19 & 20/9/2020 / 10:00 – 18:00
24 & 25/10/2020 / 10:00 – 18:00
21 & 22/11/2020 / 10:00 – 18:00
19 & 20/12/2020 / 10:00 – 18:00
Χώρος εκπαίδευσης:
Η εκπαίδευση θα γίνεται στους χώρους των κέντρων Άθυρμα και Connective Drama.
Στην εκπαίδευση θα διδάξουν:
Πέτρος Βαγιακάκος
Βίκυ Ζέρβα-Σπανού
Φώφη Τριγάζη
Λία Ζωγράφου
Πληροφορίες:
Άθυρμα
Τηλ. 210 6921162
Email: info@playtherapy.gr
Email: info@dramatherapy.com.gr
Connective Drama
Τηλ. 210 6125433
Τηλ. 6936726500
Email: info@connedrama-therapy.com
Email: fofitri@yahoo.com
Βιωματικό Σεμινάριο
Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020
10.00-14.00
«Αχ στην αρχή των τραγουδιών
Το αχ είναι γραμμένο,
Είναι γλυκό, είναι πικρό,
Είναι και ονειρεμένο…»
(Ξυδάκης, Γουδής, 1985)
Στα πλαίσια αυτού του βιωματικού σεμιναρίου θα έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε τους τρόπους με τους οποίους ο καθένας βιώνει τις μεταβάσεις του: σε ποιο σημείο στέκεται; Τί παίρνει μαζί στις αποσκευές του και τί αφήνει; Εφόδια; Βάρη; Παλιά; Kαινούργια; Kαι τελικά πού θέλει να φτάσει;
Αξιοποιώντας τεχνικές Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε αν η αρχή του ταξιδιού είναι γλυκιά…είναι… πικρή… αν είναι ονειρεμένη…
Το σεμινάριο θα συντονίσουν η Αθηνά Παπαδοπούλου, Ψυχολόγος- Δραματοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια στο Ελληνικό Ινστιτούντο Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας «Το Άθυρμα» και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών (ΠΕΕΔΠ) και η Πόλυ Σταθοπούλου, Ψυχολόγος- Παιγνιοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια στο Ελληνικό Ινστιτούντο Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας «Το Άθυρμα».
Κόστος συμμετοχής: 40€
Εκπαιδευτικό Σεμινάριο
Σάββατο 28 Μαρτίου 2020
10.00-14.00
Από πολύ νωρίς κάποια παιδιά δείχνουν σημάδια των δυσκολιών που μπορεί να παρουσιάσουν στη μαθητική του ζωή. Η πρώιμη ανίχνευση αφορά έναν προληπτικό έλεγχο σχολικής ετοιμότητας ώστε να εντοπίσουμε έγκαιρα τα μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας που δεν είναι έτοιμα και αναπτυξιακά ώριμα να αρχίσουν το σχολείο. Σκοπός μας, μέσα από την πρώιμη παρέμβαση, να τους δώσουμε την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες πριν την έναρξη του σχολείου και να προληφθούν ή έστω να ελαχιστοποιηθούν μελλοντικές Μαθησιακές Δυσκολίες και η σχολική αποτυχία. Σε κάποιες περιπτώσεις και μόνο η προσοχή μπορεί να τα βοηθήσει. Σε κάποιες άλλες χρειάζεται μια συστηματική και στοχευόμενη παρέμβαση. Αυτή πολύ απλά μπορεί να περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα ενισχυμένων δραστηριοτήτων σε σχέση με αυτά που γίνονται στο Νηπιαγωγείο.
Στο σεμινάριο θα αναλύσουμε ποιες είναι οι δυσκολίες που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί. Να μπορούμε πιο εύκολα να τις ανιχνεύουμε και να προτείνουμε ποια παιδιά χρειάζονται περισσότερη προσοχή και ποια ιδιαίτερο πρόγραμμα. Τέλος θα συζητήσουμε τον τρόπο που ενημερώνουμε τους γονείς για να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τα παιδιά τους.
