Δείτε τα σεμινάρια που πραγματοποιήσαμε στο Άθυρμα το 2009 – 2010

«Μη Λεκτική Επικοινωνία και Συναισθηματικοί Δεσμοί» / 13-15 Νοεμβρίου 2009

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

«Μη Λεκτική Επικοινωνία και Συναισθηματικοί Δεσμοί»

Παρασκευή  13/11/2009, 19.30-21.30
Σάββατο 14/11/09, 10.30-17.30
Κυριακή 15/11/09, 10.30- 14.30

Vladimir: Λοιπόν, να πηγαίνουμε
Estragon: Ναι, ας πηγαίνουμε.
(Παραμένουν ακίνητοι)

Samuel Beckett: “Περιμένοντας τον Godot”

Οι τελευταίοι αυτοί στίχοι του θεατρικού έργου του Beckett αποδεικνύουν ότι η σκηνοθεσία είναι πιο σημαντική για την ανάλυση του θεατρικού έργου από ότι τα λόγια των ηθοποιών, που στην παραπάνω σκηνή παραμένουν ακίνητοι, παρά τις λεκτικές τους προθέσεις. Ο Wilshire (1982) υποστηρίζει ότι ο Beckett χρησιμοποιεί το θέατρο προκειμένου να χαράξει τα όρια του προφορικού λόγου.

Στο σεμινάριο αυτό θα διαπραγματευτούμε την αποφασιστική σημασία της μη λεκτικής επικοινωνίας στη θεραπευτική σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στο θεραπευτή και το άτομο ή την ομάδα.

Θα χρησιμοποιήσουμε τις θεατρικές διαδικασίες για να επεξηγήσουμε τον κεντρικό ρόλο που η παρατήρηση, η σιωπή, οι χειρονομίες, οι ήχοι, η χροιά της φωνής, οι εκφράσεις του προσώπου και η κίνηση παίζουν στο διάλογο που διαδραματίζεται ανάμεσα στο Δραμα-Παιγνιοθεραπευτή και το θεραπευόμενο ή τη θεραπευτική ομάδα.

Θα κάνουμε τις συνδέσεις με τη θεωρία του Πρωταρχικού Δεσμού και τη διαχείριση των συναισθημάτων, που μπορούν να οδηγήσουν στη θεραπευτική αλλαγή όταν δουλεύουμε με παιδιά, εφήβους, νέους και ενήλικες.

Συντονίζει: η Brenda Meldrum, BSc, MPPhil, RHPC, Παιγνιο-Δραματο-θεραπεύτρια, Διευθύντρια της εταιρείας Playing Matters Ltd., έναν εκπαιδευτικό οργανισμό με στόχο την εκπαίδευση των ενηλίκων με τεχνικές που ενισχύουν στα παιδιά την ικανότητα να εκφράζονται. Εργάζεται ως Παιγνιοθεραπεύτρια και Δραματοθεραπεύτρια σε σχολεία του Νότιου Λονδίνου. Είναι αντιπρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών. Συμμετέχει στην επιτροπή έρευνας της Βρετανικής Ένωσης Παιγνιοθεραπευτών και είναι ενεργό μέλος των BACP και  BPS.

Τιμή συμμετοχής: 190€ και 160€  για σπουδαστές

«To πορτραίτο ενός ρόλου» / 23 Ιανουαρίου 2010

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Σάββατο  23/1/2010, 10.30- 14.30

«To πορτραίτο ενός ρόλου»

Ένα εργαλείο αξιολόγησης στην Ψυχοθεραπεία

Σε αυτό το σεμινάριο θα γνωρίσουμε ένα καινούργιο εργαλείο αξιολόγησης της Ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας με τις κάρτες ρόλων του Pr. Robert Landy (υπεύθυνος του τμήματος  Δραματοθεραπείας στο New York University Αμερικής).

Η ομαδική διαδικασία, η σωματική έκφραση, το παίξιμο ρόλων, η ζωγραφική και οι κατασκευές θα συμβάλλουν στη δημιουργική προσέγγιση του θέματος.

Συντονίζουν οι: Κατερίνα Κουρούκλη – Ρόμπερτσον Ph.D και Χαρά Ξενάκη, Δραματοθεραπεύτριες.

Τιμή συμμετοχής: 70€ και 60€ για σπουδαστές

«Εφόδια και Δυσκολίες που Συναντάμε στην Προσωπική μας Εποπτική Διαδικασία» / 19-21 Φεβρουαρίου 2010

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Παρασκευή  19/2/2010, 19.30-21.30
Σάββατο 20/2/2010, 10.00-17.30
Κυριακή 21/2/2010, 10.00- 13.30

«Εφόδια και Δυσκολίες που Συναντάμε στην Προσωπική μας Εποπτική Διαδικασία»

Ο επαγγελματικός μας χώρος και η δομή του, η ατομική και ομαδική εποπτεία, η συν- εποπτεία με συναδέλφους συμβάλουν στη διαμόρφωση της προσωπικής και θεραπευτικής μας ταυτότητας που αναπτύσσεται διαρκώς και περνάει από διαφορετικά στάδια στη διάρκεια των χρόνων.