Θεματικές που θα συζητήσουμε:
- Γλωσσική ανάπτυξη
- Γλωσσικά χαρακτηριστικά
- Διαταραχές λόγου και ομιλίας
- Ενδείξεις Μαθησιακών Δυσκολιών
- Σχολική Ετοιμότητα
- Κριτήρια σχολικής ετοιμότητας
- Μαθησιακή Ετοιμότητα
- Πρώιμη ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών
- Πρώιμη παρέμβαση
Συντονίζουν οι: Αρετή Αντωνίου, Λογοθεραπεύτρια και Ιωάννης Α. Κοσμόπουλος M.ed, Ειδικός Παιδαγωγός
Κόστος συμμετοχής: 40€
Διήμερο Βιωματικό Σεμινάριο
Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Μαΐου 2020
10.30-17.30
Υπάρχουν τόσοι πολλοί και διαφορετικοί κάθε φορά λόγοι που δημιουργούν «φόβο» στη ζωή μας. Για να αναφέρουμε μερικούς: μεμονωμένοι ατομικοί φόβοι, εθνικοί φόβοι που καλλιεργούνται από πολιτικούς ή μέσα ενημέρωσης, παγκόσμιοι φόβοι σε σχέση με το μέλλον του πλανήτη, και άλλοι..
Μπορεί ο φόβος να έχει και μία υγιή πτυχή, μία πτυχή που μας επέτρεψε να επιβιώσουμε, όπως επιβιώσαμε;
Το θέμα του φόβου φαίνεται να είναι πάντα παρόν στη θεραπεία, ακόμα και όταν κρύβεται ως σκιά ή παρουσιάζεται φανερά στην προσωπική μας ζωή. Μερικές φορές αν ονοματίσουμε το φόβο μειώνεται o τρομακτικός αντίκτυπος του. Άλλες πάλι φορές αν δούμε το φόβο πίσω από τις σκιές, μπορεί να μας αποκαλύψει ένα μήνυμα, ένα μήνυμα που χρειάζεται να το ακούσουμε. Μερικές φορές ο φόβος μας μας εμποδίζει να αναπτύξουμε το σύνολο του δυναμικού μας.
Στο βιωματικό αυτό σεμινάριο με τη Di Gammage θα εξερευνήσουμε τον τρόπο που ο φόβος εκδηλώνεται στο νου και στο σώμα, και προκαλεί σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες. Θα αναγνωρίσουμε πως ακούσια τρέφουμε τον φόβο. Θα εξερευνήσουμε τις διαφορετικές δυνατότητες του παιχνιδιού και τις μορφές που παίρνει ανταποκρινόμενο στο φόβο. Θα πειραματιστούμε με διάφορες τεχνικές για να μάθουμε να τον διαχειριζόμαστε καλλίτερα.
Το σεμινάριο θα συντονίσει η Di Gammage, UKCP Child & Adult(Core Process), Phychotherapist, HCPC Reg’d Dramatherapist, Playtherapist Co-Director Sirona Therapeutic Horsemanship. Παιγνιοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια, Βουδιστική Ψυχοθεραπεύτρια, εξειδικευμένη τα τελευταία χρόνια και στην εκπαίδευση της «συναισθηματικής- ψυχικής ανθεκτικότητας» σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της ψυχικής υγείας.Είναι συγγραφέας του βιβλίου Playful Awakening, Releasing the Gift of Play in your Life 9 (2017, London: Jessika Kingsley Publishers)
Ίδρυσε το Ινστιτούτο Lila στο Devon της Αγγλίας με στόχο να αξιοποιήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα στην όλη θεραπευτική διαδικασία και ανάπτυξη του ατόμου.
Δουλεύει επί σειρά ετών με ενήλικες και παιδιά ατομικά και στο Κοινωνικό Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Μεγάλης Βρετανίας.
Κόστος συμμετοχής: 140€