Μέσα από τις τεχνικές: ενσωμάτωσης , προβολικού παιχνιδιού και ρόλων, θα μοιραστούμε λεκτικές και πρακτικές εμπειρίες που έχουν διευκολύνει ή έχουν δυσκολέψει την πορεία της προσωπικής και επαγγελματικής  μας ανάπτυξης

Συντονίζει: η Ditty Docter, PhD, Καθηγήτρια Δραματοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Roehampton. Η Ditty Docter διευθύνει το Σωματείο των Ψυχοθεραπειών μέσα από την Τέχνη που εδρεύει στο Hertfordshire. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Πρόσφατα εξέδωσε με άλλους συναδέλφους βιβλίο με θέμα την εποπτεία στην Δραματοθεραπεία (εκδόσεις  Routledge, 2008).

Τιμή συμμετοχής: 190€ και 160€ για σπουδαστές

«Συναντώντας Tο Kουβάρι των Aλλόκοτων Πραγμάτων» / 24 Απριλίου 2010

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Σάββατο  24/4/2010, 10.30-14.30

«Συναντώντας “Tο Kουβάρι των Aλλόκοτων Πραγμάτων” »

Πόσες φορές βρισκόμαστε σε ένα σύστημα οργανωμένο εκ των προτέρων, που δίνει την εντύπωση της απόλυτης αρμονίας, ένα σύστημα που δεν θα έβρισκε κανείς τη δύναμη ή τα μέσα να το διαταράξει.

Τι γίνεται όμως όταν ξαφνικά ξετυλίγεται ένα κουβάρι αλλόκοτων πραγμάτων αναταράζοντας όλη τη φαινομενική ηρεμία;

Μέσα από το παραμύθι της Μ. Κοντοβά «Το Κουβάρι των Αλλόκοτων Πραγμάτων» και με παιγνιοθεραπευτικές τεχνικές θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε τη δική μας στάση στις ανατροπές -ευχάριστες ή δυσάρεστες- μπαίνοντας στο ρόλο τόσο του «ανατροπέα» όσο και του «αποδέκτη» των αλλαγών.

Συντονίζουν οι: Μαρία Λεμονή  και Αφροδίτη Παπαδογεωργοπούλου, Παιγνιοθεραπεύτριες, Παιδαγωγοί.

Τιμή συμμετοχής: 70€ και 60€ για σπουδαστές

«Το Σώμα που Πονά» / 5 Ιουνίου 2010

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Σάββατο 5/06/2010, 10.30-14.30

«Το Σώμα που Πονά»

«Καίγομαι…με σφάζουν…γυρίζει το κεφάλι μου…» μερικές από τις εκφράσεις που συχνά χρησιμοποιούμε. Τους δίνουμε σημασία; Από το σώμα στο συναίσθημα. Φόβοι…αγωνίες…άγχη…

Μέσα από το μαγικό κόσμο της Δραματοθεραπείας, με εργαλεία το σώμα μας, το συναίσθημα, το νου μας, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες μας, θα επεξεργαστούμε «Το Σώμα που Πονά».

Συντονίζει: η Ελίνα Ψύλλα, Δραματοθεραπεύτρια, Διατροφολόγος

Τιμή συμμετοχής: 70€ και 60€ για σπουδαστές

Ομάδα Διευρεύνησης Γενεογράμματος

ΟΜΑΔΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ  ΓΕΝΕΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Όσο καλύτερα γνωρίζουμε το γενεαλογικό μας δέντρο, τόσο περισσότερα μπορούμε να γνωρίσουμε για τον εαυτό μας, να απελευθερωθούμε από την σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας, να αποφασίσουμε πως θέλουμε να ζήσουμε και να διαμορφώσουμε πιο ολοκληρωμένες σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω μας.

Το γενεόγραμμα είναι μια τεχνική που ερευνά τα οικογενειακά πρότυπα, τους τρόπους που αναπτύσσονται οι οικογένειες, εξετάζει βασικά γεγονότα: λεπτομέρειες των σχέσεων, των γάμων, των γεννήσεων και των μετακινήσεων.

Σε όλα αυτά τα γεγονότα βρίσκονται κρυμμένες οι συναισθηματικά φορτισμένες εμπειρίες της οικογενειακής ζωής .

Μέσα από αυτά θα αποκτήσουμε την κατανόηση σε ένα βαθύτερο επίπεδο αρκετών γενεών της οικογένειας μας.

Την ομάδα συντονίζουν η Βούλα Δημητρίου, σύμβουλος οικογένειας-ψυχοθεραπεύτρια και ο Πέτρος Βαγιακάκος, παιδαγωγός-παιγνιοθεραπευτής.

Η συμμετοχή θα γίνει με προσωπική συνέντευξη και απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα μέλη της να έχουν προχωρήσει ή να έχουν ολοκληρώσει την προσωπική τους θεραπεία.

Η ομάδα θα συναντιέται ένα Σάββατο το μήνα ώρες 11:00-13:00.

Το κόστος συμμετοχής είναι 70,00 € μηνιαίως.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 15 Νοεμβρίου 2009 στην γραμματεία του Ινστιτούτου Δευτέρα – Πέμπτη – Παρασκευή 4:30-8:30.